OPP NED TERTE

TikTok mat og mattrender, det er litt av et tema. Det er mye jeg ser og lagrer, men aldri gjør mer utav, men denne opp ned terten er så enkel at man trenger ikke tenke engang, og den er så enkelt å tilpasse egne smaker, bruke opp rester fra kjøleskapet og lage søtt og savory på en gang. Varier med hva som helst, steketiden er steketiden uansett. Morsomt å la flere komme med sine egne personlige tvister, og kanskje finner man en smak man ikke trodde man likte plutselig?

Første gang jeg lagde denne, fikk jeg hjelp av en niese. Hun er en aspirerende baker, og snakk om å ha intuisjon når det kommer til mat! Spår en spennende fremtid for henne, på hvilket som helst kjøkken.

Butterdeigsplater

Egg

Banan

Nutella

Honning

Pære

Brie

Balsamicoeddik

Olivenolje

Løk

Timian

Melis

Avhengig av hvor mye man vil lage, har jeg ikke oppgitt mengder i oppskriften. En butterdeigsplate kjevles litt ut og deles i to, så regnestykket er en plate for to terter. For banan terter, kutt banan i skiver og legg på bakeplate med bakeark på. Smør litt Nutella over og legg over butterdeig. For pære og brie, ha litt honning på bakearket, legg over skivet pære og et stykke brie over pæra, og butterdeig over der. For løk, ha litt balsamicoeddik og olivenolje på bakearket, litt fersk timian og skivet løk.

Trykk ned kantene på butterdeigen med en gaffel. Pisk et egg lett sammen og pensle over deigen.

Forvarm ovnen til 200grader, stekes i ca 20 min, til nydelig gylden.

Server med litt melis for det søte, og mer timian for de andre.

 

STRAWBERRY SHORTCAKE

Vanskelig å finne et godt norsk ord på denne desserten.

En dessert som er rask å lage, om man plutselig får lyst på noe godt, og en strålende måte å bruke de utrolig gode norske jordbærene vi får tak i nå. Mat i sesong, det er andre smaker og en helt annen opplevelse. Ideen til å dele denne oppskriften fikk jeg i en konfirmasjon tidligere i år, til niesen min som er bakeglad, og utrolig flink. Vi ble delt opp i lag og fikk blant annet en oppgave hvor vi skulle lage en 60sek video til konfirmanten. Mitt lag valgte at alle si en dessert vi ville lage med henne, og en av lagkameratene mine, en engelskmann, sa strawberry shortcake. Siden da har jeg gledet meg ekstra til norske jordbær, og endelig kan jeg dele denne! Ingen levetid, nesten ingen avkjølingstid og en god sommerdessert som “alle” liker.

275g mel

80g sukker

1 ss bakepulver

1/2 ts salt

1 ts vaniljesukker

125g usaltet smør

1 1/2dl melk

300-350g jordbær

45g sukker

1 ts sitronsaft

2-3 dl kremfløte

2 ss melis

Start med å sjekke at smøret er kaldt, skjær det i terninger og sett det tilbake i kjøleskapet. Sett ovnen på 220grader. Bland sammen mel, sukker, bakepulver, vaniljesukker og salt i en bolle. Tilsett så smøret og bruk enten hendene eller en metall deigskraper til å smuldre sammen slik at det blir en sandaktig konsistens. Man kan bruke kjøkkenmaskin med kniver, da kan det være greit å sette knivene i kjøleskapet først slik at ikke varmen smelter smøret. Tilsett så melken og få deigen sammen.

Ha deigen over på et godt melet underlag, klapp den ut, eller bruk kjevle, det enkleste er å bruke hendene etter min erfaring, til ca 1/2 cm høyde og stikk ut rundinger, med rund utstikker eller et glass. Legg deigsirklene på et bakepapirkledd stekebrett. Samle deigen og stikk ut til du ikke har mer deig igjen, Ikke elt den, bare samle sammen. Hele prosessen minner veldig om scones baking.

Stekes i ovnen i ca 12-15 min, til de bli lett gylne. Mens de stekes, kuttes jordbær i biter og blandes med sukker og sitronsaft, så får de stå og marinere og bli enda bedre.

Når shortcakesene er avkjølt, deles de i to og fylles med pisket krem og jordbær og serves.

 

ESTRAGONMAJONES

En god majones kan ofte være avgjørende i en rett. En smakfull dip til brød eller chips, det er ofte høydepunktet som løfter hele måltidet! Jeg liker det meste, derfor kan jeg ofte se på de små ting når jeg skal bestille noe på restaurant, og om det følger med en god dipp/majones, da er det enkelt. Denne estragonmajonesen passer så godt til brød, chips, på sandwich, til hvit fisk og ved å tynne den ut er den virkelig helt perfekt som salatdressing. Kremet og helt nydelig. Holder seg minst en ukes tid i kjøleskap.

2 bløtkokte egg

30g fersk estragon

60g spinat

1 ss dijonsennep

klype salt

1 ss sitronsaft

2,5-3 dl nøytral olje

Kok eggene og separer plommen fra det hvite. Det er kun plommene du trenger. Ta gjerne av det meste av blader på estragonstilkene, men det er ikke veldig nødvendig om du lager majonesen i blender. Kjør eggeplommer, salt, estragon, spinat, sennep og sitronjuice sammen i en blender, og tilsett gradvis oljen. Ett par dråper først, så i tynn stråle. Om du pisker for hånd, legg et fuktig klede som et rede under bollen for stabilitet. Avhengig av hvor tykk du vil ha majonesen, kan du tilsette litt vann for å tynne den ut.

 

KIKERTER OG URTEYOUGHURT I PITA

Takket være Aicha Bouhlou har denne retten vært hyppig på bordet hos oss i sommer. I varmt vær er det ikke alltid matlysten er på topp, men noe må man ha og denne metter godt pga proteinene i kikertene. Den er frisk pga yoghurtdippen, morsom å spise pga pitabrødet og ikke minst rask å lage! Eksperimenter med krydder, etter hvor sterkt du liker det, yoghurten demper det værste.

Norsk husmannskost er ikke akkurat sommermat, så det er lurt å finne litt inspirasjon fra kjøkken som er vant med varme dager. Jeg er litt usikker på om denne kom fra Bouhlous bok “Mest grønt” eller “Aichas kjøkken” begge er uansett gode bøker. Her er min variant av hennes rett.

350g gresk yoghurt

en neve fersk dill

en neve fersk mynte

1 vårløk

1 rødløk

1 hvitløksfedd

1 ts malt spisskummen

1/2 ts chiliflak

2 ts karri

ca 600g kikerter i væske

4 pitabrød

Lag pitabrød etter anvisning på pakken. Få en god farge på de, ofte steker jeg de litt lengre enn hva pakken sier…

Start med yoghurtdippen så den får godgjøre seg. Finhakk urter, hvitløkfeddet og rødløken. Snitt opp vårløken og bland alt i en bolle sammen yoghurt, en klype salt og ett par spiseskjeer olivenolje

Renn av vannet (aqua faba) fra kikertene. Varm opp ett par ss olje i en stekepanne og tilsett krydderet, la det frese litt mens du rører i de, de skal bare kicke i gang med de gode smakene sine, så pass på at de ikke blir brent. Det tar max 20 sek, følg med varmen. Tilsett kikerter og en klype salt og la alt steke i ca 5 min.

Fyll pitabrødene lagvis med urteyoghurt og kikerter.

 

KALDHEVET FOCCACCIA

OK, 2023. Du har vært annerledes og du har vært merkelig. Nå skriver vi juni, og jeg har lært mye, grått mye, men også ledd mye og vokst. Hva resten av året vil go vet jeg ikke enda, men alt er mulig, er det ikke sånn? Heldigvis har jeg startet med journaling, noe jeg kan anbefale alle, uansett hvor du er i livet. Avslutt alltid med tre ting du er glad for. Dette er den første oppskriften i 2023, og vi er allerede 6 måneder inn i året. Det sier vel sitt og hvordan tingenes tilstand har vært. Takk for at du er her og fortsatt følger Bordfolk, det skal du vite betyr så mye.

Noe jeg aldri får nok av, er brød, godt brød. Og brød som deles, rives i og går til alt er det beste jeg vet. Jeg har en annen focaccia oppskrift også, men denne bruker mye mindre gjær, og pga heving over natten utvikler smaken seg til noe helt eget, og for ikke å snakke om luftigheten, den mangler sidestykke.

Enjoy!

500g mel

460g lunket vann

1 ts honning

2 ts salt

2 ss olivenolje

1/2 ts gjær

Bland mel, salt og gjær i en bakebolle, tilsett honning, olje og vann. Rør lett sammen, til alt melet er i deigen, ikke tenk på at det er melklumper, alt ordner seg over natta.

La deigen hvile i 10 min, dypp ei hånd i et glass vann og brett deigen over seg selv fra bunnen i bollen, roter på bollen slik at alle sider blir brettet over seg selv. La deigen stå i 10 min og gjenta prosessen. Hell over ca 1 ss olivenolje, dekk med plast og sett i kjøleskapet over natten.

Ha ca 2 ss olivenolje i en ovnsform, ca 40x30cm, ha deigen i, trykk den utover med fingrene slik at den fyller forma, og la den hvile i romtemperatur i 2 timer. Hell over 1 ss olje, bruk fingrene til å lage de karakteristiske hullene i brødet, dette er ren terapi. Dryss over en god klype maldonsalt. Tilsett hva du vil ellers, tomater, oliven, rosmarin etc

Forvarm ovnen til 220grader, stek på nederste rille i 20-23 min, til nydelig gylden.

 

SITRONKAKE MED FROSTING

Ved samlinger for bursdager og andre familiebesøk, ser jeg mitt snitt til å teste ut oppskrifter jeg har på lur på et større publikum. Denne kaken ble laget ved en slik anledning, og ble en morsom opplevelse. Kaken er stekt i en såkalt bundtkakeform, som gjør at kaken har et åpent rom i midten. Frostingen ble fylt i delte åpenrommet, og ved skjæring av kaken ble det da eksponert masse god frosting. Det ble populært!

250g smør

250g sukker

4 egg

1,5ts bakepulver

1ts natron

410g mel

2ss sitronsaft

2ss finrevet sitronskall

3 dl creme fraiche

Sett ovnen på 160 grader, smelt litt smør og pensle kakeformen godt, dryss på litt mel så det dekker hele formen, da er det enklere at den slipper formen etter steking.

Romtemperert smør og sukker piskes lyst og luftig, kan være du må skrape ned sidene av bakebollen ett par ganger. Tilsett ett og ett egg. Sikt i melet med bakepulver og natron. Bland i creme fraiche med sitronsaft og sitronskall og miks lett sammen til en fin røre. Helles i kakeformen og stekes i ca 60min. Sjekk med en kakenål. La kaken avkjøles i forma i ca 15 min før den hvelves for så å avkjøles helt.

For frostingenskael smøret også være romtemperert. Pisk så smøret godt med litt av melisen, tilsett så kremosten og bland godt, i ca 5 min. Tilsett så melis og vaniljesukker og bland godt til en fin og jevn frosting.

Fylles så i åpentrommet i kaken og litt langs sidene.

 

KJEKS TIL JUL

Ett av de store spørsmålene hver jul, hvilke sorter skal bakes? Det er noen som er faste uansett, men det er også morsomt å prøve noe nytt. I år utfordret jeg ett par av mine favoritter med disse, og de falt godt i smak. Disse holder også formen sin godt under steking. De er fine å pynte med melis og ekstra gode til en god kopp te.

200g smør

170g sukker

2 egg

1 ts vaniljesukker

350g mel

1 1/2 ts bakepulver

klype salt

Visp sukker og smør godt, i ca 3 min. Tilsett ett og ett egg, bland godt og ha resten av ingrediensene i bakebollen og bland sammen.

Pakk deigen inn i plastfolie og la den avkjøle seg i minst 2timer, kan godt ligge over natta også. Jeg liker å dele deigen i to så jobber jeg meg ferdig med den ene delen mens den andre holder seg avkjølt i kjøleskapet.

Forvarm ovnen til 190grader mens du kjevler ut deigen og stikker ut kjekser. Stekes i 9-10 min, avhengig av tykkelse, de skal ha en litt gylden kant.

 

UDON NUDLER MED PEANØTTSAUS

Sist jeg la inn oppskrift var den 20.juli. Det sier sitt. Det har vært en tøff periode og vi har lagt mye bak oss, men nå handler det om å se fremover og endelig, dele gode matoppskrifter igjen. Og denne oppskriften burde vært delt for lenge siden for den er så enkel og så god!

Udon nudler er tykkere enn de vanlige nudlene vi kjenner best til her. De brukes ofte koreansk og japansk matlaging og fås kjøpt i asiatiske matvarebutikker.

I oppskriften har jeg ført opp 1 ts MSG, som er en smaksforsterker. Det gir den berømte umami smaken, som er den femte smaken, etter søt, sur, salt og bittert. Har du ikke MSG, ikke gå mann av huse for å skaffe deg det, det går helt fint uten.

400 g gram udon

3 ss peanøttsmør

3 ss soyasaus

1 ss sitronsaft

1 ss honning

1/2 ts chiliflakes

1 ts MSG

håndfull peanøtter

fersk koriander

sesamfrø

Kok nudler etter anvisning på pakken.

Grovhakk peanøtter og koriander. Bland sammen peanøttsmør, soyasaus, sitronsaft, honning, chiliflakes og MSG i en bolle, tilsett de kokte nudlene, bland godt og server med nøtter, sesamfrø og koriander. Server gjerne med litt lime.

 

SITRONBITER

Da vi sto sammen på kjøkkenet for å prøvesmake første runde av disse, så vi bare på hverandre og kjente at her har vi en vinner. Ikke så mye mer å si egentlig, annet enn en liten cheat jeg har brukt som fungerer greit, nemlig å bruke sitronjuice på den kjente gule squeezeflaska. I nød kan du bytte ut fersk sitronjuice, men anbefaler absolutt den ferske.

260g hvetemel

70g melis

1/2ts salt

200g smør

4 egg

30g hvetemel

300g sukker

0,8dl sitronjuice

1/2ts bakepulver

Sett ovnen på 175grader mens bunnen preppes. Smelt smøret, visp sammen mel, melis og salt. Tilsett smøret og fordel utover i en ovnsform (dekket med bakepapir) som måler ca 20x30cm.

Trykk røra godt ned så den pakkes godt sammen

Stekes i 30 min.

Mens bunnen steker, vispes eggene sammen med sukker, mel, sitronjuice og bakepulveret.

Helles over kakebunnen og stekes i ca 25 min til.

Avkjøles før servering, dryss gjerne over litt melis.