TUNFISK OG RIS

Til de dagene hvor man bare må ha noe, raskt, proteinrikt og godt. Dette er en rett søskenbarnet mitt sverger til, men han har sin egen vri hvor han blander creme fraiche, tunfisk, mais og ris.

Krydderet jeg bruker er en erstatning for furikake, en japansk krydderblanding som jeg ikke har fått tak i. (Jeg bruker Wasabi Sesame fra Santa Maria) Bruk hvilken ris du ønsker, vi har alltid mengder med jasminris i hus så det er det som er brukt i denne oppskriften. Bruker du annen ris, følg fremgangsmåten til valgt ris.

150 g ris (jeg brukte jasminris)

300g vann

klype salt

150g tunfisk i olje

2 ss kewpie majones

1/2 ts soyasaus

1-2 ts sesamolje

ca 1 ss wasabi sesam krydder/furikake

1-2 vårløk

Start med å kok opp risen, la den avkjøle seg litt. Renn av oljen av tunfisken, bland først tunfisk med soyasaus og sesamolje, før majonesen tilsettes, bland lett.

Legg ris nederst i bollen, ha så over tunfisk, dryss over krydder og ha over kuttet vårløk.

 

SMØR

Så enkelt, så godt. Smør er ikke margarin, bare så det er sagt. Det er to ting jeg er ganske streng på hjemme hos oss, det er meierismør og flaksalt (maldonsalt). Og her er smør med flaksalt, blir det bedre enn det? Tenk at du baker et brød, steiker vafler eller har en god fiskegrateng på menyen, og setter frem hjemmelaget smør! Så enkelt og gøy, blir faktisk glad av å lage det. Tilsett med det du vil, hvitløk, chili, trøffel, ramsløk, kun fantasien setter grenser. Smak til, men tenk på at smakene utvikler seg, så ikke gå helt crazy.

Holder seg i kjøleskapet i ca to uker, men jo mer kjernemelk du får ut av smøret, jo lengre holder det seg, samme med salt. Salt forlenger holdbarheten.

3 dl kremfløte

god klype flaksalt

Pisk fløten i ca 5 min på medium til høy hastighet. Start sakte og avslutt sakte, for når kjernemelka skiller seg ut av smøret kan det bli søl. Hell av væsken og pisk litt til for å se om det kommer mer væske ut. Klem ut mer ved å ha smøret i et kjøkkenklede og vri. Man kan vaske smøret renere for kjernemelk ved å ha kaldt vann i en bolle, tilsett smøret og kna, skift vann og gjenta til vannet er så godt som blankt. Tilsett salt, og/eller annen smakstilsetning, kna godt, legg i bakepapir og form til enten en rull, firkant eller helt rustikk og bare ha det som en god klump.

 

BANAN OG SJOKOLADEPANNEKAKER

Søndag, sol som faktisk begynner å varme litt, første helga i februar og reservene begynner å bli tomme, så det blir godt med påfyll nå. Påfyll av sol og vitaminer. Nå er vel alle tanker rundt nyttårsforsetter borte, og jeg er veldig enig i noe jeg så her en dag, noen bestemte seg for at deres 2025 skulle starte 1.februar, for januar er som regel bare tungt og mørk, og jeg er helt enig. Vi skriver nå 2.februar, og jeg merker på meg at folk rundt meg er litt letta over å legge januar bak seg. Det er fortsatt vinter, for all del, men lyset er tilbake og da blir alt automatisk lettere.

Denne oppskriften er fra Kinfolk Table og jeg bare må dele den. Originaloppskriften har noen andre ingredienser, så jeg har tilpasset den litt. Jeg har funnet så mye inpirasjon og glede i denne boka, både til bilder og til mat, og det er et naturlig utgangspunkt for meg. Disse pannekakene er perfekte til helga for en vri på amerikanske pannekaker, og fin til å bruke opp den siste godt modne bananen som bare ligger der på kjøkkenbenken.

1 egg

2 bananer, en mer moden

115g h-melk

2ss appelsinjuice

15g smør

1ts vaniljeekstrakt

140g mel

20g brunsukker

1ts bakepulver

1ts kanel

100g kokesjokolade

Smelt smøret og tilsett melk og appelsinjuice, trekk kasserollen av plata. Pisk egget lett sammen, mos den ene bananen og bland egg, banan, melk, juice, smør og vaniljeekstrakt sammen. Tilsett brunsukker, mel, bakepulver, kanel og grovhakket sjokolade (spar litt av sjokoladen til servering) og la røra svelle i ca 10 min.

Stekes i smeltet smør i ca 3-4 min på den ene siden og 1-2 min på den andre, på medium til høy varme.

Serveres med banan, hakket sjokolade, honning, krem, is, hakkede nøtter, bringebær, jordbær etc. Her er det mange muligheter.

 

HET SJOKOLADEMOUSSE

Med litt planlegging kan man senke skuldrene samtidig som man kan servere en god dessert. En sjokolademousse kan lages dagen i forkant, og du kan fokusere på andre ting, som en pust i bakken før eventuelle gjester kommer. Har selv stått på kjøkkenet mange ganger og stresset og overtenkt, ikke klart å nyte prosessen men å lage mat til de som betyr så mye for meg. Det ender opp i at jeg har satt meg tilbords med høye skuldre, og ikke så stor matlyst, og derfor ikke klart å nyte maten eller selskapet. Lett å kjenne seg igjen i? Dette er typisk. Det er livet, det er hverdagen. Og jeg vil kalle det kjærlighet og omsorg for de rundt meg. For jeg vil så gjerne at de skal ha en god opplevelse. Så tilbake til det med planlegginga. Denne moussen har få ingredienser, den lages raskt og skal bare stå og gjøre seg ferdig i kjøleskapet. Jeg har tilsatt litt kajennepepper for en ekstra piff, og her er det lett å bli lurt, for heten utvikler seg i kjøleskapet i hviletiden, så ikke tilsett for mye. Kan godt serveres med hakkede nøtter for en ekstra tekstur, og litt krem.

300g sjokolade

3 egg

3dl kremfløte

1/4 ts kajennepepper

Hakk sjokolade, men sett tilside litt, ca en stor spiseskje, til pynting av moussen.

Smelt sjokoladebitene over vannbad, pass på at det ikke kommer noe damp oppi sjokoladen. Separer to av eggene, plommene has i den smeltede sjokoladen, pluss et helt egg. De to eggehvitene stivpiskes. Fløten piskes til krem, kajennepepper tilsettes og alle tre komponenter, sjokolade, stivpiska eggehviter og krem foldes sammen. Ikke slå ut for mye luft, men bland godt. Fordel i skåler, eller ha i en serveringsskål. Settes i kjøleskapet i minimum 6t, gjerne over natten. Før servering drysses den resterende hakkede sjokoladen over, gjerne sammen en klype flaksalt.

 

DAIMISKAKE

Is forbindes kanskje med sol og sommer, men Daimiskake er mer en høstgreie for meg. God vaniljesmak, masse Daim, seig og god bunn. Bare det å lage is hjemme er noe veldig spesielt synes jeg. Blir så stolt av å servere denne, og den forsvinner raskt! Man kan bruke oppskriften til å lage annen is, kvern opp oreokjeks for oreois, hakk opp favorittsjokoladen din, rør inn syltetøy eller lag en blanding av nøtter og karamell.

4 eggehviter

200g sukker

250g mandler

150g sukker

2 dl vann

1 vaniljestang

8 eggeplommer

5 dl fløte

200g daimsjokolade

Sett ovnen på 180grader og gjør klar en springform på 24cm med bakepapir i bunn.

Visp eggehviter til det danner seg litt skum i bollen, tilsett sukkeret gradvis og pisk til en tykk og blank marengs. Mal opp mandlene og tilsett i marengsen. Bland godt, ha i forma og stek i 35 min. Avkjøl helt før neste steg.

Skrap ut frøene av vaniljestangen og ha frø og stanga i en kasserolle med vann og sukker. Kok opp til det tykner noe. Fjern vaniljestangen. Pisk eggeplommene på høy hastighet mens det varme sukkeret tilsettes i en tynn stråle langs siden av bollen, så ikke sukkerstrålen treffer vispen, da spres det bare overalt og eggeplommene kan bli til eggerøre. Pisk til eggedosis, ca 5-7 min. I en annen bolle piskes fløten til krem. Daimsjokoladen hakkes, både fløte og sjokolade vendes inn i eggedosisen. (Klipp til remser av bakepapir som dekker innsiden av kakeform, da er det lettere å frigjøre isen før servering.) Hell isblandinga over mandelbunnen, frys over natta. Når isen har frosset kan man pakke inn kaken godt i folie slik at man unngår iskrystaller og “frysersmak” på kaken.

 

EPLERUTER

Høstmat er den beste maten. Enkle og ikke minst raske oppskrifter på noe godt er mine favorittoppskrifter. Det er travle hverdager for tida, og mørke kvelder på vei hjem fra jobb bearbeides med å tenne røkelse og talglys. Vi er tilbake til dugnader, foreldremøter, treninger her og der og ukene går litt for hurtig. Da er det greit med et pust i bakken, litt god bakst og en kopp te.

5-6 epler

3 egg

200g sukker

100g smør

140g melk

280g mel

2 1/2 ts bakepulver

klype flaksalt

5ss sukker

2ss brunsukker

2 ss kanel

Sett ovnen på 180grader. Smør en form, ca 25x35cm

Visp egg og sukker i ca 5 min. Smelt smøret, ta kjelen av plata og tilsett melka. Kutt eplene i tynne båter. Vend mel, bakepulver og salt forsiktig inn i eggeblandinga. Tilsett smør og melkeblandinga i røra, og hell over i formen. Bland sammen sukker, brunsukker og kanel, og ha halvparten over eplebåtene. Fordel de i forma og trykk de litt ned i røra. Dryss over resten av sukker og kanelblandingen, stek i 30-35 min

 

HVERDAGSBRØD

Det er alltid godt med hjemmebakt brød, og faktisk litt luksus også. Dette er ikke noe surdeigsbrød, ikke kaldhevet, eltefritt eller langtidshevet. Det er brød du får hos bestemor, gjerne med smør og brunost på. Godt og gammeldags. Denne oppskriften gir to brød.

25g fersk gjær

200g grov rug

300g grovt hvetemel

100g havregryn

750g hvetemel

100 g solsikkefrø

60g linfrø

1,5ts salt

5ss olivenolje

5dl melk

1dl vann

Bland alt det tørre i en bolle. Varm opp melk, vann og olje til 37grader. Smuldre i gjæra. Tilsett væska i det tørre, elt i 5 min. Juster med væske eller mel ved behov. Dekk til og la heve i 30 min.

Del deigen i to emner, legg de i smurte brødformer og la de heve i 30 min. Varm ovnen til 160grader varmeluft, stek i 30-35min

 

GALETTE MED KARAMELLISERT LØK

September, litt daff grønnfarge på trærne, noen gule grener på bjørka. For min del, den fineste delen av året. En tid for å trekke seg litt tilbake, tenne lys, finne nye TV serier, bake og spise god mat. Tid sammen. Suppesøndager og strikkasokker. Denne galetten med karamellisert løk og chevre, er en deilig blanding av søtt, smuldrende og kremet. Kan spises hver søndag til lunsj for min del.

125g mel

1/2 dl olivenolje

3-4ss vann

klype salt

2 løk

125g ricotta

1 ss olivenolje

100g chevre

1 egg

liten neve valnøtter

1 ts tørket timian

Bland mel, salt og olivenolje i en foodprosessor. (Kan også blandes for hånd, det tar bare litt tid å få det sammen til en god deig) Tilsett 2 ss vann, ha i mer til det kommer sammen til en smidig og god deig. Pakk i plast og legg i kjøleskapet.

Skjær løk i tynne skiver og stek i litt olje og smør i ca 25 min på medium varme, til nydelig karamellisert. To løk høres mye ut, men de vil minske betraktelig under steking. Sett tilside mens deigen kjevles ut til ca 30cm diameter. Sett ovnen på 180grader. Bruk en gaffel og pisk opp ricottaosten med 1 ss olivenolje, fordel utover deigen, men unngå 2-3cm i kanten, da den skal brettes over fyllet til slutt. Fordel så utover løken, og halvparten av chevreosten. Brett deigkanten over fyllet (se bilde). Pisk sammen egget og pensle kanten av deigen, dryss over timian og stek i 40-45min. Fordel over resten av chvreosten før servering, sammen med hakkede valnøtter og litt ekstra olivenolje.

 

EPLEPAI

Vi skriver august, og epletreet til svigers bærer frukt som aldri før. Det ryktes om rekordår for eplene deres, og svigermor har allerede bakt sin berømte og høyt elskede eplekake, og laget eplejuice, som virkelig er god! Jeg er kanskje ikke helt objektiv i saken her, men helt ærlig, mat og drikke laget med hjerte og omsorg, det er ekstra godt.

En slik pai er en forsmak på høsten, og dagen vi plukket eplene var grå, småkald og regntung. Absolutt perfekt. Lun eplepai, iskrem og ullsokker.

I oppskriften står det 8 epler, vi brukte av forskjellig størrelser så litt vanskelig å gi eksakt antall, flommer det over i paiform ta ut noen, men de vil synke sammen noe.

175g smør

300g hvetemel

3 ss smør

ca 8 epler

1 sitron

50g smør

75g sukker

40g brunsukker

1 ss malt kanel

1ss malt ingefær

1 egg

perlesukker

Pass på at smøret er kaldt. Kjør smør og mel i en foodprossessor, tilsett vann og bland sammen til en deig. Alternativt smuldre smør og mel sammen med fingrene. Ha kalde fingre så ikke smøret smelter. Del deigen i to og pakk inn i plast. Legg i kjøleskapet i minst en time.

Sett ovnen på 180grader og finn frem en paiform på ca 23cm.

Klem ut juicen av sitronen og ha det i en romslig bolle. Fjern kjernehus og skjær eplene i skiver, ha de i bollen med sitronjuice og bland godt. Juicen vil gi smak og hindre oksidering. Smelt 50g smør i en romslig kjele eller stekepanne med høye kanter. Tilsett sukker, brunsukker, kanel, ingefær og epleskiver. Vend forsiktig så eplebitene forblir så hele som mulig. Stekes i ca 5 min, slik at smeltet smør, sukker og krydder blir fordelt. Sett tilside og rull ut den ene deigen til bunn, ca 3mm Dekk bunnen og sidene av paiformen, lapp sammen om det revner. Hell i epleblandingen. Kjevle ut og skjær strimler av resten av deigen, lag flettemønster på toppen av paien. Kan også kjevle ut og legge ut toppen som et lokk, husk da å skjær spalter/åpninger så damp kan slippe ut.

Pisk egget og pensle lokket, dryss over perlesukker. Stekes nederst i ovnen i 35min. Serveres lun.