Høstgryte, plutselig var vi der igjen. Etter en veldig annerledes vår og sommer nå i 2020 er det mange som ser frem til en høst hjemme i litt mer roligere omgivelser. Føles liksom litt tryggere å kunne legge seg under pleddet hjemme med en god film eller bok, mett i magen og ro i kroppen.
Gryta minner meg litt om mormors lapskaus, og det er noe veldig varmende og godt ved den, selv om det sjeldent fristet å spise lapskaus så ble det som regel et godt måltid ut av det. Og nå veldig kjære minner.
En slik gryte kan inneholde litt hva man har, er det en pølse i kjøleskapet som må brukes, ta med den, eller er grønnsakene litt slangen så hiv det i.
Originaloppskriften er fra Molly O´Neill, publisert på NYT Cooking. Jeg har endret litt på den for å tilpasse vår smak.
700g oksekjøtt
35g mel
1/2 ts nykvernet pepper
klype salt
2,5 dl rødvin
7,5 dl kraft
1 løk
4 gulrøtter
4 poteter
1/2 kålrot
1/2 sellerirot
salt og pepper
smør
olivenolje
Bland mel, salt og pepper i en bolle, kutt kjøttet i terninger og fordel melblandingen godt rundt kjøttet.
Smelt ca 1 ss smør og litt olivenolje i en god gryte. Når smøret er smeltet og oljen er varm, tilsett kjøttet og la det få en god stekeskorpe på alle sidene. Brunes i ca 5 min.
Tilsett rødvin og la det koke inn i 2-3 min før kjøttkraft tilsettes. Kok opp, senk temperaturen og la det småboble i ca 1 1/2t under lokk.
Kutt løk i båter, gulrot i skiver og kålrot, sellerirot og potet i passe store terninger, tilsett i gryta og la alt koke i ca 20-30 min til grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper.
Serveres med flatbrød eller maisbrød. Oppskriften på maisbrød finner du her.