CHILLITOMATER MED YOGHURT, FETA OG TIMIAN

Dette er et tilbehør, en snack og en perfekt delerett. Sett det frem på bordet og jeg kan garantere at det forsvinner raskt. Komboen med syrlig, søtt, kremet og hett er uten tvil en vinner. Juster nivået på heten ved å ta mer eller mindre chilliflakes, men husk at yoghurten demper endel også. Perfekt til et stykke ristet brød, grilla kjøtt eller som en liten rett i seg selv.

750g plommetomater

1-2ts chilliflak

3 ts honning

350g gresk yoghurt

200g fetaost

1 hvitløksfedd

fersk timian

Sett ovnen på 190 grader.

Halver tomatene og bland de med ca 1 ss olivenolje, chilliflak, honning, salt og pepper. Fordel utover på et stekebrett og stek i 30 min. Rør sammen yoghurt, revet hvitløk og smuldre i halvparten av fetaosten. Bre utover på et serveringsfat, fordel de stekte tomatene og smuldre over resten av fetaosten. Ringle over litt av væsken fra tomatene, kvern over pepper og legg på fersk timian før servering.

 

TONNATO

Noe av det beste jeg vet er småmat, tilbehør og kosemat. Og brød! Dette tilbehøret er noe av det beste jeg vet.

2 eggeplommer

120g tunfisk i olje

2 ss kapers

3 ss sitronjuice

2 ansjosfileter

1 hvitløksfedd

liten neve fersk persille

2 dl olivenolje

Pepper

2-3 ss vann ved behov

Ha eggeplommer, tunfisk, kapers, sitronjuice, ansjosfileter, hvitløk og persille i en blender. Kjør i 30-45 sek til alt er godt blandet. Bruk gjerne en slikkepott for å skrape ned på sidene innimellom slik at alt bli godt inkorporert. Tilsett oljen i en tynn stråle mens blenderen går for å skape en god emulsjon. Om det blir for tykt, tilsett ett par spiseskjeer vann. Kvern i pepper.

 

ESTRAGONMAJONES

En god majones kan ofte være avgjørende i en rett. En smakfull dip til brød eller chips, det er ofte høydepunktet som løfter hele måltidet! Jeg liker det meste, derfor kan jeg ofte se på de små ting når jeg skal bestille noe på restaurant, og om det følger med en god dipp/majones, da er det enkelt. Denne estragonmajonesen passer så godt til brød, chips, på sandwich, til hvit fisk og ved å tynne den ut er den virkelig helt perfekt som salatdressing. Kremet og helt nydelig. Holder seg minst en ukes tid i kjøleskap.

2 bløtkokte egg

30g fersk estragon

60g spinat

1 ss dijonsennep

klype salt

1 ss sitronsaft

2,5-3 dl nøytral olje

Kok eggene og separer plommen fra det hvite. Det er kun plommene du trenger. Ta gjerne av det meste av blader på estragonstilkene, men det er ikke veldig nødvendig om du lager majonesen i blender. Kjør eggeplommer, salt, estragon, spinat, sennep og sitronjuice sammen i en blender, og tilsett gradvis oljen. Ett par dråper først, så i tynn stråle. Om du pisker for hånd, legg et fuktig klede som et rede under bollen for stabilitet. Avhengig av hvor tykk du vil ha majonesen, kan du tilsette litt vann for å tynne den ut.

 

KALDHEVET FOCCACCIA

OK, 2023. Du har vært annerledes og du har vært merkelig. Nå skriver vi juni, og jeg har lært mye, grått mye, men også ledd mye og vokst. Hva resten av året vil go vet jeg ikke enda, men alt er mulig, er det ikke sånn? Heldigvis har jeg startet med journaling, noe jeg kan anbefale alle, uansett hvor du er i livet. Avslutt alltid med tre ting du er glad for. Dette er den første oppskriften i 2023, og vi er allerede 6 måneder inn i året. Det sier vel sitt og hvordan tingenes tilstand har vært. Takk for at du er her og fortsatt følger Bordfolk, det skal du vite betyr så mye.

Noe jeg aldri får nok av, er brød, godt brød. Og brød som deles, rives i og går til alt er det beste jeg vet. Jeg har en annen focaccia oppskrift også, men denne bruker mye mindre gjær, og pga heving over natten utvikler smaken seg til noe helt eget, og for ikke å snakke om luftigheten, den mangler sidestykke.

Enjoy!

500g mel

460g lunket vann

1 ts honning

2 ts salt

2 ss olivenolje

1/2 ts gjær

Bland mel, salt og gjær i en bakebolle, tilsett honning, olje og vann. Rør lett sammen, til alt melet er i deigen, ikke tenk på at det er melklumper, alt ordner seg over natta.

La deigen hvile i 10 min, dypp ei hånd i et glass vann og brett deigen over seg selv fra bunnen i bollen, roter på bollen slik at alle sider blir brettet over seg selv. La deigen stå i 10 min og gjenta prosessen. Hell over ca 1 ss olivenolje, dekk med plast og sett i kjøleskapet over natten.

Ha ca 2 ss olivenolje i en ovnsform, ca 40x30cm, ha deigen i, trykk den utover med fingrene slik at den fyller forma, og la den hvile i romtemperatur i 2 timer. Hell over 1 ss olje, bruk fingrene til å lage de karakteristiske hullene i brødet, dette er ren terapi. Dryss over en god klype maldonsalt. Tilsett hva du vil ellers, tomater, oliven, rosmarin etc

Forvarm ovnen til 220grader, stek på nederste rille i 20-23 min, til nydelig gylden.

 

OVNSTEKT ASPARGES MED RICOTTA OG PARMESAN

En lett og enkel sommerrett, enten til lunsj eller som en siderett til grillfesten. Dette lager seg selv mens grillen er i gang.

ca 300 g asparges

125 g ricotta

40 g parmesan

olivenolje

salt og pepper

Forvarm ovnen til 210 grader.

Legg aspargesen på en stekeplate med bakepapir, ha over litt olivenolje, salt og pepper og sett det i ovnen i ca 12 min.

Ha over noen klatter ricotta og høvle over parmesan. Server med god olivenolje og smak til med salt og pepper.

 

JAPANSK MILK BREAD

Det perfekte sandwichbrødet! Det minner om brioche. Hemmeligheten her er jevningen som hele prosessen starter med. Det er veldig enkelt og ukomplisert, det tar litt tid, men det er i hovedsak ventetid. Selve jobben er rask og grei. Om du lager flere brød, anbefaler jeg å skjære de i skiver før de fryses, så kan man ta opp det man trenger til en sandwich eller to, OK tre. Sjekk ut fruit sando på nett, for søte japanske fruktsamdwich oppskrifter. Også perfekt til katsu sando. Se her for mer info.

20 g mel

1 dl h-melk

1 dl h-melk

2 ss sukker

320 g mel

6 g tørrgjær

1/2 ts salt

50 g smør

1 egg

Bland mel og melk i en kasserolle og varm opp under konstant omrøring til det blir som en tykk hvit saus. Sett til side og la det avkjøles noen minutter.

Tilsett melk, egg og sukker i kjelen, varm opp til ca 41 grader. Bland mel, gjær og salt i en kjøkkenmaskin og hell væsken over. Kjør på lav hastighet i ca 15 min, tilsett så romtemp smør. Kjør maskinen videre i ca 20 min, til deigen er smidig og elastisk.

Dekk bollen med plast og la deigen heve ca 1 time på et lunt og trekkfritt sted. Jeg bruker som alltid stekeovnen med lyset på.

Etter endt hevetid har man to muligheter. Man kan lage ett helt brød, eller dele deigen i 6 emner, og trille de til boller. Ved bollefremgansgmåten får man muligheten til å rive fra hverandre, ved et helt brød er det enklere å skjære skiver. Uansett hvilken fremgangsmåte som velges, legges brødet/bollene i en smurt brødform og settes til heving 1 time.

Varm opp ovnen til 190grader og pisk sammen ett egg med 1-2 ss vann. Pensle brødet og sett det i ovnen. Varmen skrus så ned til 175 og brødet stekes i ca 20-25 min. Følg med på slutten.

Avkjøles på rist.

 

ROSENKÅLSALAT MED PARMESAN OG GRANATEPLE

Javisst kan rosenkål spises rå!

Denne salaten er så god å ha til all den fete julematen vi skal kose oss med fremover, holder seg fresh I kjøleskapet til å bruke til rester.

400 g rosenkål

100 g valnøtter

2 granatepler

100 g parmesan

1/2 sitron

olivenolje

salt og pepper

Grovhakk valnøtter og rist de i en tørr panne til de blir lune og får litt farge.

Del rosenkål i to og finkutt for tynne lange strimler, den grove stilken kastes. Del granateplene i to midt på “magen” , legg hver halvdel i håndflata med den åpne siden pekende ned over en bolle. Åpne fingrene litt mens du slår på baksiden av eplet med en sleiv eller lignende, så vil frøene slippe skallet og falle rett ned i bollen.

Riv parmesan i tykke sponbiter. Bland ett par spiseskjeer god olivenolje med saften av en halv sitron pluss salt og pepper.

Så has alt sammen, smak til med salt og pepper og avslutt med ekstra valnøtter på topp for garnityr.

 

SPEKET EGGEPLOMME

Dette er det enkleste som gir det beste! Det krever minimalt med arbeid og gir maximalt med smak. Set it and forget it. Bruksområdene er mange og man kommer på mer underveis, riv over hvit fisk, pasta, smørbrød, til alle retter man kan tenke seg å ha egg eller parmesan på tenker jeg, for dette gir en veldig umami smak.

300 g salt

200 g sukker

6 eggeplommer

Bland salt og sukker og hell halvparten i en liten form, bruk en skje eller et egg og lag en fordypning i saltet som eggeplommene legges forsiktig ned i. Dekk med resten av salt/sukkerblandingen, bland med ved behov, det skal dekkes fullstendig, og legg over plastfilm. Settes i kjøleskapet i 4-5 døgn.

Ta eggeplommene ut av saltblandingen, som nå er som grøt etter å ha trekt ut masse fuktighet, og skyll de under vann. Tørk de med litt tørkepapir og legg de i en ovn på 60 grader i 1,5t.

Oppbevares i lufttett boks i opptil en måned.

 

HYLLEBLOMSTSAFT

I hjørnet av hagen på Fjordgløtt (huset på landet), sto det et hylleblomsttre. Etter vi tok over for noen år siden, har vi hatt litt opprenskning i hagen og rundt omkring. Vi kutta ned trær, bærbusker, fjerna bed og åpna opp litt. I disse raidene forsvant også hylleblomsttreet. Det ble kutta helt ned og jeg kjente på at det skulle vi egentlig ikke gjort. Treet var fint, det passa der det sto og blomstene er helt nydelige. Til min store glede kom det fine skudd på det i fjor og i år har det vokst seg enda mer til og det kom masse masse blomster!

Deilig å kjenne duften av det mens man raker i hagen.

Det å kunne lage mat av det rundt seg appelerer mer og mer til meg. Håper denne inspirerer deg til å lage saft, det er enkelt og det holder seg lenge så fremt man gjør de rett stegene i forkant.

Litt om sterilisering av flasker:

Vask og skyll grundig. Legg eller sett de i stekovnen og skru på 140grader. Når tempen er kommet opp til 140, sett timeren på 30 grader. Ta de så ut av ovnen og la de avkjøles, dekk åpningen med et helt rent klede og la de bli helt avkjølt før de fylles med saften.

Sett de kaldt og mørkt så holder saften seg i opptil 6 mnd. Om det blir litt “cloudy” etter en stund er det mest sannsynlig bare pollen som har samlet seg.

Første gang jeg laget denne er mange år siden, og jeg var ikke klar over at det skulle blandes med saft så første smak ble veldig veldig konsentrert drikke. Live and learn I guess…

ca 45 blomsterklaser

2 kg sukker

5 l vann

3 sitroner

50g sitronsyre

Plukk ca 40-50 blomsterklaser av hylleblomsttreet. Ikke tenk på om stilkene er med, bare rist de godt slik at eventuelle insekter og døde blomster faller av. Legg de i en stor kasserolle/bolle/bøtte som rommer 5l væske.

Kok opp vann og sukker, skjær sitron i skiver og legg med hylleblomstene. Hell den kokende sukkersirupen over hylleblomstene, tilsett sitronsyra og rør sammen. Dekk til og la det stå kaldt i ca 24 timer, rør rundt noen ganger.

Klem ut væske av blomstene og sil saften før den flaskes.

Blandingsforholdet er en del saft til tre deler vann, sånn ca, avhengig av hvor sterk man liker det.