EARL GREY YOGHURT KAKE

Vi har vært gjennom banankake en periode nå, og folk er kanskje lei? Selv elsker jeg den, men er alltid på utkikk etter nye kaker. Denne, med oppskrift fra Molly Baz, er en ny favoritt! Nesten så jeg kan garantere at den ikke kommer til å bli tørr, garantere at den blir spist opp og kan garantere at både store og små liker den.

Har prøvd meg litt frem med mengde te, og man kan bytte ut Earl Grey mot annen smak, vurderer eple, kanel og rosin te til høsten, det vil nok gi en lun smak. Det kan se ut som mye te, og smaken i røra kan være ganske markant, men den vil tones ned ved steking så ikke være redd for å tilsette litt ekstra.

Vi er på tampen av påska 2021, og ute blåser det som om vi var i oktober. Godt å være inne, med kort, spill, god mat og quiz. Påsken i år ble hvertfall feiret på “landet” , der vi skal være i påska, men ikke kunne i 2020 pga korona og hytteforbud.

250g hvetemel

1 ts salt

1/2 ts bakepulver

1/2 ts natron

2 ts vaniljesukker

2 egg

250 g sukker

250 g raps/solsikkeolje

250 g yoghurt naturell

6 poser earl grey te

1-2 ss demerarasukker

Sett ovnen på 175grader, smør og kle en brødform med bakepapir. (Forma kan være fra 20x11 cm, opp til 23x13cm)

Visp egg og sukker til det lysner og danner seg litt luftbobler, 2-3 min. Under visping, tilsett oljen i en stråle. Ha så i yoghurten og tepulveret. Tilsett mel, salt, bakepulver, natron og vaniljesukker. Bland godt.

Hell blandinga over I brødforma og dryss over demararasukkeret, perlesukker kan også brukes.

Stekes i ca 60min, sjekk med en kakenål, som skal komme ut ren. La den avkjøles i ca 15 min i forma, skjær stykker og server med Creme Fraiche og litt lemoncurd.

 

FORMKAKE MED SITRON OG VALMUEFRØ

Det er ikke ofte jeg får brukt formkakeformen, men nå har jeg enda en oppskrift jeg kan bruke den til. Det er alltid spennende om kaken slipper formen eller ikke...

Rask, enkel, luftig og veldig god. Valmuefrøene kan sløyfes om man ikke har de tilgjengelige, men anbefaler absolutt å ta de med. De gir en god tekstur og det er så godt når man får et frø mellom tennene og de på en måte popper. Det er Superbowl Sunday, men det går meg hus forbi, jeg har prøvd flere ganger å lære meg reglene, men det går ikke inn! Vi har hatt en søndag med sodd, familiequiz på Teams og god kake. Perfekt.

300 g sukker

270 g smør

5 egg

270 hvetemel

1 ts bakepulver

1 ts salt

50 g valmuefrø

2 sitroner

Sett ovnen på 180 grader. Smelt ca 1-2 ss smør og pensle formen veldig godt!

Pisk smør og sukker hvitt, tilsett ett og ett egg og tilslutt blandes i mel, bakepulver, salt og valmuefrø. Finriv skallet av begge sitronene, ha det i røra sammen med saften av begge. Bland godt og tilsett røra i formen. Stekes i ca 60 min, test med en kakenål. Avkjøles litt i formen før den hvelves ut og avkjøles videre på rist.

Server med creme fraiche og lemon curd.

 

VERA´S BUNS Fra Kinfolk Table

I prosjektet Kok boken, skal jeg lage alle oppskriftene i en kokebok. Les mer her. Valget falt naturlig nok på Kinfolk Table og denne oppskriften er så grei og god at jeg vil dele den med dere. Nesten en blanding mellom boller og fine rundstykker, like gode med syltetøy som med salami. Frys ned og tin på benken eller i ovnen noen minutter.

1 pose tørrgjær

6 dl vann

100 g sukker

3 ss solsikkeolje

9 g salt

710 g hvetemel

Bland 1/2 ts av sukkeret og all gjæra i 1,5 dl av vannet, varmet til ca 41 grader. Rør om og la det stå på mens du tar neste steg i oppskriften.

I en bakebolle, hell i resten av vannet (også oppvarmet til ca 41 grader), resten av sukkeret, oljen og saltet og bland godt noen minutter med en deigkrok. Tilsett halvparten av melet, bland sammen, tilsett så gjærblandingen og bland godt. Etter ett par minutter tilsettes resten av melet og hastigheten på mikseren økes. Elt deigen i 6-8 minutter. Tilsett litt mer mel om deigen føles klissete.

Form deigen til en ball og legg den tilbake i bakebollen. Dekk til og la den heve i ca 1 time på en lun plass.

Slå ned deigen og legg den på kjøkkenbenken. Rull deigen til en pølse og del opp i passende bollebiter. Jeg veide mine til ca 55-60g per bolle. Dekk to stekeplater med bakepapir og trill bollene ut, fordel de på brettene. Dekkes og heves igjen 1 time.

Forvarm ovnen til 180 grader og stek hvert brett i ca 20 min. Avkjøles på rist.

 

JULECOOKIES MED SUKKER OG STJERNEANIS

Ikke alle julekaker trenger å være av 7 slag, det er gøy med noen nye veldig uformelle varianter også. Disse har jeg blitt hekta på. Fra Susan Spungens oppskrifter kommer en enkel å lage, enkel å spise cookie som i all sin rustikke utførelse. Denne kan fort kan bli en favoritt.

225 g smør

110 g brunsukker

1 ts salt

1 ts vaniljesukker

250 g hvetemel

45 g potetmel

1 eggehvite

3 ts malt stjerneanis

ca 50 g perlesukker

Visp sammen romtemperert smør og brunsukker i 2-3 minutter. Skrap gjerne ned på sidene av bakebollen så alt blir kremet godt sammen. Bland inn mel, potetmel, salt og vaniljesukker og bland lett sammen, til det kan formes til en deig.

Legg deigen over på plastfilm, pakk den godt inn og legg i kjøleskap i minst 1 time, kan også ligge over natten og opp til 3 dager.

Sett ovnen på 180 grader og kle en bakeplate med et bakeark. Om deigen er veldig kald kan man banke den med kjevla før man kjevler ut, dette for å myke den litt opp og gjøre den mer samarbeidsvillig ved utkjevling. Kjevle til en tykkelse på ca 0,5cm og legg hele greia over på bakeplata. Bruk en gaffel og prikk over hele deigen, visp sammen eggehviten og pensle over. Dryss over sukker og malt stjerneanis og stek i ovnen i 15-17 min. Skjær den opp mens den fortsatt er litt varm. Oppbevares i en lufttett og mørk kakeboks.


SJOKOLADEKAKE MED MAJONES

Høres helt merkelig ut men majonesen gjør at kaken blir moist og veldig god! Den holder seg uten å tørke ut ett par dager, men den blir nok spist opp før den tid. Det har tatt meg noen år før jeg endelig har gått for å lage denne, for det høres i utgangspunktet litt rart ut men når man tenker hva som er i en majones så er det ikke så unaturlig allikevel. Og denne skal vi lage mange ganger! Nesten litt krysning mellom brownies og sjokoladekake, så valnøtter skal få bli med neste gang vi baker.

For oss blir dette farsdagskaken i år, vi feirer en pappa som alltid stiler opp, er lun, varm og god, stødig og fin. En klippe for oss i Bordfolkfamilien.

25g bakekakao

100 g kokesjoklade

2 dl melk

1 dl majones

1 ts maldonsalt

1 1/2 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

150 g sukker

1 egg

190 g mel

Sett ovnen på 180 grader.

Kok opp melka og finhakk sjokoladen. Ha sjokoladen og melka over i en romslig bolle og la det stå ett par minutter, visp så godt sammen og tilsett kakaoen. Tilsett så majones, salt, bakepulver, vaniljesukker, egget og sukkeret og bland godt. Tilslutt tilsettes melet og det vispes godt så det ikke klumper seg.

Kle bunnen av en springform, 22-23cm, med bakepapir, hell over røra og stek i ca 25 min.

La den avkjøles før servering

 

FIKEN OG FENNIKELBRØD

Det høres kanskje ikke ut som de mest naturlige vennene, men fennikel og fiken går utrolig godt sammen. Best ferskt men er også veldig godt ristet med litt smør i panna.

Siden det er masse med fyll i selve brødet er det ikke så mye som skal til ekstra, det er veldig godt med en kopp te og til suppe. Server det med litt smør og noen gode oster!

1,5 dl vann

125 g yoghurt

1 egg

3ss olivenolje

2 ts gjær

465 g hvetemel

1 ss brunsukker

1/2 ts maldonsalt

250 g tørket fiken

30 g smør

1 stor fennikel

1 ts fenikkelfrø

1 ts maldonsalt

3 ss brunsukker

Se til at alle ingrediensene er romtempererte (Om yoghurten er kald kan den varmes opp med vannet, pass på temperaturen, den skal ligge mellom 37-41 grader) Rør sammen yoghurt, egg, olivenolje og vann i en bolle, bland godt. I en annen bolle, bland alle de tørre ingrediensene og tilsett de gradvis i de våte, bland godt mellom hver gang. Eltes i maskin i ca 5 min eller for hånd i 10 minutter. Form deigen til en ball, smør bollen med olje og legg deigen tilbake, dekk til med plast eller et fuktig klede og la den heve i 30 min på en lun plass.

Mens deigen hever kan fyllet lages. Hakk opp fiken, smelt smøret, bruk gjerne en mandolin til å skjer tynne skiver av fennikelen og slå fennikelfrø i en morter. Bland alt sammen med salt og brunsukker.

Sett ovnen på 180 grader og kle en bakeplate med bakepapir. Kjevle ut deigen til et rektangel med lengste side ca 40cm langt. Det skal ikke være behov for å mele benken, pga oljen fra bakebollen. Fordel fyllet utover og rull sammen fra langsiden til en pølse og kutt deigpølse i to på langs, slik at du får to lange lengder med fyllet eksponert. Klyp sammen i toppen, og med kuttsiden opp, flett de to delene over og under hverandre, klyp sammen i enden igjen. Legg det over på bakeplaten og la brødet etterheve i ca 20 min, før det stekes midt i ovnen i 40-45 min. Avkjøles på rist.


APPELSINKAKE

Sommeren for ett par år siden hadde jeg skikkelig italiensk hangup innen mat, og Gennaro Contaldo har æren for mye av det jeg lærte. YouTube videoene hans er så morsomme og han har så fint budskap når det kommer til mat. Jeg så også mye på han og Antonia Carluccio, to kamerater fra Amalfi kysten som har spist nydelige sitroner og enkel mat gjennom oppveksten, og har videreutviklet til herlige matkonsepter som mye av den italienske maten vi kjenner i dag kommer fra.

Denne kaken er fra søsteren til Contaldo, Adriana. Det er en kake hun pleier å lage til sønnenes bursdagsselskaper. Hun lager den med sitroner fra Amalfi, men har tilpasset den med appelsiner, siden de sitronene ikke er så enkle å få tak i her. Kommer du over fine store saftige økologiske sitroner, gå for det, eller fersken om de er i sesong.

Jeg har endret litt på den for å tilpasse den vår smak bedre, vil man lage originalen, finner du den i boka To grådige italienere, av Contaldo og Carluccio.

Denne er helt nydelig med en god kopp te.

150 g smør

190 g sukker

3 ss vann

2 små appelsiner

3 egg

350 g hvetemel

6 g bakepulver

en klype salt

9 ss appelsinmarmelade

frisk timian til pynt

Sett stekeovn på 180 grader og forsikre deg om at smøret er romtemperert.

Kle en litt springform, gjerne 18cm om du har, med bakepapir i bunn og smør sidene med smør. Bunnen bør være god tett, ellers renner karamellen ut, det vet jeg av erfaring. Jeg liker å legge et helt bakeark på bunnen, og sette rundingen rett oppå, for så å klippe av papiret som henger igjen på sidene, ikke helt inntil forma. Det pleier å holde.

Vask og skjær skiver av den ene appelsinen og legg de til side. Lag karamell ved å forsiktig koke opp 3 ss vann og halvparten av sukkeret. Øk varmen gradvis og når sukkeret er oppløs kan det komme til kokepunktet. Følg med for det kommer til å brunes veldig fort når temperaturen økes. Når sukkerlaken har karamellfarge, helles den over i bakeformen, legg over appelsinskivene og sett til side mens kakerøra lages.

Visp smør og sukker til en kremet konsistens. Tilsett så egg, mel, bakepulver, salt og ca 6 ss appelsinmarmelade. Bland godt og hell røra i kakeformen, stekes i 45 min, sjekk så med en kakenål, stek noen minutter til ved behov.

Får du en forhøyning på midten kan denne skjæres av, kaken skal hvelves slik at appelsinene blir liggende på toppen.

Kok opp 3 ss appelsinmarmelade i en liten kjele med 1 ss vann og 1 ss sukker, hell over kaken før servering.

 

SITRONTERTE MED MARENGS

En sommerfrisk og herlig kake som er perfekt på varme dager! Og det er veldig morsomt å brenne toppen av marengsen, det gir en helt annen smak og en tekstur som komplementerer kaka så godt. For å skjære pene stykker og for finest presentasjon bør man bruke en terteform, da blir bunnen igjen mens ringen rundt fjernes og man sitter igjen med crispe fine kanter av mørdeigsbunnen.

Kjør mandler (eller hasselnøtter om man vil) sammen med melis i en foodprocessor, så det blir helt fint. I en bolle blandes romtemperert smør, egg og halvparten av melet, med melis og nøtteblandingen. Tilsett resten av melet og arbeid deigen raskt sammen Pakkes i plast og la den hvile i kjøleskapet i ca 1 times tid.

Sett ovnen på 165 grader. Kjevle ut deigen og kle en terteform som er ca 24 cm i diameter. Bunnen prikkes med gaffel, legg over et bakeark og fyll med tørre erter eller tørre bønner og stekes i ca 15-20 min, til den er gylden. (Ertene vil hjelpe til å bevare fasongen)

Visp sammen egg, sukker, creme fraiche og saften fra to sitroner, pluss revet skall av den ene sitronen. Fyll den ferdigstekte tertebunnen og stek på 120 grader i ca 35-45 min, til fyllet har satt seg. Sjekk etter 35 og la den stå lengre ved behov. La den avkjøles helt før marengsen lages og has på.

Marengsen lages ved å koke opp vann og sukker til ca 120 grader. Eggehvitene piskes på medium hastighet og når de skummer godt tilsettes sirupen i en jevn stråle langs siden på bollen, slik at ikke sirupen treffer vispen. Når alt er tilsatt kan hastigheten økes og marengsen skal piskes til den er kommet ned til ca romtemperatur, kjenn på utsiden av miksebollen.

Vær kreativ og bre over marengslokket på den avkjølte terta. Bruk sprøytepose, lag mønster eller bare smør utover. Har man en creme brûlée brenner er det gøy å brenne toppen, men man kan også kjøre full vreng på grillelementet på stekovnen og sette den under, men følg med! Masse sukker i marengsen gjør at den brenner seg raskt.



1 egg

220 g mel

30 g mandler

70 g melis

100 g smør

4 egg

250 g sukker

120 g creme fraiche

2 sitroner

2 eggehviter

175 g sukker

0,5 dl vann

 

BIALYS

Kremost, røyka laks og gressløk på en bialy. Der har du frokost, lunsj og kveldsmat.

Dette er en enkel og grei oppskrift som gir 6 stk bialys, og de kan fint fryses, da kan man med fordel doble oppskriften så har man litt flere på lur. Server med godt smør, røyka laks eller en god tunfisksalat, mye passer til den gode hvetebaksten og søte løkblandingen! Dette er ikke noe vi er så vante med i Norge, men vi tåler å prøve noe annet enn kneip!

400 g mel

1 1/2 ts gjær

3 ts salt

250 ml vann

1 ss olivenolje

150 g løk

2 ts valmuefrø

1 ts salt

1 1/2 ss olivenolje

1 ss smør

Bland mel, gjær og salt, olivenolje og lunket vann. Kjør deigen i en kjøkkenmaskin i ca 20 min til deigen er smooth og elastisk. Den skal slippe kanten på bollen, uten å være klissete.

Finn frem en stekeplate og legg på et bakeark. Har du polenta dryss over litt på bakearket, alternativt bruk hvetemel. Del deigen i 6 deler, form de til boller og trykk de flate. Ta så tak i fire “hjørner” av rundingen og brett deigen inn mot midten, nesten som når man bretter en spå. Se første bildet under for hvordan det blir etter den er brettet og snudd. Den vil bli noe firkantet etter brettingen, rett opp dette ved å forme hver bialy til en runding før de legges på bakearket og dekkes med plast for heving i en times tid.

Mens deigen hever, skal fyllet lages. Finhakk løken og stek den med valmuefrø og salt i olje og smør, til løken er blank og lett gylden. Sett blandingen til side og la den avkjøles.

Når hevetiden er over, sett ovnen på 220 grader. Press bialyen ned med håndflaten og lag en fordypning i midten. Bruk gjerne feks et krydderglass til å presse ned. Pensle hele bialyen med olivenolje og fordel løkblandingen i hver fordypning. Stekes i 12-15 min. De skal være lett gyldne, og avkjøles på rist.