GALETTE MED KARAMELLISERT LØK

September, litt daff grønnfarge på trærne, noen gule grener på bjørka. For min del, den fineste delen av året. En tid for å trekke seg litt tilbake, tenne lys, finne nye TV serier, bake og spise god mat. Tid sammen. Suppesøndager og strikkasokker. Denne galetten med karamellisert løk og chevre, er en deilig blanding av søtt, smuldrende og kremet. Kan spises hver søndag til lunsj for min del.

125g mel

1/2 dl olivenolje

3-4ss vann

klype salt

2 løk

125g ricotta

1 ss olivenolje

100g chevre

1 egg

liten neve valnøtter

1 ts tørket timian

Bland mel, salt og olivenolje i en foodprosessor. (Kan også blandes for hånd, det tar bare litt tid å få det sammen til en god deig) Tilsett 2 ss vann, ha i mer til det kommer sammen til en smidig og god deig. Pakk i plast og legg i kjøleskapet.

Skjær løk i tynne skiver og stek i litt olje og smør i ca 25 min på medium varme, til nydelig karamellisert. To løk høres mye ut, men de vil minske betraktelig under steking. Sett tilside mens deigen kjevles ut til ca 30cm diameter. Sett ovnen på 180grader. Bruk en gaffel og pisk opp ricottaosten med 1 ss olivenolje, fordel utover deigen, men unngå 2-3cm i kanten, da den skal brettes over fyllet til slutt. Fordel så utover løken, og halvparten av chevreosten. Brett deigkanten over fyllet (se bilde). Pisk sammen egget og pensle kanten av deigen, dryss over timian og stek i 40-45min. Fordel over resten av chvreosten før servering, sammen med hakkede valnøtter og litt ekstra olivenolje.

 

POTETPIZZA

Om jeg elsker karbohydrater? Ja, uten tvil. Min beste venn og værste fiende. I min familie har vi en lang tradisjon med spaghettipizza, ja kokt spaghetti på en deilig 80-tallsbunn med kjøttdeig og tomatsaus, og masse ost på toppen, et dryss av salt og pepper før servering… Men, her en ny variant med karboparty!

225g mel

1 ts tørrgjær

1,5 dl vann

2 ss olivenolje

klype salt

200g småpoteter

250g mascarpone

60g parmesan

håndfull ferske salvieblader

2-3ss olivenolje

Bland mel, salt og tørrgjær i en bakebolle. Tilsett lunkent vann og olivenolje, elt godt, ca 5 min. Sett til heving i 90 minutter. Gjerne inni stekovnen med lyset på.

Bruk en mandolin for å få tynne og jevne skiver av potet. Ha de i en bolle og bland de godt med ca 1 ss olivenolje, salt og pepper.

I en annen bolle blandes mascarpone, revet parmesan, ca halvparten av salviebladene, ca 1 ss olje og pepper.

Kjevle ut deigen, fordel over mascarpnefyllet, legg så utover potetene, ringle over litt olje og stek i 12-15 min.

Legg over de siste salviebladene og dryss med litt maldonsalt før servering.

 

STEKTE EGG I FLØTE

Det er februar, vinter med små glimt av vår. Dagene blir lengre og sola varmer faktisk, men vi er allikevel midt oppi vinteren så mat som varmer er alltid en god ide. Dette er en rask frokost, fungerer også som lunsj, og er helt fantastisk. Chilliolje, egg og brød, en kombo de fleste liker!

4-5 egg

1 løk

2 dl matfløte

1-2 ts chiliolje

fersk gressløk

noen skiver godt brød

Hakk løk og knekk alle eggene i en bolle. Prøv å hold eggeplommene intakte. Smelt litt smør/olje i en stekepanne du har lokk til (eller bruk en tallerken som lokk) Stek løken gylden, ha i fløten og la fløten koke litt i ca ett min så den tykner litt. Skru ned varmen til medium og tilsett alle eggene. Ha på lokket og la det småputre i 3-5 min.

Dryss over salt, pepper og finhakket gressløk.

 

HET OG KREMET KYLLINGSUPPE

Denne suppa blir jeg hektet på, og kan spise den flere ganger i uka når jeg først er i gang. Det milde og det sterke i en deilig blanding. Kan lages med og uten kylling, men det er absolutt best med, det blir et helt annet måltid med syns jeg. Aller best om den nytes med et godt stykke brød for eksempel dette.

Det magiske skjer når creme fraiche blir tilsatt mot slutten, denne er virkelig god! Lages på ca 20-30 min, så perfekt i hverdagen.

2 stk kyllingfileter

1 purreløk

5 gulrøtter

3 ts rød currypaste

hønsebuljong til 1l væske

3 dl creme fraiche

sesamolje (kan sløyfes)

Gjør klar alle grønnsakene, alt kuttes grovt.

Kutt kyllingfiletene i biter og stek de en romslig kasserolle med litt smør og olje, på høy temperatur så de får en fin stekeskorpe. Tilsett litt salt og pepper.

Ha så i grønnsakene og fres sammen i ett par minutter, tilsett currypaste og bland godt. Hell over hønsebuljong (eller vann og buljongterninger) og kok opp. La det småkoke i ca 7-8 min. Skru av varmen på plata men hold kasserollen der, for ettervarmen sin del. Rør inn creme fraiche og server med noen dråper sesamolje.

 

PAI MED SPINAT, FETAOST OG PURRELØK

Vi skriver september og det kjennes. Våknet opp til 5 grader i morges. Personlig syns jeg det er godt og jeg er veldig glad i den tida som kommer fremover nå. Vinter er jeg ikke så glad i, våren kunne godt ha kommet 1.januar for min del. Men den tid den sorg, så nå er det bare å finne frem måltidene som tar tid å spise, kosemat, pledd, tente lys og mørke kvelder. Denne paien er høstmat for meg, selv om det står seg godt året rundt, er det kanskje noe med kombinasjonen av deig og kremete fyll som gir en ekstra varme? Uansett er dette en nydelig oppskrift, som jeg håper du kommer til å lage mange ganger!

165 g hvetemel

100 g smør

1/2 ts salt

0,5dl vann

200g fersk spinat

1 purreløk

200g fetaost

2 hvitløksfedd

5 egg

3dl fløte

1/2 ts malt muskat

Start med deigen, den skal hvile i kjøleskapet etter den er laget, minst 30min, max 4-5 dager.

Bruk gjerne en foodprosessor, men den kan også lages for hånd. Kjør smør, mel og salt i foodprossesoren, tilsett vann og kna til en god og smidig deig. Trykk den flat og rund, da avkjøler den seg raskere og er enklere å kjevle ut til bruk. Pakk i plast og legg i kjøleskapet.

Forvarm ovnen til 200grader. Kjevle ut deigen og kle en paiform. Prikk bunnen med gaffel, dekk med bakepapir og fyll med tørr ris eller bakekuler om du har det. Forstek skallet i 15 min, fjern bakepapiret og risen/kulene, senk temperaturen til 165 og stek i 10 min mens fylles forberedes.

Vask og grovkutt spinaten, skjær ringer av purreløken og finhakk hvitløk. Visp sammen egg og fløte, smuldre fetaosten i samme bolle og tilsett resten av ingrediensene.

Hell over i paiskallet og stek på nederste rille i 35-45min.

Serveres lun, la den avkjøles litt for å sette seg skikkelig før det skjæres i paien.

 

GREEN GODDESS SALAT

Det nærer seg slutten av sommerferien og sommeren. Vi har spist mye nytt, til nye tider, reist, vært oppblåst, vært for mett, for sulten, hangry og alt imellom. Sommer er ofte litt stress, litt småkrangling, noen er tørste mens andre svetter osv osv. Vi kjenner oss alle igjen tenker jeg. Denne salaten har vært et godt avbrekk mellom pizza on the go, en kjapp fries, baguetter og sandwicher og pasta. All god mat som er enkel å bestille men som alle gir litt større mage og litt ubehag når man skal være turist rundt omkring. Å ha denne i reiseveska er faktisk gull, og egentlig noe jeg burde delt mye tidligere i sommer. Viral på TikTok og det er mange varianter, her er min. Ser mange spiser den med tortillachips, som en guac på en måte, jeg foretrekker dagsgammel focaccia som er ristet i brødristeren, men ta det som passer deg best! Som alltid.

Oppskrifter her er veldig sånn ca ditt og datt, for her tar du det du liker, det du har og det du har lyst på. Thank me later, denne er god!

Kinakål eller annet salathode

neve frisk gressløk

3 vårløk

1 agurk

1 fennikel

neve cashewnøtter

neve valnøtter

ca 80g parmesan

7-8ss olivenolje

2-3ss eplecidereddik

4 ss sitronsaft

neve frisk basilikum

1 avokado

2 hvitløksbåter

1 sjalottløk

1 dl vann

salt og pepper

Grønnsakene i første bolk av ingredienser finkuttes og has i en bolle.

Alle ingrediensene i andre bolk puttes i en blender eller food prosessor og kjøres sammen.

Bland alt sammen, server med noe sprøtt, tortillachips eller brød.

 

CROQUETTER MED SERRANOSKINKE

Sprø utenpå og myk og smakfull inni. Det er mat jeg liker! Disse er gode til en liten rett med et godt glass vin, litt oliven og en god aioli, fin til sene sommerkvelder såvel som kalde høst og vinterkvelden, en god rett med andre ord. Inspirert av croquetter jeg spiste på en snodig karaokebar i Spania.

5 dl h-melk

165g mel

120g smør

150g serranoskinke

3 stk sjalottløk

1 fedd hvitløk

håndfull fersk timian

panko

egg

mel

solsikkeolje

Stek serranoskinkene i panna så de blir litt sprø, og la de hvile på et ark kjøkkenpapir, da blir de mer sprø. Bruk samme panne, med det gode fettet fra skinka, og stek finhakket løk og hvitløk ett par minutter, ha i fersk timian. Ha i smøret og la det smelte, tilsett mel og visp sammen. Ha i melk, trekk panna av plata og visp sammen til en hvit saus. Ha den litt tilbake på panna ved behov, det skal bli en tykk masse. Ha i litt salt og pepper. Kutt opp skinken og bland det inn. Ha det over i en bolle og avkjøl i kjøleskapet i ca en times tid.

Sett opp en paneringsstasjon. En skal med panko, en med mel og en med sammenvispet egg. Form ca en spiseskje med innholdet til en sylinder, ha litt vann på hendene så det ikke blir så klissete, men det kommer til å bli det uansett. Vend den i mel, så egg og tilslutt i panko. Form den pent igjen og legg den tilside, mens all røra blir laget til croquetter. Friteres så i solsikke olje, la de renne av seg på litt papir, dryss over litt maldonsalt og litt fersk timian eller salvie før servering.

 

KIKERTER OG URTEYOUGHURT I PITA

Takket være Aicha Bouhlou har denne retten vært hyppig på bordet hos oss i sommer. I varmt vær er det ikke alltid matlysten er på topp, men noe må man ha og denne metter godt pga proteinene i kikertene. Den er frisk pga yoghurtdippen, morsom å spise pga pitabrødet og ikke minst rask å lage! Eksperimenter med krydder, etter hvor sterkt du liker det, yoghurten demper det værste.

Norsk husmannskost er ikke akkurat sommermat, så det er lurt å finne litt inspirasjon fra kjøkken som er vant med varme dager. Jeg er litt usikker på om denne kom fra Bouhlous bok “Mest grønt” eller “Aichas kjøkken” begge er uansett gode bøker. Her er min variant av hennes rett.

350g gresk yoghurt

en neve fersk dill

en neve fersk mynte

1 vårløk

1 rødløk

1 hvitløksfedd

1 ts malt spisskummen

1/2 ts chiliflak

2 ts karri

ca 600g kikerter i væske

4 pitabrød

Lag pitabrød etter anvisning på pakken. Få en god farge på de, ofte steker jeg de litt lengre enn hva pakken sier…

Start med yoghurtdippen så den får godgjøre seg. Finhakk urter, hvitløkfeddet og rødløken. Snitt opp vårløken og bland alt i en bolle sammen yoghurt, en klype salt og ett par spiseskjeer olivenolje

Renn av vannet (aqua faba) fra kikertene. Varm opp ett par ss olje i en stekepanne og tilsett krydderet, la det frese litt mens du rører i de, de skal bare kicke i gang med de gode smakene sine, så pass på at de ikke blir brent. Det tar max 20 sek, følg med varmen. Tilsett kikerter og en klype salt og la alt steke i ca 5 min.

Fyll pitabrødene lagvis med urteyoghurt og kikerter.

 

UDON NUDLER MED PEANØTTSAUS

Sist jeg la inn oppskrift var den 20.juli. Det sier sitt. Det har vært en tøff periode og vi har lagt mye bak oss, men nå handler det om å se fremover og endelig, dele gode matoppskrifter igjen. Og denne oppskriften burde vært delt for lenge siden for den er så enkel og så god!

Udon nudler er tykkere enn de vanlige nudlene vi kjenner best til her. De brukes ofte koreansk og japansk matlaging og fås kjøpt i asiatiske matvarebutikker.

I oppskriften har jeg ført opp 1 ts MSG, som er en smaksforsterker. Det gir den berømte umami smaken, som er den femte smaken, etter søt, sur, salt og bittert. Har du ikke MSG, ikke gå mann av huse for å skaffe deg det, det går helt fint uten.

400 g gram udon

3 ss peanøttsmør

3 ss soyasaus

1 ss sitronsaft

1 ss honning

1/2 ts chiliflakes

1 ts MSG

håndfull peanøtter

fersk koriander

sesamfrø

Kok nudler etter anvisning på pakken.

Grovhakk peanøtter og koriander. Bland sammen peanøttsmør, soyasaus, sitronsaft, honning, chiliflakes og MSG i en bolle, tilsett de kokte nudlene, bland godt og server med nøtter, sesamfrø og koriander. Server gjerne med litt lime.