HVITLØKSSCAMPI

Disse er helt perfekte til tapasbordet, en lunsj eller til grillmiddagen. Sånn type mat man skal sitte og spise en stund og må ikke spises mens det er varmt. Så lukter huset hvitløk da, men det er helt ok det, for det er så godt.

Vask og rens scampiene og stek de rosa i olje og smør, i en middels varm panne. Finhakk hvitløken og ha den i panna og fres sammen scampien ett par minutter. Bruk gjerne fersk chilli, finhakkes og has i panna samtidig som hvitløken.

Server med litt salt og pepper , kutt vårløk og dryss over. Legg ved ett par båter sitron som kan klemmes over. Pass på at de gode saftene fra stekepanna blir med.



300-400 g scampi

2 hvitløksfedd

1/2 sitron

1 ss smør

1 ss olje

salt og pepper

chilliflakes

1-2 vårløk

 

PEPPERMAJONES

Hjemmelaget majones er så mye bedre enn man skjønner! Og det er så verd det å lage en batch. En god skive surdeigsbrød, peppermajones, avokado, salt, pepper og chili flakes. Hva mer trenger man!? Litt opp til hver enkelt hvor mye peppersmak man vil ha. Vi er glade i pepper men det kan fort bli litt for mye så smak deg frem! Holder seg en liten uke i lufttett beholder i kjøleskapet.

Her blir det ett par eggehviter til overs, anbefaler at man bruker de til å lage marengs.

For å sikre deg et godt resultat, sørg for at alle ingrediensene er romtempererte.

Bruk en godt romslig bolle, man kan med fordel bruke et fuktig kjøkkenhåndkle og lage et lite reir, slik at bollen står trygt oppi mens man skal vispe og vispe til armen blir litt sår.

Bland sammen eggeplommer og salt, visp til det blir lysere i fargen og tykkere i konsistens. Ha så i sennep og sitronjuice og bland godt. Mål opp oljen og visp mens det helles i først en dråpe, så ett par til, så en liten tynn stråle. Visp og visp til all oljen er blandet inn og alt kommer sammen til en fin majones. Tilsett pepper og smak til om det trengs mer av enten salt eller pepper eller kanskje en dæsj sitronjuice?

Oppbevares i lufttett beholder i kjøleskap i en ukes tid.



2 eggeplommer

1 ts Dijon sennep

3,5-4 dl nøytral olje

2 ss sitronjuice

1/2 ts salt

1 ts pepper

 

GRISSINI

Brødpinner er en 80-tallsgreie føler jeg. Vi hadde alltid brødpinner i huset som ble satt frem når vi hadde gjester med ost og kjeks og druer. Det var en periode mora mi var del av homepartyscenen, med blant annet sminkefester. Det var veldig stas å få lov å være med på disse kveldene, og jeg satt stille og liten og håpet mamma skulle glemme at jeg var våken, så jeg kunne sitte oppe litt til. Da jeg ble sendt på rommet husker jeg at jeg tenkte jeg skulle bli akkurat sånn når jeg blir stor, bruke leeeebestift og tuppere håret! Ble ikke helt sånn da, men det var en veldig fin tid.

Uansett, disse brødpinnene krever ganske liten innsats, hevetiden er kort og holdbarheten er relativt grei. Så lenge de stekes godt nok og oppbevares i lufttett beholder går det fint. Jeg bruker pizzamel, tipo 00, det er et finkvernet mel som jeg liker å bruke til slik bakst.

250 g 00 mel

5 g salt

40 g smør

1,5 dl vann

10 g gjær

maldonsalt

sesamfrø

Smelt smøret og tilsett vann og temperer til en plass mellom 37-40 grader.

Bland mel, gjær og salt i en bakebolle og bland det godt. Tilsett vesken og elt i maskin i 5-8 min, 10-12 min for hånd. Deigen blir smidig og god å jobbe med. La den hvile under plast i 20-30 min så den blir enkel å rulle ut.

Varm opp ovnen til 200 grader. Rull ut deigen noe og del opp, jeg brukerca 25 gram deig pr pinne. Legg de til side på kjøkkenbenken mens resten rulles ut, dekk til med plast. Ha litt vann i en avlang skål om du har, eller pensle hver pinne med vann før de ruller i en blanding av maldonsalt og sesamfrø. Legg de på en bakeplate kledd med bakepapir og stek i 20-30 min. Tiden avhenger av hvor tykke de er, men de skal få farge, de skal tørke inni så knekk gjerne opp en testvinne for å se om de er ferdigstekte. Om ikke la de stå noen minutter til.

Veldig god å servere med aioli.

 

FIKEN OG NØTTEBRØD MED FRUKTKOMPOTT

Brøøød, alle slags type brød, jeg liker alt! Lunt, nystekt brød, hvor smøret smelter sånn akkurat passe nok, det er så fantastisk.

Denne oppskriften er hentet fra Lise Finckenhagens bok, Fredag hele uka. Modifisert litt, men for en bok! Så mye godt, og bare tittelen alene er så bra. Ja takk til fredag hele uka. Boka var en gave og da jeg fikk den satte jeg umiddelbart i gang med å huke av sider for å finne ut hva jeg skulle lage. Da jeg kom over oppskriften på dette brødet, visste jeg veldig godt hva som kom til å bli det første jeg skulle lage. Siden et hotellbesøk i fjor har jeg villet lage et frukt og nøttebrød, og dette passet seg så perfekt! Det å få gave hvor man virkelig føler seg sett er de beste gavene, takk Gunn!

Varier med de nøttene, fruktene og frøene man liker best, og så når det gjelder mengder!

200 g grovbakstmel

1 pk tørrgjær

3 ts maldonsalt

500-650 g hvetemel

50 g smør

3 dl vann

2 dl kulturmelk

3 ss honning

200 g tørket fiken

150 g hasselnøtter

200-300 g tørka aprikoser, rosiner og fiken

1/2 rødløk

2 dl rødvin

3 ss brunsukker

1 ss balsamicoeddik

Smelt smør i en kjele og tilsett vann, melk og honning. Varm opp til 37-39 grader og hell væsken over i en bakebolle, tilsett gjær, salt og det grovbakstmelet. Bruk en ertekrok og bland sammen på lav hastighet. Tilsett hvetemelet i omganger til du har en smidig deig. Bland i hakket fiken og hasselnøtter og mix i 5 min. Dekk bollen med plast og sett den inni stekovnen, slå på lyset så hever deigen i et kontrollert miljø. La den heve i 50-60 min.

Kna deigen godt sammen og del den i to, trill og form hver del til hvert sit brød, kle en stekeplate med bakepapir og legg på begge brødene. Dekk med plast og putt de tilbake inn i ovnen med lyset på, i ca 30 min.

Ta brødene ut og forvarm ovnen til 210 grader. Man kan pensle brødene med sammenpisket egg eller bare drysse over litt mel. Har du en skikkelig skarp kniv kan man skjære ett par snitt på toppen. Stekes i ca 25 min.

Mens brødet stekes kan fruktkompotten lages. Skjær opp aprikos og fiken i små biter, rødløken i tynne skiver, bruk gjerne en mandolin. Bland alle ingrediensene i en kasserolle og kok langsomt opp, la det koke i noen minutter til frukten har tatt opp litt av væsken og alt kommer sammen til en seig og herlig blanding.

La brødet avkjøles litt på rist, men server gjerne mens det er lunt. Sett frem gode oster og godt smør.

 

CRISPY GRØNNKÅL

Mange retter eller tilbehør svirrer rundt i hodet mitt, mange får jeg nok aldri laget og mange utsetter jeg å lage av en eller annen grunn. Crispy grønnkål for eksempel. Hatt så lyst på det så lenge, men aldri undersøk oppskrift eller søkt opp noe rundt det. Så snakket jeg med gode Lone og hun hadde en oppskrift hun delte med meg.

Dette er godt som en liten snack sammen med godt brød, olivenolje, oliven og litt spekemat, eller på pizza eller med et speilegg, i salat, ja mulighetene er mange!

Grønnkål

Olivenolje

Maldonsalt

Pepper

Chilliflakes

Forvarm ovnen til 120 grader.

Akkurat oppmålt ingredienser er vanskelig å si, man tar så mye grønnkål man ønsker og river den i passende biter. Ikke ta med stilken, kun bladene. Masser kålbladene inn med olivenolje, og legg de utover en stekeplate med bakeark. Dryss på maldonsalt, litt chiliflakes og ett par kvern med pepper. Stekes mellom 10-15 min, følg med for de brennes fort! Snu de etter halve steketiden så begge sider kan crispes opp. Dryss på litt mer maldon, eventuelt annet og server når det er avkjølt.



 

GUACAMOLE

Avokado er noe jeg aldri blir lei av, og guacamole lager vi kanskje en gang i uken. Vi kjenner vel alle dilemma med å finne de perfekte avokado…

Guacamoleoppskriften vår er en blanding av onkel og tante G sin, introdusert til meg for ca 22-23 år siden. Det er ikke mye som er forandret, men fremgangsmåten er blitt litt perfeksjonert. Trikset er å bruke morter, å gnu i stykker hvitløken for å frigi oljer, før avokadoen også gnus. Det blir en helt annen, fløyelsmyk og kjempegod konsistens! Skal aldri mer bruke gaffel.

1 hvitløksbåt

2 avokado

1/2 rødløk

1/2 fersk chilli eller ca 1 ss chilliflakes

salt og pepper

1/2 sitron eller 1/2 lime

Fjern skallet på hvitløken og knus den i morteren. Del avokado i to på langs, fjern steinen og ha avokadokjøttet i morteren. Mos godt før finkuttet rødløk has i sammen med enten finkuttet chilli eller chilliflakes. Smak til for å justere styrken ettersom hvor hett man liker det. Smak til med salt og pepper og tilsett saft fra enten sitron eller lime, kommer an på smaken. Ta litt og litt, pass på at det ikke blir for mye juice i forhold til avokadokjøtt.

Server gjerne i skåla man har laget det i, bare tørk av kantene litt for finere presentasjon. Skal man lage til flere ville jeg most max to avokado i gangen, så det ikke blir for fullt.

 

RØDBETSALAT

Er det en siste ting som bør lages i 2019 er det denne. Perfekt til nyttårsfrokosten, til siste rest av juleposteien eller siste rest av grâddosten, eller sylta om det er mer igjen. Den er frisk, fyldig og god, og enkel, som det meste av det vi Bordfolk lager.

500 g sylta rødbeter

1 grønt eple

1 sjalottløk

1 ts hel karve

8 ss majones

3 ss fløte

1 ss rødbetlake

1 ts sukker

1/2 ts salt

Alle ingrediensene her er egentlig bare en guideline. Ta det man har og det man liker. Jeg bruker et helt glass sylta rødbeter, og har du engangshansker, bruk de!

Bland majones, fløte og rødbetlake i en bolle. Tilsett sukker, karve og salt og rør sammen før hakkede rødbeter, eple og sjalottløk blandes i.

Has på glass, og kan oppbevares en ukes tid i kjøleskap.

 

SYLTEDE APPELSINSKALL MED SJOKOLADE

Det blir ikke mer smaken av jul enn dette! Nydelige kandiserte appelsinskall med et lag av sjokolade utenpå.

Disse er et julegodt man kan gå og småspise hele tiden, man kan jo for all del ikke kjenne på sulten i desember! Fine gaver er det også, det er noe de fleste liker men ikke tenker på å lage. Selv om man skal koke skallet i flere omganger, er det ikke mye arbeid med de. Det lager seg selv, trenger bare litt oppmerksomhet innimellom.

Passer perfekt som romjulsgodter, de fleste har appelsiner liggende på et fruktfat.

3 appelsiner

2 kopper sukker

2 kopper vann

100 g mørk sjokolade

Skrell appelsinene slik at skallet er mest mulig inntakt og skjær det i strimler.

Kok skallene i 5-6 omganger, ca 5 min hver gang med nytt vann for hver omgang. Fyll i kaldt vann i kjelen og ta tiden fra det begynner å koke. (Ikke tenk på mengden oppgitt i ingrediensene, det er til sukkerlake for siste omgang med koking) Dette fjerner den bitre smaken. Vær forsiktig for de blir mer skjøre for hver gang, så bruk en hullsleiv eller hvelv de over i en sil. Smak på et skall etter 5 kokeomganger, er det fortsatt veldig bittert ta ett par runder til.

Ha like deler sukker og vann i en kjele og varm det opp til sukkeret har løst seg opp, laken skal småkoke når man tilsetter skallene. La de putre i ca 10 min. Legg de forsiktig over på et ark bakepapir og la de tørke. Ideelt er over natten, men gi det den tiden du har.

Dypp appelsinskallbiter i smeltet sjokolade, smeltes over vannbad, og legg de tilbake på bakepapiret. Trenger ca ett døgn på å tørke godt nok til å ha de i et glass, uten at de kleber seg for mye sammen.



 

MELKESUPPE

Det er rart med det, hvordan mat kan bringe frem minner. Melkesuppe gir meg minner av å ligge på gulvet hjemme hos mormor, i en saccosekk og se Flipper på TV. Tror kanskje at den søte suppa var et lokkemiddel til saltsild på flatbrød, det ble alltid servert sammen. Det har fungert, for jeg elsket saltsild da og elsker det fortsatt. I voksen alder har jeg glemt melkesuppa litt, men når vi endelig kommer på å lage det, koser vi oss veldig. Mannen min kjenner melkesuppe fra julemiddag, med pinnekjøtt, så det har noe med saltmat å gjøre, men tradisjoner er forskjellig om man kommer fra havet eller lengre inn i landet. Uansett, melkesuppe er noe av det koseligste jeg spiser.

1 dl grøtris

5 dl vann

1 l h-melk

1 ts salt

1 ss sukker

sukker og kanel

Ha ris og vann i en kjele og kok opp. La det koke i ca 10 min. Tilsett melk, salt og sukker, kok videre i ca 25-30 min, til grynene er møre.

Serveres med sukker og kanel.