INGEFÆRKYLLING MED PEANØTTSAUS OG RIS

Her er favorittmåltidet mitt! Så glad for å endelig kunne dele det med dere! Grunnen til at jeg ikke har gjort det tidligere, er rett og slett fordi jeg ikke klarer å vente med å spise hver gang vi lager det, samtidig som jeg tenker, dette lager vi igjen snart så jeg tar bilder senere. Det er noe i sausen tror jeg som jeg har blitt hekta på, for ikke å snakke om det sprø skinnet på kyllingen, det kan jeg faktisk krangle om å få!

Oppskriften er flawless, det er sjeldent jeg ikke endrer på noe i en oppskrift, men her har Bon Apetitt med Molly Baz i spissen, truffet spikeren midt på hodet. Noen ganger lager vi mer ris enn oppskriften krever, rett og slett fordi da har vi til å varme opp til lunsj dagen etter. Helt fantastisk!

6 kyllinglår med skinn og bein

2 sjalottløk

8 hvitløksbåter

5 cm ingefær

2 stjerneanis

1 ss soyasaus

1 gul løk

4 dl ris

8 dl vann

2 dl peanøttsmør
2 ss soyasaus

2 ss riseddik

5 ts

sriracha etter smak

2 cm ingefær

1 ss honning

1 agurk

neve fersk koriander

Gni inn kyllingen med salt og pepper, og legg den med skinnsiden ned i en kaldt god gryte. Kylling og gryte skal varmes opp samtidig. Skru plata på ett par hakk over medium og la kyllingen ligge i ro, den vil slippe bunnen av gryta når skinnet er stekt, ca 8-10 min.

Kutt sjalottløk, løk og hvitløk, skrell og riv ingefæren, så er de klare til neste steg. Etter at kyllingen har sluppet taket og blitt brunet litt på alle sider, ta den ut av gryta og legg den til side på et fat mens risen forberedes. (Legg kyllingen med skinnsiden opp så den holder seg sprø.) Tilsett ingefær og løkblandingen i gryta og rør rundt i ca 5 minutter. Tilsett så ris og stjerneanis og rør litt rundt, før soyasaus, salt og 8 dl vann tilsettes. Legg kyllingen tilbake i gryta, godt ned i risen, skinnsiden opp, legg på lokk og skru ned varmen litt, la det så stå i ca 20-25 min.

I mellomtiden lages sausen, ved å piske sammen peanøttsmør, soyasaus, riseddik, sriracha, revet ingefær og ca 2-3 ss vann, tilpass vannmengden ettersom hvor tykk eller tynn sausen ønskes.

Ta av lokket på gryta og fluff opp risen med en gaffel. Server med oppskjært agurk (i skiver) og revet fersk koriander.

 

RICOTTAGNOCCHI

Kosemat! Virkelig kosemat. Noe vi trenger nå. Vi er ikke langt unna å legge januar 2021 bak oss, og godt er det. Vi gjør den beste innsatsen vi kan, og det å kunne se frem mot lysere tider og kanskje en ende på det værste rundt korona, hjelper på å klare en uke til, en dag til.

Det å kunne sitte i Bordfolkbutikken og se gatene tomme for mennesker og biler gjør litt vondt, men takket være de av dere som kan komme innom og finner litt småsaker, så klarer vi oss. Vi er i en veldig sårbar periode, men dette var vi forberedt på. Det ble litt strengere tiltak og mindre trafikk enn forventet men isen i magen er ikke smeltet enda.

Tilbake til maten, for det er det viktigste, og de fleste av oss er uansett lei de repetative nyhetene om pandemien… Det er på en måte en juksegnocchi oppskrift, for her er potetene eliminert vekk og man sparer derfor masse til. Har man ikke fersk salvie, noe som er litt vanskelig å få tak i, bruk tørket, da kan den has i etter gnocchien er i panna. Unn deg en god parmesan å riv over.

2 bokser Ricotta (500g)

2 egg

60-100g parmesan

ca 140 g hvetemel

fersk/tørket salvie

smør

olje

salt og pepper

Visp eggene lett sammen, tilsett ricotta og revet parmesan, med litt salt og pepper. Bland godt sammen før melet tilsettes litt og litt. Bruk mer mel enn oppgitt om deigen blir veldig klissete, det kommer litt an på hvor store eggene er. Deigen skal være noe lett men ikke vanskelig å jobbe med. Jo mer man blander jo mindre luftig blir den så jobb lett og raskt. Form til små baller/puter og legg til side på en lett melet fjøl eller stort fat.

Sett en romslig kjele med saltet vann til koking mens du smelter ca 1-2 ss smør og en liten klunk olje i en stekepanne. Stek salviebladene raskt og legg de på tørkepapir.

Når vannet koker, kokes gnocchi i 3-4 omganger, ikke ha i alle på en gang. Når de flyter til overflaten er de klare til å flyttes over i stekepanna, pass på å ikke ha med for mye av vannet, det vil bare sprute utover. Stekes til de har en fin skorpe på alle sider og server med smøret som er igjen i panna pluss salvien og parmesan. Kan godt kverne over litt salt og pepper ved behov, smak til først.

 

LØKSUPPE

Ofte blir det liggende igjen litt løk i skuffa og da kan man kose seg med en god løksuppe. Det er ganske enkelt, alt er sikkert allerede i skuffene dine.

Vinteren er her for fullt med snø og minusgrader, helt til i dag, da endret alt seg og vi har plussgrader igjen, rart i januar men vi er vel ikke så overrasket over at ting er annerledes for tiden. Vi har vært gjennom snart ett år med korona, opplevd storming av kongressen i USA og en presidentsinnsettelse uten den avtroppende tilstede, så litt plussgrader i januar spiller liten rolle. Det går mot lysere tider og snart er januar over, det er alltid en lettelse… Bruk tiden på å gjøre annerledes ting, nå som mye er stengt ned er den en fare for at hverdagene blir like. Hvorfor ikke ta en lørdagskveld på en onsdag en gang i blant?

4 løk

3 hvitløksbåter

1 ss sukker

1,5 l vann

1-3 kjøttbuljongterninger

2 laubærblad

salt og pepper

4-6 skiver brød

60-80g gruyer eller hvitost

Skjær løk og hvitløk i tynne skiver, anbefaler mandolin eller foodprosessor. Her blir det endel tårer. Stek løken i ca 1 ss smør og en liten klunk olje, tilsett også sukkeret og la det stekes på middels pluss varme i ca 15-20. Løken skal karamelliseres litt. Skyv løken litt til side og tilsett hvitløken, la den få surre i ett par minutter før væske og buljongterninger tilsettes. Hvor mange avhenger av hvilken type man har, noen skal blandes i 0,5 dl vann, andre i 1 l vann. Ha i laurbærblad og la det koke i ca 20 min. Smak til med salt og pepper.

Mens suppa koker, skru ovnen på 200 grader. Riv ost og legg brødskivene på en bakeplate med papir og legg over osten. Vær raus!


PEPPERTOFU MED ROSENKÅL OG RIS

Er man ikke alltid litt nytenkende og dristig tidlig på året? I år har jeg hørt lite om forsetter og livsstilendringer… Men så er man ikke like mye sammen og skravla går ikke like raskt under munnbind. Kun det mest nødvendige blir sagt mens man higer etter frisk luft… Men jo, nå skal jeg driste meg ut på noe nytt. Tofu kjenner jeg lite til, men jeg er nysgjerrig på nye smaker og har, etter mye googling, fått sammen en oppskrift som jeg liker veldig godt. Rask å lage og mettende, denne anbefales.

Hva er tofu…? Tofu lages av koagulert melk fra soyabønner. Melken presses til en form, og kan minne litt om feta ost. Den er en god kilde til viktige næringsstoffer, lav på karbohydrater og høy på protein. Et godt alternativ til kjøtt og egg. Server gjerne med japansk majones, det vil dempe pepperheten litt.

300-350 g fast tofu

håndfull rosenkål

1/2 ss sorte pepperkorn

2 hvitløksfedd

3 cm fersk ingefær

1 1/2 ss mel

1 dl soyasaus

1 ss sukker

olivenolje

salt

ris etter eget ønske

Sett i gang risen, den kan putre i vei mens resten lages. Det hele tar ca 20 minutter.

Kutt tofu i terninger, bland de i en liten bolle med mel og en klype salt. Pass på at alle terningene er godt dekket av melet, bruk fingrene og kast de rundt i bollen. Varm opp ca 3 ss olje i en stekepanne og stek tofuen, den skal få en fin farge på alle sidene, det vil ta ca 8-10 min på medium til høy varme. Imens, riv ingefær og hvitløk, kvern eller knus pepperkorn og sett til siden. (Liker man sterk mat og vil ha ekstra hete fra pepperen, kan man øke mengden) Legg den ferdig stekte tofuen over på et fat.

Del rosenkål i to mens en liten kasserolle med saltet vann kokes opp. Kok rosenkålen i ca 3 min, hell så av vannet og la de dampe seg litt tørre i den varme kasserollen, mens stekepanna varmes opp igjen, med en spiseskje olje. Tilsett den knuste pepperen og la de få varme seg ett par minutter i panna under omrøring, før rosenkålen tilsettes og stekes i ett par min. Ha i ingefær og hvitløk, rør litt rundt, tilsett så tofu, soya saus og sukker og la det småboble noen minutter.

Server med risen.

 

FRISK THAI-INSPIRERT SALAT MED DRESSING

GODT NYTT ÅR

2021!

Wow, på mange måter gikk 2020 så fort, men samtidig var det uendelig langt. Tenker tilbake til januar da mange sa 217.januar osv, til mars da landet stengte ned, til 15.mai da vi hadde en del cm med nysnø. En påske som jeg føler aldri kom, bursdager og feiringer vi ikke fikk gjennomført og en ferie preget av å ikke kunne velge hvor vi ville reise. Det å åpne butikk og stå med munnbind og i tillegg til å se til at kundene hadde det fint, at de også holdt avstand og måtte sprite hendene sine. Så rart, så nytt, så uforutsigbart og samtidig lærerikt. Vi har lært å sette pris på de små ting, på de vi har rundt oss som vi ikke har fått vært med like mye og på det enkleste små gleder i hverdagen. Det å gå på kino, ta ett glass vin, rusle på gata, alt det uten å måtte tenke på avstand og smittefare, virker som en verden unna, og vi får bare ta ting som det kommer. Vi har vist oss tilpasningsdyktige. Tenk på lysere tider, og snart skal vi gå i parken, ta en piknik og endelig mer dagslys!

Men over til mat. Vi er vel alle godt mett på julemat og julegodt, småkaker og marsipan? Alt med måte, så nå er det tid for litt lettere måltider som gir energi og er spennende for smaksløkene. I denne salaten kan man tilsette den mengden av ingrediensene man liker, dette er en oppskrift til inspirasjon. Lag en ekstra stor porsjon og server med en god svinekotelett, og ta resten til lunsj dagen etter.

2 avokado

1 mango

2 vårløk

1 liten rødløk

2-3 håndfuller salatblader

håndfull peanøtter

håndfull gresskarkjerner

håndfull koriander

olje

salt og pepper

chiliflakes

2 dl yoghurt naturell

1 ss sriracha

2 ss peanøttsmør

Vask og tørk salatbladene, er de store kan de rives litt opp. Skjær avokado og mango i skiver, hakk vårløken og skjær rødløken i strimler.

Ha alt i en salatbolle, vend med peanøtter, gresskarkjerner, olje, salt og pepper og litt chiliflakes etter smak og behag.

Rør sammen yoghurten med sriracha og peanøttsmør, smak til med pepper.

Server salaten med fersk koriander, på bildet er den usynlig, da den sto igjen på kjøkkenbenken…

 

HØSTGRYTE MED OKSEKJØTT

Høstgryte, plutselig var vi der igjen. Etter en veldig annerledes vår og sommer nå i 2020 er det mange som ser frem til en høst hjemme i litt mer roligere omgivelser. Føles liksom litt tryggere å kunne legge seg under pleddet hjemme med en god film eller bok, mett i magen og ro i kroppen.

Gryta minner meg litt om mormors lapskaus, og det er noe veldig varmende og godt ved den, selv om det sjeldent fristet å spise lapskaus så ble det som regel et godt måltid ut av det. Og nå veldig kjære minner.

En slik gryte kan inneholde litt hva man har, er det en pølse i kjøleskapet som må brukes, ta med den, eller er grønnsakene litt slangen så hiv det i.

Originaloppskriften er fra Molly O´Neill, publisert på NYT Cooking. Jeg har endret litt på den for å tilpasse vår smak.

700g oksekjøtt

35g mel

1/2 ts nykvernet pepper

klype salt

2,5 dl rødvin

7,5 dl kraft

1 løk

4 gulrøtter

4 poteter

1/2 kålrot

1/2 sellerirot

salt og pepper

smør

olivenolje

Bland mel, salt og pepper i en bolle, kutt kjøttet i terninger og fordel melblandingen godt rundt kjøttet.

Smelt ca 1 ss smør og litt olivenolje i en god gryte. Når smøret er smeltet og oljen er varm, tilsett kjøttet og la det få en god stekeskorpe på alle sidene. Brunes i ca 5 min.

Tilsett rødvin og la det koke inn i 2-3 min før kjøttkraft tilsettes. Kok opp, senk temperaturen og la det småboble i ca 1 1/2t under lokk.

Kutt løk i båter, gulrot i skiver og kålrot, sellerirot og potet i passe store terninger, tilsett i gryta og la alt koke i ca 20-30 min til grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper.

Serveres med flatbrød eller maisbrød. Oppskriften på maisbrød finner du her.

 

FENNIKEL OG ERTESUPPE

For ett par år siden hadde mannen min et prosjekt som ble døpt Soup Sunday, som var akkurat det, suppe på søndager. Veldig deilig, det var en fin høst og han koste seg på kjøkkenet og lagde den ene gode suppa etter den andre. Men så ble det stopp etter en periode. I går hadde vi endelig en Soup Sunday igjen, og han lagde fennikel og ertesuppe. Vi spiste den avkjølt, men kan absolutt anbefale å servere den varm også. Som kald er den nydelig som en start på et måltid, den får igang smaksløkene og metter ikke mer enn at man har lyst på annen mat etterpå. Som varm metter den litt mer.

1 agurk

1 sjalottløk

300 g erter

2 dl hvitvin

1/4 l hønsebuljong

5 ss creme fraiche

2 ss olivenolje

1/2 fennikel

rugsprøchips

Hakk løken og stek den blank i litt olje i en god gryte. Tilsett vin og kok inn til det er igjen ca 1/2 dl av væska. Skjær agurken i biter, ha den i gryta sammen med erter, buljong, salt og pepper. Småkok i 10 min.

Kjør suppa i kjøkkenmaskin eller med blender, og sil en eller to ganger, avhengig av hvor fin sil du har. Sett den i kjøleskap i minst 2 timer, men kan også serveres varm. Da has den tilbake i gryta for å holde på varmen til det er klart for servering.

Før servering, skjær fennikelen tynt på en mandolin, tilsett creme fraiche og finsnitta fennikel i suppa og bland det godt sammen. Spar litt fennikel til pynt, serveres med brød eller rugchips, litt olje og et kvern med pepperkverna.

 

LAMMEGRYTE

Rask men raus og god gryte, som kommer sammen relativt raskt og med enkle ingredienser. Kjenner at høsten banker litt på men mørkere kvelder og kjølige morgener. Det er ganske fint, og dette er en perfekt “det går mot høst gryte”, kremete og enkel og perfekt etter en tur ut på søndag formiddag eller en regnfull ettermiddag midt i uka.

Kan også serveres med potetmos, eller ris.

600g lammekjøtt

300g kantarell/champignon

3 sjalottløk

3 dl creme fraiche

2 dl hvitvin/eplemost

smør

salt og pepper

god neve fersk dill

poteter

tyttebærsyltetøy eller myntegele

Sett på poteter, så kommer resten av retten sammen til potetene er ferdige, med mindre man har veldig små poteter.

Skjær kjøttet i biter og salt og pepre det før det settes til side for å ta til seg litt av krydderet.

Rens soppen for eventuelle jordrester og skjær i skiver, det samme med løken. Sett til side.

Varm opp en god gryte, smelt litt smør og litt olje før kjøttet brunes, stek i to omganger slik at kjøttet får god kontakt med gryta og får en god stekeskorpe, om alt has i samtidig vil det bli mer kokt enn stekt.

Ta kjøttet ut gryta og sett det til side mens løken og soppen stekes ett par minutter med litt salt og pepper, før kjøttet has tilbake i gryta. Bland godt og tilsett vin/juice, la alt koke i 10 min, ha så i creme fraiche og hakket dill, småkok i ca 5 min før det serveres med de kokte potetene og en klatt tyttebærsyltetøy eller myntegele, dryss gjerne over litt ekstra dill.

 

FLATBRØD MED AVOKADO OG HUMMUS

En perfekt rett til en rolig kveld eller en lunsj som kan nytes i ro og fred. En deig som kommer sammen med minimalt av effort. Høres for godt ut til være sant? Neida, her er oppskriften. Man kan variere på hva man vil ha på, vi liker hummus og avokado. Hummus kan man lage selv, men det finnes også endel gode ferdige alternativer. Oppskriften gir 8 flatbrød, de kan absolutt fryses og tiner raskt, varm de i ovnen så er de good to go.

Det skal la seg gjøre å steke disse på grillen, jeg ville da lagd et prøvebrød, et lite flatbrød for å sjekke temperatur og steketid.

Nå er Bordfolk inne i en veldig spennende periode. Vi har en pop-up butikk i verkstedlokalene til Strå på Nedre Bakklandet 58 i Trondheim. Her skal vi være i tre uker, men alt av bøker, prints, skåler og fat. En fysisk butikk! Det er en del av fremtiden, håper jeg, så det er veldig spennende at vi får prøvd oss nå, i lokaler og en gate jeg kjenner. Det blir kanskje ikke like mye tid til oppskriftstesting og matlaging, men det kommer vi tilbake med!

140 g vann

1 1/2 ts sukker

2 ts tørrgjær

2 ts salt

300 g hvetemel

130 g gresk yoghurt

2 ss olivenolje

2-3 avokado

1-2 bokser hummus

chiliflakes

Bland sukker, salt, mel og gjær i en bakebolle, tilsett romtemperert yoghurt, olje og lunket vann. Om yoghurten er kald, varm opp forsiktig i en kasserolle med vannet, men følg med på tempen, den skal ligge rundt 37-41 grader. Bland lett sammen, det skal ikke eltes, bare komme i hop. Ikke tenk på tørre biter, det ordner seg i hevetiden. Dekk med plast eller et fuktig klede og la det heve i ca 1 time på en lun plass.

Del i 8 biter og kjevle til runde flatbrød som får plass i en stekepanne. De skal være veldig tynne, og det lønner seg å kjevle ut alle og legge de i et fuktig klede, for det går fort når man skal steke, så greit å ha det klart. Pass på å strø mel mellom hvert flatbrød.

Bruk gjerne en god jernpanne om du har, varm opp litt olivenolje og stek hvert flatbrød på sterk varme, i 1 - 1 1/2 min pr side, tilsett mer olivenolje etter behov.

Smør på hummus, mos ca en halv avokado på hvert flatbrød og dryss over salt, pepper og chiliflakes, kanskje noen dråper sitronjuice om du har.