GNOCCHI MED SALVIE

Lite er så tilfredstillende som disse myke putene. Den sprø stekeskorpa og fløyelsmyke innsiden, toppet med smørsmak og crispy salvie… Kunne spist det hver dag. De er morsomme å lage, og trenger lite forberedelser. Kok litt ekstra poteter til middag en dag så er man ett skritt nærmere gode gnocchi.

8 melne poteter

100 g hvetemel

50-70 g parmesan

1 eggeplomme

salt og pepper

en god klatt smør

salvie

Her er utgangspunktet på potetene normal størrelse. Har selv brukt alle slags mulige poteter men melne er å foretrekke. Skrell og kutt potetene i jevnstore biter. Kok de møre i saltet vann og press de gjennom en potetpresse. En potetmoser kan også brukes med da blir det biter av poteter i gnocchien og man får ikke den fløyelsmyke deigen. Tilsett eggeplomme, en god klype salt, revet parmesan og litt og litt mel, avhengig av hvor store potetene er. Det skal bli en deig som er håndterlig, ikke for klissete, men samtidig myk, smidig og føles lett.

Del deigen opp i fire deler og rull ut hver del til en pølse, ca 2 cm i diameter. Dryss mel på en kniv og del pølsen i 2-3 cm brede biter. La bitene ligge på et brett med mel slik at de ikke setter seg fast. Man kan bruke en gaffel til å få de velkjente rillene på gnocchi eller er fjøl som er laget spesielt for det. Legg gnocchien på gaffelen/fjøla, press lett ned og rull av.

Kok opp lettsaltet vann i en romslig kjele. Når vannet fosskoker, legg i gnocchiene, ikke for mange i gangen, og la de koke til de flyter til overflaten, det tar kun ett par minutter. Smelt samtidig smør i en stekepanne, ha i litt salt og pepper og om man ikke har fersk, ha i tørket salvie. La smøret brunes, uten å stekes og brennes. Når gnocchiene flyter opp til overflaten, bruk en hullsleiv og la mest mulig vann renne av, før de legges over i den varme stekepanna. La de få en god stekeskorpe. De bør stekes i flere omganger, for mange i panna samtidig vil ikke gi god stekeskorpe på alle. Har du fersk salvie, stek de i litt smør og la de renne av seg på litt kjøkkenpapir så de blir crispy og gode!

Dryss over litt mer parmesan før servering.



 

SJOKOLADECOOKIES

Hadde jeg visst hvor mange ganger jeg har laget disse, ville jeg nok blitt litt sjokkert! De er så populære hos oss, og hver gang jeg hinter frempå at jeg har lyst til å bake noe, ropes det cookies fra alle etasjer i huset. Den største tyven av cookiedeigen er pappan i huset, så jeg prøver å huske på å spare litt i en liten ziplockpose i kjøleskapet til han. Tips, lag en batch med deig og ta den med på hytta, så er det bare å steke og nyte, uten å måtte ha med eller kjøpe inn ingredienser man kanskje ikke har stående der. Oppdaget disse i en bok av Roy Fares, den bakeboka går jeg stadig tilbake til, og er en klar favoritt!

250 g mørk kokesjokolade

230 g romtemperert smør

170 g sukker

120 g brunt sukker

350 g hvetemel

7 g natron

5 g vaniljesukker

3 g maldonsalt

1 egg

Sett ovnen på 190 grader varmluft.

Hakk sjokoladen grovt. Visp smøret med hvitt og brunt sukker luftig i en bolle. Rør egget inn i smørblandingen. Sikt i melet og de tørre ingrediensene og bland sammen. Ha tilslutt i sjokoladen, bland godt så bitene fordeler seg godt i deigen.

Denne deigen gir ca 25-30 cookies. Rull biter til kuler, legg de på bakeplater kledd med bakepapir og klem de litt ned. Stekes midt i ovnen i ca 10 min. La de avkjøle seg litt før de flyttes over på rist for å avkjøle seg helt.



 

TROPISK AROMA

Er det en kake som får meg til å tenke på barndommen min og mormor, så er det denne. Ofte ba jeg henne om å lage bare glasuren til meg, og som den rause mormor hun var, sa hun for det meste ja. Sånn mormor ønsker jeg også å bli. Kaken i seg selv er så lett men varmt krydret, og glasuren er fløyelsmyk og mektig. Kombinasjonen gjør at man glemmer verden litt.

180 g smør

400 g sukker

3 egg

4 dl h-melk

450 g hvetemel

5 ts bakepulver

1 ts revet muskatnøtt

1 ts kanel

250 g smør

45 g kakao

400 g melis

1 ts vaniljesukker

1 egg

8 ss kaffe/melk

50 g mandler

2 dl appelsinjuice

1/2 ts havsalt

Forvarm ovnen til 180 grader.

Rør halvparten av sukkeret hvitt med smøret. Andre halvpart piskes med egg til eggedosis. Bland sammen eggedosis og sukkerblandingen. Ha i melk og de tørre ingrediensene vekselsvis, bland til en jevn røre.

Ha bakepapir i bunnen av en springform. Klipp til remser av bakepapir og kle i høyden av formen, slik at om kaken skulle gå over kanten vil den ikke renne over.

Hell røra i formen og stek i 60-70min. Bruk en kakenål og sjekk at kaken er gjennomstekt.

Mens den avkjøler seg i forma på rist, piskes romtemperert smør og kaffe eller melk samt egget. Kaffe gir en noe dypere smak, så bruk det som frister mest. Sikt inn de tørre ingrediensene.

Del kaken i to eller tre lag, dynk med appelsinjuice og smør sjokoladeglasuren på alle lag samt på toppen. Pynt med hakkede eller skivede mandler.



 

VANNBAKKELS

Disse heter egentlig profiteroles, men jeg har vokst opp med å kalle de vannbakkels. Det er så enkelt, og deigen er så god at dette blir lagd om og om igjen. Da jeg ba mamma om oppskriften for noen år tilbake, hadde hun den memorert. Ofte rekker jeg ikke å la de avkjøle seg og ha i fyll, de er så gode når de er lune og ferske at de forsvinner på rekordtid!

100 g smør

2 dl vann

1 ss sukker

1 ts salt

4 egg

150 g mel

Forvarm ovnen til 200 grader.

Kok opp vann, salt, sukker og smør. Dryss over mel og la massen tykne under omrøring. Ta kasserollen av plata og la deigen avkjøles litt.
Rør inn ett og ett egg, bland godt mellom hvert, rør for hånd. Du ser når alt er kommet sammen og er klar for å sprøytes, den blir fastere på en måte.

Ha massen i en sprøytepose og sprut ut vannbakkelsene på et stekebrett med bakeark. Ha vann på fingeren og dytt ned eventuelle topper på vannbakkelsene før de settes i ovnen.

Stekes i 20-25 min, litt avhengig av størrelsen. Ikke åpne døren før steketiden er over. De skal være gyldne og når det bankes under skal det være en hul lyd. Fyll de med vaniljekren og dypp de i sjokolade om ikke alle blir spist opp mens de avkjøles.