COOKIES MED HVIT SJOKOLADE OG MACADAMIANØTTER

Hvit sjokolade er luksus og gode minner. Et høydepunkt fra barndommen som jeg har tatt med meg i voksenlivet, er å dra på Sjokoladebutikken for å kjøpe hvite sjokoladefrosker. Det er virkelig en treat! Jeg kan ofte overdrive med det jeg liker, men de hvite sjokoladefroskene kjøper jeg som regel bare en av, muligens to om jeg vet jeg må dele. Det er nok derfor de er blitt så spesielle for meg også, de er ikke overspist. Den hvite sjokoladen i disse kjeksene gir meg gode minner, og sammen med macadamianøtter, en annen favoritt, er det umulig å stoppe å spise.

250g smør

250g sukker

350g mel

50g havregryn

1/2 ts bakepulver

1/2 ts salt

2 egg

1 ts vaniljesukker

200g hvit sjokolade

ca 120g macadamianøtter

Pass på at alle ingredienser er romtemp. Sett ovnen på 180grader og gjør klare ett par bakeplate med bakepapir.

Pisk smør og sukker lyst og luftig. Grovhakk sjokolade og macadamianøtter. Tilsett eggene til smør og sukkerblandingen, bland godt og tilsett mel, salt, vaniljesukker, bakepulver og havregryn. Bland sammen men ikke overarbeid deigen. Tilsett nøtter og sjokolade. Fordel kuler av deigen på stekebrett og klem de litt ned, ellers vil de bli karamelliserte, og raskt brent i kantene under steking. Stek i 10-12 min, avkjøl på rist.

 

CHILLITOMATER MED YOGHURT, FETA OG TIMIAN

Dette er et tilbehør, en snack og en perfekt delerett. Sett det frem på bordet og jeg kan garantere at det forsvinner raskt. Komboen med syrlig, søtt, kremet og hett er uten tvil en vinner. Juster nivået på heten ved å ta mer eller mindre chilliflakes, men husk at yoghurten demper endel også. Perfekt til et stykke ristet brød, grilla kjøtt eller som en liten rett i seg selv.

750g plommetomater

1-2ts chilliflak

3 ts honning

350g gresk yoghurt

200g fetaost

1 hvitløksfedd

fersk timian

Sett ovnen på 190 grader.

Halver tomatene og bland de med ca 1 ss olivenolje, chilliflak, honning, salt og pepper. Fordel utover på et stekebrett og stek i 30 min. Rør sammen yoghurt, revet hvitløk og smuldre i halvparten av fetaosten. Bre utover på et serveringsfat, fordel de stekte tomatene og smuldre over resten av fetaosten. Ringle over litt av væsken fra tomatene, kvern over pepper og legg på fersk timian før servering.

 

BLONDIES

Det er ikke akkurat sommerstemning ute, i forrige uke, og vi snakker midten av juni, tente vi opp. Det drikkes varm te og vinduer er lukket… Ikke akkurat stemning for sommermat, så jeg er i bakemodus. Blondies er en kake jeg har styrt unna lenge, for jeg har ikke helt klart å få til en oppskrift jeg liker. Den har blitt for tungt, for mørk, for this and that. Det handler om å ikke gi seg, og jeg har endelig funnet den rette oppskriften for oss.

Blondies er som brownies, en lys seig kake. Jeg har brukt hvit sjokolade, en stor favoritt i huset vårt, og denne går ned på høykant.

225g smør

220g brunsukker

100g sukker

2 egg

2ts vaniljeekstrakt

285g mel

1/2 ts bakepulver

1ts salt

100g hvit sjokolade

Sett ovnen på 175 grader og kle en kakeform på ca 25x30cm med bakepapir.

Smelt smør og visp det sammen med sukkeret. Tilsett egg og vaniljeekstrakt, bland godt. Tilsett mel, salt og bakepulver. Hakk sjokoladen og tilsett. Ha alt over i bakeformen og stek i 30min.

La det avkjøles helt før servering.

 

SJOKOLADECUPCAKES MED SJOKOLADEFROSTING

Gode gamle cupcakes a la Pinterest typ 2010, men de funker! De funker så godt. Sjokoladesmørkremen som mormor så ofte lagde, og en muffin som har gode sjokoladebiter i seg. Til sønnens konfirmasjon var disse først på lista over ønskede bakverk.

100g smør

2 dl melk

125g sukker

2 egg

1 ts vaniljesukker

250g mel

2 ts bakepulver

150 g kokesjokolade

en klype maldonsalt

150g smør

200g melis

5 ss melk/fløte

3 ts kakao

1 ts vaniljesukker

en klype maldonsalt

Sett ovnen på 180 grader og gjør klar 15-16 muffinsformer på et stekebrett.

Smelt smør og tilsett melk, sett det til avkjøling. Pisk egg, sukker og vaniljesukker godt, i ca 5 min. Tilsett den avkjølte smør og melkeblandinga. Ha så i mel, bakepulver og salt og vend godt sammen. Hakk sjokoladen, tilsett i røra og fordel i muffinsformene, 2/3 fulle så de har plass til å vokse i ovnen. Stekes i 17-18min.

La de avkjøles helt på rist.

For kremen, pisk smøret luftig, før resten av ingrediensene tilsettes. Pass på at smør og melk er romtemperert og pisk til en silkemyk smørkrem.

 

POTETPIZZA

Om jeg elsker karbohydrater? Ja, uten tvil. Min beste venn og værste fiende. I min familie har vi en lang tradisjon med spaghettipizza, ja kokt spaghetti på en deilig 80-tallsbunn med kjøttdeig og tomatsaus, og masse ost på toppen, et dryss av salt og pepper før servering… Men, her en ny variant med karboparty!

225g mel

1 ts tørrgjær

1,5 dl vann

2 ss olivenolje

klype salt

200g småpoteter

250g mascarpone

60g parmesan

håndfull ferske salvieblader

2-3ss olivenolje

Bland mel, salt og tørrgjær i en bakebolle. Tilsett lunkent vann og olivenolje, elt godt, ca 5 min. Sett til heving i 90 minutter. Gjerne inni stekovnen med lyset på.

Bruk en mandolin for å få tynne og jevne skiver av potet. Ha de i en bolle og bland de godt med ca 1 ss olivenolje, salt og pepper.

I en annen bolle blandes mascarpone, revet parmesan, ca halvparten av salviebladene, ca 1 ss olje og pepper.

Kjevle ut deigen, fordel over mascarpnefyllet, legg så utover potetene, ringle over litt olje og stek i 12-15 min.

Legg over de siste salviebladene og dryss med litt maldonsalt før servering.

 

STEKTE EGG I FLØTE

Det er februar, vinter med små glimt av vår. Dagene blir lengre og sola varmer faktisk, men vi er allikevel midt oppi vinteren så mat som varmer er alltid en god ide. Dette er en rask frokost, fungerer også som lunsj, og er helt fantastisk. Chilliolje, egg og brød, en kombo de fleste liker!

4-5 egg

1 løk

2 dl matfløte

1-2 ts chiliolje

fersk gressløk

noen skiver godt brød

Hakk løk og knekk alle eggene i en bolle. Prøv å hold eggeplommene intakte. Smelt litt smør/olje i en stekepanne du har lokk til (eller bruk en tallerken som lokk) Stek løken gylden, ha i fløten og la fløten koke litt i ca ett min så den tykner litt. Skru ned varmen til medium og tilsett alle eggene. Ha på lokket og la det småputre i 3-5 min.

Dryss over salt, pepper og finhakket gressløk.

 

TONNATO

Noe av det beste jeg vet er småmat, tilbehør og kosemat. Og brød! Dette tilbehøret er noe av det beste jeg vet.

2 eggeplommer

120g tunfisk i olje

2 ss kapers

3 ss sitronjuice

2 ansjosfileter

1 hvitløksfedd

liten neve fersk persille

2 dl olivenolje

Pepper

2-3 ss vann ved behov

Ha eggeplommer, tunfisk, kapers, sitronjuice, ansjosfileter, hvitløk og persille i en blender. Kjør i 30-45 sek til alt er godt blandet. Bruk gjerne en slikkepott for å skrape ned på sidene innimellom slik at alt bli godt inkorporert. Tilsett oljen i en tynn stråle mens blenderen går for å skape en god emulsjon. Om det blir for tykt, tilsett ett par spiseskjeer vann. Kvern i pepper.

 

HET OG KREMET KYLLINGSUPPE

Denne suppa blir jeg hektet på, og kan spise den flere ganger i uka når jeg først er i gang. Det milde og det sterke i en deilig blanding. Kan lages med og uten kylling, men det er absolutt best med, det blir et helt annet måltid med syns jeg. Aller best om den nytes med et godt stykke brød for eksempel dette.

Det magiske skjer når creme fraiche blir tilsatt mot slutten, denne er virkelig god! Lages på ca 20-30 min, så perfekt i hverdagen.

2 stk kyllingfileter

1 purreløk

5 gulrøtter

3 ts rød currypaste

hønsebuljong til 1l væske

3 dl creme fraiche

sesamolje (kan sløyfes)

Gjør klar alle grønnsakene, alt kuttes grovt.

Kutt kyllingfiletene i biter og stek de en romslig kasserolle med litt smør og olje, på høy temperatur så de får en fin stekeskorpe. Tilsett litt salt og pepper.

Ha så i grønnsakene og fres sammen i ett par minutter, tilsett currypaste og bland godt. Hell over hønsebuljong (eller vann og buljongterninger) og kok opp. La det småkoke i ca 7-8 min. Skru av varmen på plata men hold kasserollen der, for ettervarmen sin del. Rør inn creme fraiche og server med noen dråper sesamolje.