HET SJOKOLADEMOUSSE

Med litt planlegging kan man senke skuldrene samtidig som man kan servere en god dessert. En sjokolademousse kan lages dagen i forkant, og du kan fokusere på andre ting, som en pust i bakken før eventuelle gjester kommer. Har selv stått på kjøkkenet mange ganger og stresset og overtenkt, ikke klart å nyte prosessen men å lage mat til de som betyr så mye for meg. Det ender opp i at jeg har satt meg tilbords med høye skuldre, og ikke så stor matlyst, og derfor ikke klart å nyte maten eller selskapet. Lett å kjenne seg igjen i? Dette er typisk. Det er livet, det er hverdagen. Og jeg vil kalle det kjærlighet og omsorg for de rundt meg. For jeg vil så gjerne at de skal ha en god opplevelse. Så tilbake til det med planlegginga. Denne moussen har få ingredienser, den lages raskt og skal bare stå og gjøre seg ferdig i kjøleskapet. Jeg har tilsatt litt kajennepepper for en ekstra piff, og her er det lett å bli lurt, for heten utvikler seg i kjøleskapet i hviletiden, så ikke tilsett for mye. Kan godt serveres med hakkede nøtter for en ekstra tekstur, og litt krem.

300g sjokolade

3 egg

3dl kremfløte

1/4 ts kajennepepper

Hakk sjokolade, men sett tilside litt, ca en stor spiseskje, til pynting av moussen.

Smelt sjokoladebitene over vannbad, pass på at det ikke kommer noe damp oppi sjokoladen. Separer to av eggene, plommene has i den smeltede sjokoladen, pluss et helt egg. De to eggehvitene stivpiskes. Fløten piskes til krem, kajennepepper tilsettes og alle tre komponenter, sjokolade, stivpiska eggehviter og krem foldes sammen. Ikke slå ut for mye luft, men bland godt. Fordel i skåler, eller ha i en serveringsskål. Settes i kjøleskapet i minimum 6t, gjerne over natten. Før servering drysses den resterende hakkede sjokoladen over, gjerne sammen en klype flaksalt.

 

DAIMISKAKE

Is forbindes kanskje med sol og sommer, men Daimiskake er mer en høstgreie for meg. God vaniljesmak, masse Daim, seig og god bunn. Bare det å lage is hjemme er noe veldig spesielt synes jeg. Blir så stolt av å servere denne, og den forsvinner raskt! Man kan bruke oppskriften til å lage annen is, kvern opp oreokjeks for oreois, hakk opp favorittsjokoladen din, rør inn syltetøy eller lag en blanding av nøtter og karamell.

4 eggehviter

200g sukker

250g mandler

150g sukker

2 dl vann

1 vaniljestang

8 eggeplommer

5 dl fløte

200g daimsjokolade

Sett ovnen på 180grader og gjør klar en springform på 24cm med bakepapir i bunn.

Visp eggehviter til det danner seg litt skum i bollen, tilsett sukkeret gradvis og pisk til en tykk og blank marengs. Mal opp mandlene og tilsett i marengsen. Bland godt, ha i forma og stek i 35 min. Avkjøl helt før neste steg.

Skrap ut frøene av vaniljestangen og ha frø og stanga i en kasserolle med vann og sukker. Kok opp til det tykner noe. Fjern vaniljestangen. Pisk eggeplommene på høy hastighet mens det varme sukkeret tilsettes i en tynn stråle langs siden av bollen, så ikke sukkerstrålen treffer vispen, da spres det bare overalt og eggeplommene kan bli til eggerøre. Pisk til eggedosis, ca 5-7 min. I en annen bolle piskes fløten til krem. Daimsjokoladen hakkes, både fløte og sjokolade vendes inn i eggedosisen. (Klipp til remser av bakepapir som dekker innsiden av kakeform, da er det lettere å frigjøre isen før servering.) Hell isblandinga over mandelbunnen, frys over natta. Når isen har frosset kan man pakke inn kaken godt i folie slik at man unngår iskrystaller og “frysersmak” på kaken.

 

EPLERUTER

Høstmat er den beste maten. Enkle og ikke minst raske oppskrifter på noe godt er mine favorittoppskrifter. Det er travle hverdager for tida, og mørke kvelder på vei hjem fra jobb bearbeides med å tenne røkelse og talglys. Vi er tilbake til dugnader, foreldremøter, treninger her og der og ukene går litt for hurtig. Da er det greit med et pust i bakken, litt god bakst og en kopp te.

5-6 epler

3 egg

200g sukker

100g smør

140g melk

280g mel

2 1/2 ts bakepulver

klype flaksalt

5ss sukker

2ss brunsukker

2 ss kanel

Sett ovnen på 180grader. Smør en form, ca 25x35cm

Visp egg og sukker i ca 5 min. Smelt smøret, ta kjelen av plata og tilsett melka. Kutt eplene i tynne båter. Vend mel, bakepulver og salt forsiktig inn i eggeblandinga. Tilsett smør og melkeblandinga i røra, og hell over i formen. Bland sammen sukker, brunsukker og kanel, og ha halvparten over eplebåtene. Fordel de i forma og trykk de litt ned i røra. Dryss over resten av sukker og kanelblandingen, stek i 30-35 min

 

EPLEPAI

Vi skriver august, og epletreet til svigers bærer frukt som aldri før. Det ryktes om rekordår for eplene deres, og svigermor har allerede bakt sin berømte og høyt elskede eplekake, og laget eplejuice, som virkelig er god! Jeg er kanskje ikke helt objektiv i saken her, men helt ærlig, mat og drikke laget med hjerte og omsorg, det er ekstra godt.

En slik pai er en forsmak på høsten, og dagen vi plukket eplene var grå, småkald og regntung. Absolutt perfekt. Lun eplepai, iskrem og ullsokker.

I oppskriften står det 8 epler, vi brukte av forskjellig størrelser så litt vanskelig å gi eksakt antall, flommer det over i paiform ta ut noen, men de vil synke sammen noe.

175g smør

300g hvetemel

3 ss smør

ca 8 epler

1 sitron

50g smør

75g sukker

40g brunsukker

1 ss malt kanel

1ss malt ingefær

1 egg

perlesukker

Pass på at smøret er kaldt. Kjør smør og mel i en foodprossessor, tilsett vann og bland sammen til en deig. Alternativt smuldre smør og mel sammen med fingrene. Ha kalde fingre så ikke smøret smelter. Del deigen i to og pakk inn i plast. Legg i kjøleskapet i minst en time.

Sett ovnen på 180grader og finn frem en paiform på ca 23cm.

Klem ut juicen av sitronen og ha det i en romslig bolle. Fjern kjernehus og skjær eplene i skiver, ha de i bollen med sitronjuice og bland godt. Juicen vil gi smak og hindre oksidering. Smelt 50g smør i en romslig kjele eller stekepanne med høye kanter. Tilsett sukker, brunsukker, kanel, ingefær og epleskiver. Vend forsiktig så eplebitene forblir så hele som mulig. Stekes i ca 5 min, slik at smeltet smør, sukker og krydder blir fordelt. Sett tilside og rull ut den ene deigen til bunn, ca 3mm Dekk bunnen og sidene av paiformen, lapp sammen om det revner. Hell i epleblandingen. Kjevle ut og skjær strimler av resten av deigen, lag flettemønster på toppen av paien. Kan også kjevle ut og legge ut toppen som et lokk, husk da å skjær spalter/åpninger så damp kan slippe ut.

Pisk egget og pensle lokket, dryss over perlesukker. Stekes nederst i ovnen i 35min. Serveres lun.

 

OVNSBAKT FERSKEN

Den raskeste og enkleste dessert som smaker helt himmelsk. Lun, søt og god ferken med iskrem eller pisket krem og honning. Kan godt lages på grillen også. Vi trenger smak av sommer, uansett vær!

4 fersken

1ts kanel

1 ss brunsukker

1-2 ss smør

krem eller iskrem

Sett ovnen på 230 grader, kle en stekeplate med bakeark.

Del fersken i to, vri opp og fjern steinen i midten. Legg fersken på bakearket med yttersiden ned. Ha på en liten smørklatt, dryss på kanel og sukker. Bak i 10-12min avhengig av størrelsen på fersken.

Server med nypisket krem eller is.

 

NEW YORK CHEESECAKE

Vi kjenner den tradisjonelle ostekaken som setter seg i kjøleskapet best, men denne er virkelig verd et forsøk. Det blir en annen konsistens og smaken av vanilje er bare helt nydelig. Her er tålmodighet en faktor, for den skal lages, stekes, hviles og hviles igjen før man kan spise, men lukten i huset gjør at forventningene stiger, og man får tilslutt lønn for strevet og utholdenheten, og det gjør den kanskje litt ekstra spesiell. Jeg har prøvd meg mye frem og tilbake på denne, justert og forbedret for å få den akkurat slik jeg liker den. Enjoy!

150g kornmokjeks

1 ss brunsukker

100g smør

500g philadelphia

175g sukker

1/2 ts salt

50g hvetemel

0,5dl sitronjuice

300g creme fraiche

6 egg

1 vaniljestang

Pass på at alle ingredienser er romtemp. Sett ovnen på 180grader og gjør klare ett par bakeplate med bakepapir.

Sett ovnen på 180grader, smør sidene av en springform, 23 cm.

Knus kjeksene, tilsett sukker, smelt smør, bland alt og ha i bunnen av springformen. Press godt ned til en fast bunn. Stek i 15 min.

Sett tilside etter endt steketid og øk temperaturen til 225 grader.

Skrap ut frøene av vaniljestanga og bland alle ingrediensene godt, til en klumpfri røre. Hell over bunnen og stek i 10 min, senk temperaturen til 130 og stek i 60-65min. Ikke åpne døra underveis.

Etter endt steketid åpnes døra på gløtt, la kaken stå for å sette seg i 30 minutter.

Avkjøles i minst 4t i kjøleskap.

 

COOKIES MED HVIT SJOKOLADE OG MACADAMIANØTTER

Hvit sjokolade er luksus og gode minner. Et høydepunkt fra barndommen som jeg har tatt med meg i voksenlivet, er å dra på Sjokoladebutikken for å kjøpe hvite sjokoladefrosker. Det er virkelig en treat! Jeg kan ofte overdrive med det jeg liker, men de hvite sjokoladefroskene kjøper jeg som regel bare en av, muligens to om jeg vet jeg må dele. Det er nok derfor de er blitt så spesielle for meg også, de er ikke overspist. Den hvite sjokoladen i disse kjeksene gir meg gode minner, og sammen med macadamianøtter, en annen favoritt, er det umulig å stoppe å spise.

250g smør

250g sukker

350g mel

50g havregryn

1/2 ts bakepulver

1/2 ts salt

2 egg

1 ts vaniljesukker

200g hvit sjokolade

ca 120g macadamianøtter

Pass på at alle ingredienser er romtemp. Sett ovnen på 180grader og gjør klare ett par bakeplate med bakepapir.

Pisk smør og sukker lyst og luftig. Grovhakk sjokolade og macadamianøtter. Tilsett eggene til smør og sukkerblandingen, bland godt og tilsett mel, salt, vaniljesukker, bakepulver og havregryn. Bland sammen men ikke overarbeid deigen. Tilsett nøtter og sjokolade. Fordel kuler av deigen på stekebrett og klem de litt ned, ellers vil de bli karamelliserte, og raskt brent i kantene under steking. Stek i 10-12 min, avkjøl på rist.

 

BLONDIES

Det er ikke akkurat sommerstemning ute, i forrige uke, og vi snakker midten av juni, tente vi opp. Det drikkes varm te og vinduer er lukket… Ikke akkurat stemning for sommermat, så jeg er i bakemodus. Blondies er en kake jeg har styrt unna lenge, for jeg har ikke helt klart å få til en oppskrift jeg liker. Den har blitt for tungt, for mørk, for this and that. Det handler om å ikke gi seg, og jeg har endelig funnet den rette oppskriften for oss.

Blondies er som brownies, en lys seig kake. Jeg har brukt hvit sjokolade, en stor favoritt i huset vårt, og denne går ned på høykant.

225g smør

220g brunsukker

100g sukker

2 egg

2ts vaniljeekstrakt

285g mel

1/2 ts bakepulver

1ts salt

100g hvit sjokolade

Sett ovnen på 175 grader og kle en kakeform på ca 25x30cm med bakepapir.

Smelt smør og visp det sammen med sukkeret. Tilsett egg og vaniljeekstrakt, bland godt. Tilsett mel, salt og bakepulver. Hakk sjokoladen og tilsett. Ha alt over i bakeformen og stek i 30min.

La det avkjøles helt før servering.

 

SJOKOLADECUPCAKES MED SJOKOLADEFROSTING

Gode gamle cupcakes a la Pinterest typ 2010, men de funker! De funker så godt. Sjokoladesmørkremen som mormor så ofte lagde, og en muffin som har gode sjokoladebiter i seg. Til sønnens konfirmasjon var disse først på lista over ønskede bakverk.

100g smør

2 dl melk

125g sukker

2 egg

1 ts vaniljesukker

250g mel

2 ts bakepulver

150 g kokesjokolade

en klype maldonsalt

150g smør

200g melis

5 ss melk/fløte

3 ts kakao

1 ts vaniljesukker

en klype maldonsalt

Sett ovnen på 180 grader og gjør klar 15-16 muffinsformer på et stekebrett.

Smelt smør og tilsett melk, sett det til avkjøling. Pisk egg, sukker og vaniljesukker godt, i ca 5 min. Tilsett den avkjølte smør og melkeblandinga. Ha så i mel, bakepulver og salt og vend godt sammen. Hakk sjokoladen, tilsett i røra og fordel i muffinsformene, 2/3 fulle så de har plass til å vokse i ovnen. Stekes i 17-18min.

La de avkjøles helt på rist.

For kremen, pisk smøret luftig, før resten av ingrediensene tilsettes. Pass på at smør og melk er romtemperert og pisk til en silkemyk smørkrem.