SYLTE AV RIBBE

Jeg er så heldig at jeg fikk vokse opp med en mormor som hadde med seg mange tradisjoner, og jeg føler det er veldig naturlig å føre mange av de videre. En av disse er sylte, men mormor lagde det av hodekjøtt av gris faktisk, og jeg husker det var saftig og smakfullt. Jeg har fått arve syltepressa, det er jo en ting man bruker èn gang i året, og vi leter alltid lenge etter den! Om man ikke har syltepresse, bruk en brødform og finn ting til å tynge ned. En flaske med vann, bøker etc.

Vi spiser ofte sylta til kveldskos, med god sennep, smør, flatbrød og rødbeter. Med kongerøkelse brennende i rommet er det virkelig god julestemning.

ca 3 kg ribbe med svor

3,5 ss salt

3 ts malt pepper

3 ts malt nellik

3 ts malt ingefær

3 ts malt allehånde

1,5 ss gelatinpulver

Finn et godt stykke kjøtt, fjern beina om de er på og kok opp vann i en stor kasserolle eller to. Noen ganger deler jeg ribba i to så jeg får best kontroll over kokepunktet og vann i kjelen. Legg i ribba når det koker, senk tempen og la den ligge og trekke ved kokepunktet i ca 2 timer.

Bland sammen alt krydderet i en skål, pluss gelatinpulveret. Kle pressa eller brødforma med bakepapir.

Ta opp ribba og la den renne godt av seg. Prøv å fjern svoret i ett stykke og skjær tynne skiver av ribba mens den er varm. Varmen får gelatinpulveren til å smelte så ikke vent for lenge. Det kan bli litt varmt til fingrene, bruk gummihansker om du har for å beskytte deg litt.

Noen liker å bruke svoren nederst i forma, men det er ikke nødvendig, det gir et fint uttrykk men gjør ingenting for smakens del. Legg så et lag kjøtt, dryss over krydderblandingen og fortsett lagvis til det er tomt for kjøtt. Brett over bakepapiret og legg på press, minst 2-3kg om man ikke har en presse. Sett den kjølig i minimum 12-18 timer.