EARL GREY YOGHURT KAKE

Vi har vært gjennom banankake en periode nå, og folk er kanskje lei? Selv elsker jeg den, men er alltid på utkikk etter nye kaker. Denne, med oppskrift fra Molly Baz, er en ny favoritt! Nesten så jeg kan garantere at den ikke kommer til å bli tørr, garantere at den blir spist opp og kan garantere at både store og små liker den.

Har prøvd meg litt frem med mengde te, og man kan bytte ut Earl Grey mot annen smak, vurderer eple, kanel og rosin te til høsten, det vil nok gi en lun smak. Det kan se ut som mye te, og smaken i røra kan være ganske markant, men den vil tones ned ved steking så ikke være redd for å tilsette litt ekstra.

Vi er på tampen av påska 2021, og ute blåser det som om vi var i oktober. Godt å være inne, med kort, spill, god mat og quiz. Påsken i år ble hvertfall feiret på “landet” , der vi skal være i påska, men ikke kunne i 2020 pga korona og hytteforbud.

250g hvetemel

1 ts salt

1/2 ts bakepulver

1/2 ts natron

2 ts vaniljesukker

2 egg

250 g sukker

250 g raps/solsikkeolje

250 g yoghurt naturell

6 poser earl grey te

1-2 ss demerarasukker

Sett ovnen på 175grader, smør og kle en brødform med bakepapir. (Forma kan være fra 20x11 cm, opp til 23x13cm)

Visp egg og sukker til det lysner og danner seg litt luftbobler, 2-3 min. Under visping, tilsett oljen i en stråle. Ha så i yoghurten og tepulveret. Tilsett mel, salt, bakepulver, natron og vaniljesukker. Bland godt.

Hell blandinga over I brødforma og dryss over demararasukkeret, perlesukker kan også brukes.

Stekes i ca 60min, sjekk med en kakenål, som skal komme ut ren. La den avkjøles i ca 15 min i forma, skjær stykker og server med Creme Fraiche og litt lemoncurd.

 

APPELSINKAKE

Sommeren for ett par år siden hadde jeg skikkelig italiensk hangup innen mat, og Gennaro Contaldo har æren for mye av det jeg lærte. YouTube videoene hans er så morsomme og han har så fint budskap når det kommer til mat. Jeg så også mye på han og Antonia Carluccio, to kamerater fra Amalfi kysten som har spist nydelige sitroner og enkel mat gjennom oppveksten, og har videreutviklet til herlige matkonsepter som mye av den italienske maten vi kjenner i dag kommer fra.

Denne kaken er fra søsteren til Contaldo, Adriana. Det er en kake hun pleier å lage til sønnenes bursdagsselskaper. Hun lager den med sitroner fra Amalfi, men har tilpasset den med appelsiner, siden de sitronene ikke er så enkle å få tak i her. Kommer du over fine store saftige økologiske sitroner, gå for det, eller fersken om de er i sesong.

Jeg har endret litt på den for å tilpasse den vår smak bedre, vil man lage originalen, finner du den i boka To grådige italienere, av Contaldo og Carluccio.

Denne er helt nydelig med en god kopp te.

150 g smør

190 g sukker

3 ss vann

2 små appelsiner

3 egg

350 g hvetemel

6 g bakepulver

en klype salt

9 ss appelsinmarmelade

frisk timian til pynt

Sett stekeovn på 180 grader og forsikre deg om at smøret er romtemperert.

Kle en litt springform, gjerne 18cm om du har, med bakepapir i bunn og smør sidene med smør. Bunnen bør være god tett, ellers renner karamellen ut, det vet jeg av erfaring. Jeg liker å legge et helt bakeark på bunnen, og sette rundingen rett oppå, for så å klippe av papiret som henger igjen på sidene, ikke helt inntil forma. Det pleier å holde.

Vask og skjær skiver av den ene appelsinen og legg de til side. Lag karamell ved å forsiktig koke opp 3 ss vann og halvparten av sukkeret. Øk varmen gradvis og når sukkeret er oppløs kan det komme til kokepunktet. Følg med for det kommer til å brunes veldig fort når temperaturen økes. Når sukkerlaken har karamellfarge, helles den over i bakeformen, legg over appelsinskivene og sett til side mens kakerøra lages.

Visp smør og sukker til en kremet konsistens. Tilsett så egg, mel, bakepulver, salt og ca 6 ss appelsinmarmelade. Bland godt og hell røra i kakeformen, stekes i 45 min, sjekk så med en kakenål, stek noen minutter til ved behov.

Får du en forhøyning på midten kan denne skjæres av, kaken skal hvelves slik at appelsinene blir liggende på toppen.

Kok opp 3 ss appelsinmarmelade i en liten kjele med 1 ss vann og 1 ss sukker, hell over kaken før servering.

 

ISPARFAIT MED DAIM

Det er mye enklere å lage en isparfait enn iskrem. På fransk betyr faktisk parfait perfekt, noe som sier noe om hvor godt dette er! Denne oppskriften er fra en iskakeoppskrift av Lise Finkenhagen, men jeg har tatt bort noe og sitter igjen med den nydeligste og deiligste is som er perfekt på varme dager, men også sammen søt granola eller lune vafler, eller med bare litt karamellsaus på toppen. Man kan tilsette hva man vil her, ferske bær, rista nøtter, sjokolade eller bare ren vanilje, jeg holder meg til Daim i denne omgangen.

Eggehvitene som blir til overs kan brukes til å lage marengs/pikekyss, eller en mandelbunn man kan fryse og bruke senere, en trollkrem eller en eggehviteomelett.

Sukker og vann skal kokes opp og fosskoke i ca 5 min, mens eggeplommene piskes lyse i en kjøkkenmaskin, i minst 5-10 min . Hell den varme sukkerlaken over i bollen med eggeplommene, uten å treffe vispen, med maskina på medium hastighet. Når all lake er over i bollen kan hastigheten økes til max og blandingen skal vispes til den når romtemperatur, kjenn utenpå bollen så merkes det når tempen senkes.

Pisk fløte til krem, hakk daimsjokolade, legg av litt sjokolade til pynt, og vend alt pluss maldonsalt forsiktig i eggedosisen. Hell over i to store brødformer dekket med bakepapir, klipp gjerne til så man ikke får klumpete hjørner. Dryss på resten av den hakkede sjokoladen, dekk med plast og legg i fryseren i minimum 6 timer. Serveres med ekstra hakket sjokolade og karamellsaus.

Parfait smelter raskere enn vanlig iskrem, og den er enklere å få ut av formen.

8 eggeplommer

100 g sukker

50 g brunsukker

2 dl vann

5 dl fløte

200 g daim

1 ts maldonsalt

 

GRANOLA

Det er litt luksus å ha en beholder med hjemmelaget granola stående. Å lage seg en god frokost med god yoghurt, granola og litt honning på er en undervurdert sak. Det er enkelt og man trenger absolutt ikke å følge oppskriften her, man skal ta litt av det man har og liker og bruke dette som en guide til hva man kan ha i. Tilslutt finner man sin egen blend og det føles veldig fint.

Sett ovnen på 160 grader og kle en bakeplate med et bakeark. Smelt smøret, bland det med olje, sukker, honning og salt, havregryn, gresskarkjerner, solsikkekjerner og grovhakkede nøtter, rosiner og tranebær. Fordel det godt utover bakearket. Stekes tilsammen i ca 30-35min, halvveis inn i steketiden, etter ca 15 min, kan stekeplata med fordel snus 180 grader så alt blir jevnt stekt.

Avkjøl uten å røre granolaen i 30 min. Bryt så opp i biter etter ønsket størrelse, avkjøl helt og oppbevares i lufttett boks. Holder seg i 3-4 uker.

Fantastisk med yoghurt, i smoothiebowls eller med friske bær og litt pisket krem.



150 g mandler

150 g hasselnøtter

150 g valnøtter

120 g tranebær

75 g rosiner

250 g havregryn

100 g solsikkekjerner

100 g gresskarkjerner

1 ss smør

3 ss brunsukker

120 g honning

1 ts maldonsalt

150 g solsikke eller rapsolje

 

SITRONTERTE MED MARENGS

En sommerfrisk og herlig kake som er perfekt på varme dager! Og det er veldig morsomt å brenne toppen av marengsen, det gir en helt annen smak og en tekstur som komplementerer kaka så godt. For å skjære pene stykker og for finest presentasjon bør man bruke en terteform, da blir bunnen igjen mens ringen rundt fjernes og man sitter igjen med crispe fine kanter av mørdeigsbunnen.

Kjør mandler (eller hasselnøtter om man vil) sammen med melis i en foodprocessor, så det blir helt fint. I en bolle blandes romtemperert smør, egg og halvparten av melet, med melis og nøtteblandingen. Tilsett resten av melet og arbeid deigen raskt sammen Pakkes i plast og la den hvile i kjøleskapet i ca 1 times tid.

Sett ovnen på 165 grader. Kjevle ut deigen og kle en terteform som er ca 24 cm i diameter. Bunnen prikkes med gaffel, legg over et bakeark og fyll med tørre erter eller tørre bønner og stekes i ca 15-20 min, til den er gylden. (Ertene vil hjelpe til å bevare fasongen)

Visp sammen egg, sukker, creme fraiche og saften fra to sitroner, pluss revet skall av den ene sitronen. Fyll den ferdigstekte tertebunnen og stek på 120 grader i ca 35-45 min, til fyllet har satt seg. Sjekk etter 35 og la den stå lengre ved behov. La den avkjøles helt før marengsen lages og has på.

Marengsen lages ved å koke opp vann og sukker til ca 120 grader. Eggehvitene piskes på medium hastighet og når de skummer godt tilsettes sirupen i en jevn stråle langs siden på bollen, slik at ikke sirupen treffer vispen. Når alt er tilsatt kan hastigheten økes og marengsen skal piskes til den er kommet ned til ca romtemperatur, kjenn på utsiden av miksebollen.

Vær kreativ og bre over marengslokket på den avkjølte terta. Bruk sprøytepose, lag mønster eller bare smør utover. Har man en creme brûlée brenner er det gøy å brenne toppen, men man kan også kjøre full vreng på grillelementet på stekovnen og sette den under, men følg med! Masse sukker i marengsen gjør at den brenner seg raskt.



1 egg

220 g mel

30 g mandler

70 g melis

100 g smør

4 egg

250 g sukker

120 g creme fraiche

2 sitroner

2 eggehviter

175 g sukker

0,5 dl vann

 

SUKKERCOOKIES

Hvorfor disse kalles sukkercookies er jeg litt usikker på, men det er en cookie som holder formen sin veldig godt, og som er ganske vanlig å lage til jul i USA. Det var sånn jeg kom over oppskriften, Susan Spungen har laget en rekke med oppskrifter på masse gode cookies og småkaker, og i samarbeid med NY Times har hun laget en video jeg har sett om og om og om og om igjen. Der lager hun noen cookies hun dekorerer med icing, og maler de, med inspirasjon fra et maleri hun liker veldig godt. Grafisk og utrolig fint! Det er ikke akkurat jul nå men cookies kan man lage uansett, det kommer vel helt an på hvilken form man bruker. Jeg brukte en utstikker i form av en kaktus. Da jeg var på høyden med Pinterest pins og boards, var jeg absolutt helt hekta på kaktus. Nesten samtidig hadde jeg nok gått til innkjøp av alle kule cookiecutters jeg kom over på eBay… Det var tider, fikk aldri brukt alle, men har en ganske fin samling! En plass på loftet, eller i garasjen eller i kjelleren.

Disse kan dekoreres med icing eller hva man vil, jeg dryssa over litt perlesukker som skulle minne om piggene på kaktusen.

Kjør smør og sukker sammen i en kjøkkenmaskin med flatvispen, i ca 2-3min. Tilsett egg og vaniljepaste, har du ikke vaniljepaste, bruk 2 ts vaniljesukker, kjør på lav hastighet til alt kommer sammen, skrap ned på sidene av bakebollen så alt blir godt blandet. Tilsett mel, bakepulver og salt, og kjør på laveste hastighet til alt er blandet godt sammen. Ha deigen ut på kjøkkenbenken og kna godt, form deigen til et rektangel, pakkes i plast og legges i kjøleskapet i minst 1 time, kan også ligge over natten.

Sett ovnen på 175 grader. Kjevle ut deigen til ca 1/2 cm tykk og stikk ut cookies. Mel gjerne utstikkeren mellom hver gang. Legg de på en bakearkkledd bakeplate og frys i 10 min eller sett i kjøleskapet i 30 min. Dette hjelper de til å holde formen sin. Deigen som er til overs etter å ha stukket ut cookiesene samles sammen, om nødvendig avkjøles litt, før man stikker ut flere.

Etter avkjølingen, pensle med lett pisket eggehvite og strø på perlesukker. Stekes i ca 12 min, følg med så de ikke blir for brune i kantene. Avkjøles på rist. Holder seg ett par uker i lufttett boks.



320 g hvetemel

1/2 ts bakepulver

1/2 ts salt

225 g usaltet smør

150 g sukker

1 ts vaniljepaste

1 egg (kun hviten)

 

PANNEKAKEKAKE MED PÆRE

Neida jeg har ikke skrevet feil, det er en pannekake kake. Den mixes som en pannekake og lages nesten som en pannekake, men det er noen forskjeller derfor blir det en pannekakekake!

Dette er en god kake i seg selv, men kan fint være en backup kake og siste liten kake, for det tar så lite arbeid og tid å lage den. Det eneste man trenger er en stekepanne eller lignende man kan forflytte fra stekeplata til stekeovnen. Denne passer fint i tiden fremover, vår og sommer. Som en liten enkel dessert etter grillmaten. Server med en god is til! Så er den litt fransk føler jeg, og dette har vært min franske vår. Fransk musikk, friske følelser, fransk fransk fransk. Elsker det. Så min franske ferd fortsetter og det er veldig fint.

1 pære

4 egg

60 g mandelmel

185 g sukker

100 g kremfløte

70 g mandelskiver

1 sitron

2 ss smør

melis til pynt

Forvarm ovnen til 200 grader.

Bland egg, sukker, salt, mandelmel, fløte, mandelflak (spar en liten håndfull til garnityr), sitronjuice av 1 sitron og revet sitronskall. Visp lett sammen. Skjær pæren i skiver og i halver de igjen, slik at man har ca 8 halve skiver.

Smelt smøret i en stekepanne som kan brukes på stekeplaten og i stekeovnen. Hell i all røra og skru ned varmen litt på stekeplata, røra skal varmes jevn opp og når den virker fast på sidene, og den trekker seg litt fra kanten, kan pæreskivene legges nedi røra, så kan den settes i ovnen. Stek videre i 13-17 min og avslutt med å fyre på grillelementet for å få en gyllen overflate. Strø på mandelskivene og dryss over litt melis før servering.

 

HONEYCOMB

Her har jeg slitt. Masse, men er sta nok til å prøve, igjen og igjen. Og vet ikke hvor mange oppskrifter jeg har utforsket og testet, endret og feila… Men nå har jeg landa på en som funker! Honeycomb er gøy å pynte kaker med, på is eller som tilbehør på kakebordet. Man kan smelte sjokolade og ringle over med litt maldonsalt på, det er veldig godt!

Det aller viktigste her er å bruke natron/bakepulver som er ferskt. Tror jeg brukte tre forsøk før jeg innså at bakepulveret var utgått… Ble ikke mye fizz akkurat. En annen ting er å passe på, for her blir det varme temperaturer og det er litt uvant å jobbe med.

Dette blir man hekta på, når man først får det til og har det på is med litt karamellsaus…. da har man en ny yndlingsdessert.

Kle en liten form med bakeark, ikke smal som en brødform men en liten typ browniesform. Pensle arket med litt olje så slipper honeycomben lettere når den er avkjølt.

Bland sukker og sirup i en god kjele, gjerne tykkbunnet. Varm opp blandingen på svak varme og øk litt etter litt, slik at det jevnt varmes opp. Det skal ikke røres, bare varmes så alt smelter sammen. Kok til temperaturen kommer seg på 135-140 grader. Trekk kasserollen av platen og tilsett natron/bakepulver, bland litt sammen med en slikkepott, dette vil gjøre til at massen nesten dobler seg i volum!

Hell massen rett over i forma og la det stå i ca 1 times tid. Det er fryktelig varmt så pass fingrene.

Når den er avkjølt, brekk opp biter. Ha den i en lufttett beholder.



200 g sukker

5 ss sirup

2 ts natron/bakepulver

 

PANNEKAKER

Det er blitt en trend med matdager, og det skal være en dag for alt… I dag, tirsdag 25.februar 2020, er det visstnok pannekakedagen, og ifølge litt research skal det være ifbm fasten. I gamle dager skulle man kvitte seg med ferske matvarer før fasten starter, som egg og melk, da blir det pannekaker!

Jeg er baconpannekaketypen, masse godt bacon og litt sukker. Det finnes så mange varianter men akkurat her er jeg veldig tradisjonell. Det handler vel om å ha vært i småbarnsverden i noen år, og at det finnes så mye annen mat å smake på, at å eksperimentere med pannekaker er ikke noe jeg har prøvd meg på, enda…

4 egg

3 dl hvetemel

1/2 ts salt

3 ss sukker

5 dl melk

Bland mel, salt og sukker i en bolle. Bland egg og melk og tilsett halvparten av melkeblandingen til melblandingen og rør godt sammen til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten og la røra svelle i ca 20-30 min.

Smelt smør i en varm stekepanne og hell oppi røre. Flipp og stek på begge sider.

Server med stekt bacon, sukker, blåbærsyltetøy etter smak.