SUKKERCOOKIES

Hvorfor disse kalles sukkercookies er jeg litt usikker på, men det er en cookie som holder formen sin veldig godt, og som er ganske vanlig å lage til jul i USA. Det var sånn jeg kom over oppskriften, Susan Spungen har laget en rekke med oppskrifter på masse gode cookies og småkaker, og i samarbeid med NY Times har hun laget en video jeg har sett om og om og om og om igjen. Der lager hun noen cookies hun dekorerer med icing, og maler de, med inspirasjon fra et maleri hun liker veldig godt. Grafisk og utrolig fint! Det er ikke akkurat jul nå men cookies kan man lage uansett, det kommer vel helt an på hvilken form man bruker. Jeg brukte en utstikker i form av en kaktus. Da jeg var på høyden med Pinterest pins og boards, var jeg absolutt helt hekta på kaktus. Nesten samtidig hadde jeg nok gått til innkjøp av alle kule cookiecutters jeg kom over på eBay… Det var tider, fikk aldri brukt alle, men har en ganske fin samling! En plass på loftet, eller i garasjen eller i kjelleren.

Disse kan dekoreres med icing eller hva man vil, jeg dryssa over litt perlesukker som skulle minne om piggene på kaktusen.

Kjør smør og sukker sammen i en kjøkkenmaskin med flatvispen, i ca 2-3min. Tilsett egg og vaniljepaste, har du ikke vaniljepaste, bruk 2 ts vaniljesukker, kjør på lav hastighet til alt kommer sammen, skrap ned på sidene av bakebollen så alt blir godt blandet. Tilsett mel, bakepulver og salt, og kjør på laveste hastighet til alt er blandet godt sammen. Ha deigen ut på kjøkkenbenken og kna godt, form deigen til et rektangel, pakkes i plast og legges i kjøleskapet i minst 1 time, kan også ligge over natten.

Sett ovnen på 175 grader. Kjevle ut deigen til ca 1/2 cm tykk og stikk ut cookies. Mel gjerne utstikkeren mellom hver gang. Legg de på en bakearkkledd bakeplate og frys i 10 min eller sett i kjøleskapet i 30 min. Dette hjelper de til å holde formen sin. Deigen som er til overs etter å ha stukket ut cookiesene samles sammen, om nødvendig avkjøles litt, før man stikker ut flere.

Etter avkjølingen, pensle med lett pisket eggehvite og strø på perlesukker. Stekes i ca 12 min, følg med så de ikke blir for brune i kantene. Avkjøles på rist. Holder seg ett par uker i lufttett boks.



320 g hvetemel

1/2 ts bakepulver

1/2 ts salt

225 g usaltet smør

150 g sukker

1 ts vaniljepaste

1 egg (kun hviten)

 

SCONES MED BANAN OG SJOKOLADE

Vi har vel alle alltid en banan liggende som ikke ser så fresh ut, men ikke alltid 3-4 bananer klare samtidig så vi kan lage en banankake/bananbrød? Men her er løsning for den ene stakkars bananen som ingen vil spise. Den kan bli til de deiligste scones! Så gode at de egentlig ikke trenger noe syltetøy eller pålegg, men har du godt smør og litt maple syrup, pisk det sammen så har du et dekadent tilbehør til herlige scones!

Oppskriften er fra Samatha Seneviratne, publisert på www.food52.com (med noen endringer) , og føyer seg inn i kanskje den tredje eller fjerde oppskriften på scones her på Bordfolk. Vi er veldig opptatte av å lage og spise mat her og nå, og å kose oss ekstra i helgene, og her er frokost/lunsjretten for både kalde vinterfrokoster og verandafrokoster, de er nydelige uansett årstid. Et råd fra forfatteren er å fryse ned noen av sconesene før de stekes. Det er nok til 6-8 personer, men om man er en mindre gruppe kan de fryses ustekt, for så å tas opp kvelden før man vil ha de, la de tine i kjøleskapet over natten og stekes på normalt vis dagen etter. Kan være steketiden skal forlenges med ett minutt eller så, det finner man ut ved å stikke en kakenål eller et grillspyd i midten for å se om det kommer ut noe deig på nåla, er den ren er bakverket good to go. Scones er best samme dag så dette er et godt råd for alle scones egentlig.

1 banan

75 g fløte

1 egg

1 ts vaniljepaste/ 2 ts vaniljesukker

300 g hvetemel

85 g brunsukker

2 1/2 ts bakepulver

1 ts maldonsalt

120 g usaltet smør

200 g mørk sjokolade

ca 60 g nøtter (etter egen preferanse)

Forvarm ovnen til 220 grader, klargjør et stekebrett med et bakepapir.

I en skål moses bananen med en gaffel, tilsett fløte (spar ca 1-2 ss til pensling), egg og vaniljepaste eller vaniljesukker om du ikke har paste. Visp lett sammen og sett skåla i kjøleskapet. I en bakebolle blandes det tørre, mel, brunsukker, bakepulver og salt. Del smøret i terninger, har du romtemperert smør, legg det i fryseren en halvtimes tid før deling. Smuldre smørterningene sammen melblandingen til du får en sandlignende blanding, de største smørbitene skal ikke være større enn en ert, men det trenger absolutt ikke være helt finkornet, litt chunks er helt ok! Bruk lette bevegelser og ikke overjobb blandingen. Settes i kjøleskapet mens sjokolade og nøtter hakkes. Vi har brukt valnøtter, de kan erstattes med mandler, hasselnøtter, pekan etc.

Så skal alt kombineres, først tilsettes sjokolade og nøtter i melblandingen, så bananblandingen. Bruk en gaffel og bland lett sammen. Ikke jobb for mye her heller, det skal bare komme sammen slik at det ikke er noen melrester i bunnen av bollen eller langs sidene. Dryss mel på bakepapiret og hvelv ut deigen. Trykk den litt lett ned og sammen til du har en form som ligner en runding og bruk en kniv eller deigskrape til å dele den som en pizza. Flytt bitene litt rundt på brettet så det kommer varme til på alle sider, pensle med fløte og stek i 16-18 min.

Avkjøles på rist og nytes med en god kopp te eller melk.

 

PANNEKAKEKAKE MED PÆRE

Neida jeg har ikke skrevet feil, det er en pannekake kake. Den mixes som en pannekake og lages nesten som en pannekake, men det er noen forskjeller derfor blir det en pannekakekake!

Dette er en god kake i seg selv, men kan fint være en backup kake og siste liten kake, for det tar så lite arbeid og tid å lage den. Det eneste man trenger er en stekepanne eller lignende man kan forflytte fra stekeplata til stekeovnen. Denne passer fint i tiden fremover, vår og sommer. Som en liten enkel dessert etter grillmaten. Server med en god is til! Så er den litt fransk føler jeg, og dette har vært min franske vår. Fransk musikk, friske følelser, fransk fransk fransk. Elsker det. Så min franske ferd fortsetter og det er veldig fint.

1 pære

4 egg

60 g mandelmel

185 g sukker

100 g kremfløte

70 g mandelskiver

1 sitron

2 ss smør

melis til pynt

Forvarm ovnen til 200 grader.

Bland egg, sukker, salt, mandelmel, fløte, mandelflak (spar en liten håndfull til garnityr), sitronjuice av 1 sitron og revet sitronskall. Visp lett sammen. Skjær pæren i skiver og i halver de igjen, slik at man har ca 8 halve skiver.

Smelt smøret i en stekepanne som kan brukes på stekeplaten og i stekeovnen. Hell i all røra og skru ned varmen litt på stekeplata, røra skal varmes jevn opp og når den virker fast på sidene, og den trekker seg litt fra kanten, kan pæreskivene legges nedi røra, så kan den settes i ovnen. Stek videre i 13-17 min og avslutt med å fyre på grillelementet for å få en gyllen overflate. Strø på mandelskivene og dryss over litt melis før servering.

 

TERTE MED ROTGRØNNSAKER

Siste dag i påskeferien, og det har vært en helt annerledes påske enn noen gang. Vi er midt inne i Covid-19, verden er ikke som før men vi i Norge er de heldige. Det å ha vært hjemme i påsken gjør at man ikke har kjent så mye på påskeferie, påskestemning eller de velkjente påsketradisjonene. Fenomenet bypåske kan man heller ikke lene seg på for ingen restauranter er åpne, ingen kino og man skal ikke samles. Vi har allikevel hatt det veldig fint sammen, kjent på det å være sammen, og det å være så heldige som vi faktisk er. Puslespill og quiz, vin og påskekrim. Snøen har lavet ned selv om vi er i midten av april, og utemøblene er dekket. Ingen påskesol, men det går fint.

Vi har hatt tid til å lese Donalds, se filmer og laget god mat. Denne terta med rotgrønnsaker er en av mine favoritt småretter, og man kan godt spise det til middag med en liten salat ved siden av.

I butikken får man kjøpt ferdige pakker med rotgrønnsaker, men om man ikke finner det velg bare ut det som frister mest. Føles litt høst denne terta, men jeg slår et slag for den året rundt, så god er den. Og frykt ikke, tertedeigen er veldig enkel og egentlig ganske foolproof. Den gir en mestringsfølelse, for jeg har alltid vært litt nervøs for paideiger, mørdeiger, tertedeiger, men denne fikser alle!

Inspirert av Lise Finkenhagen.

125 g smør

250 g hvetemel

1 dl kaldt vann

ca 500g rotgrønnsaker som rødbeter, sellerirot, pastinakk

1 rødløk

2 hvitløksfedd

1/2 ss chilliflakes

noen kvister fersk timian

ca 5 ss olivenolje

ca 2 ss crema de balsamico

salt og pepper

1 egg

Sett ovnen på 200 grader og kle en bakeplate med et bakeark.

Bruk en foodprosessor og kjør mel og kaldt smør til sandlignende konsistens. Tilsett vann og kjør litt til så det samles. Klem deigen litt sammen og pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet mens resten av ingrediensene preppes.

Skrell løk, beter, sellerirot etc og del de i båter. Skjær hvitløken i tynne skiver. Bland med olivenolje, salt og pepper, litt fersk timian og chilliflakes i en stor bolle.

Kjevle deigen ut til en runding slik at den vil passe greit på bakearket. Legg den over på arket og fordel utover grønnsakene. Brett inn kantene litt og pisk et egg med en liten klype salt i, pensle kantene..

Stekes i 45 min, ha over litt crema de balsamico, fersk timian og server.

 

GRISSINI

Brødpinner er en 80-tallsgreie føler jeg. Vi hadde alltid brødpinner i huset som ble satt frem når vi hadde gjester med ost og kjeks og druer. Det var en periode mora mi var del av homepartyscenen, med blant annet sminkefester. Det var veldig stas å få lov å være med på disse kveldene, og jeg satt stille og liten og håpet mamma skulle glemme at jeg var våken, så jeg kunne sitte oppe litt til. Da jeg ble sendt på rommet husker jeg at jeg tenkte jeg skulle bli akkurat sånn når jeg blir stor, bruke leeeebestift og tuppere håret! Ble ikke helt sånn da, men det var en veldig fin tid.

Uansett, disse brødpinnene krever ganske liten innsats, hevetiden er kort og holdbarheten er relativt grei. Så lenge de stekes godt nok og oppbevares i lufttett beholder går det fint. Jeg bruker pizzamel, tipo 00, det er et finkvernet mel som jeg liker å bruke til slik bakst.

250 g 00 mel

5 g salt

40 g smør

1,5 dl vann

10 g gjær

maldonsalt

sesamfrø

Smelt smøret og tilsett vann og temperer til en plass mellom 37-40 grader.

Bland mel, gjær og salt i en bakebolle og bland det godt. Tilsett vesken og elt i maskin i 5-8 min, 10-12 min for hånd. Deigen blir smidig og god å jobbe med. La den hvile under plast i 20-30 min så den blir enkel å rulle ut.

Varm opp ovnen til 200 grader. Rull ut deigen noe og del opp, jeg brukerca 25 gram deig pr pinne. Legg de til side på kjøkkenbenken mens resten rulles ut, dekk til med plast. Ha litt vann i en avlang skål om du har, eller pensle hver pinne med vann før de ruller i en blanding av maldonsalt og sesamfrø. Legg de på en bakeplate kledd med bakepapir og stek i 20-30 min. Tiden avhenger av hvor tykke de er, men de skal få farge, de skal tørke inni så knekk gjerne opp en testvinne for å se om de er ferdigstekte. Om ikke la de stå noen minutter til.

Veldig god å servere med aioli.

 

MUNKER

Det siste året har jeg hatt et samarbeid med Le Creuset, et merke jeg liker veldig godt. På nyåret skulle vi velge ut noen produkter til ny runde med samarbeid, og jeg ble veldig nysgjerrig på en panne som het Munkepanne. Etter litt søk på nett ble jeg mer nysgjerrig og har nå hatt gleden av å teste den. Det finnes så mange oppskrifter og det ble ett par runder med testing, litt feiling, men resultatet til slutt var luftige gode munker! Sønnen syntes det så ut som store runde pannekaker slik man får på Burger King…

Skal forske litt mer på andre smaker og varianter, for dette var veldig godt og gøy å lage. Man får vel aldri så mye besøk på kjøkkenet som når man lager slike godsaker!

300 g mel

50g sukker

1 ts natron

1/2 ts salt

1/4 ts kardemomme

4 dl kulturmelk

3 egg

Skill eggene og ha plommene i en bolle sammen kulturmelken. Visp sammen og tilsett mel, sukker, natron, salt og kardemomme og la røra stå for å svelle i ca 20 min.

Stivpisk eggehvitene og vend de forsiktig inn i røra.

Munkepanna varmes opp til litt over middels varm. Ha smør i alle fordypningene. Fyll hullene ca 2/3 opp, de kommer til å vokse. Når man ser de er litt brune på kantene, bruk en grillpinne til å snu de rundt i panna, så alle sidene får stekt seg. Det tar ca 5-8 min etter min erfaring å få de gjennomstekte. Det kan være nødvendig å etterfylle med litt smør underveis i stekingen, da får de en herlig skorpe, og alt smaker bedre med smør.

Dryss over melis før servering.



 

KVÆFJORDKAKE

Nostalgi i hver bit! Denne kaller vi som kjent verdens beste kake, men jeg vil også si at dette er en av verdens enkleste kaker! Det kan ikke gå galt her, da er det i så fall om man glemmer den i ovnen.

Denne blir alltid en hit på kakebordene og skal man tilby seg å lage noe til en fest, gå for denne. Ikke overtenk, spar tid og vær trygg på at du slipper å ta med rester hjem.

4 eggeplommer

10 ss h-melk

125 g sukker

150 g smør

150 g mel

1 ts bakepulver

4 eggehviter

170 g sukker

70 g skivede mandler

1 pk romkrem

2 dl kremfløte

2 ts sukker

Forvarm ovnen til 175 grader og kle en stekeplate med bakeark.

Rør smør og sukker hvit, tilsett eggeplommer, mel, bakepulver og melk. Bruk mer melk om røra oppleves veldig fast, den skal være ganske fast, men man skal spre den utover bakearket så den må være smørbar.

VIsp eggehviter til det starter å skumme, tilsett så litt og litt av sukkeret mens det fortsatt piskes. La maskinen gå til det har blitt en stiv marengs.

Fordel først kakerøra utover bakearket, og direkte oppå spre utover marengsen. Dryss på skivede eller hakkede mandler.

Stekes midt i ovnen, i ca 30 min. La den avkjøles fullstendig.

Visp opp kremfløten til krem og bland inn kald romkrem. Del kaken i to, bre utover kremen og legg den andre delen av kaken oppå. Man kan med fordel trimme av ytterkantene før den monteres sammen for et penere resultat.

 

FIKEN OG NØTTEBRØD MED FRUKTKOMPOTT

Brøøød, alle slags type brød, jeg liker alt! Lunt, nystekt brød, hvor smøret smelter sånn akkurat passe nok, det er så fantastisk.

Denne oppskriften er hentet fra Lise Finckenhagens bok, Fredag hele uka. Modifisert litt, men for en bok! Så mye godt, og bare tittelen alene er så bra. Ja takk til fredag hele uka. Boka var en gave og da jeg fikk den satte jeg umiddelbart i gang med å huke av sider for å finne ut hva jeg skulle lage. Da jeg kom over oppskriften på dette brødet, visste jeg veldig godt hva som kom til å bli det første jeg skulle lage. Siden et hotellbesøk i fjor har jeg villet lage et frukt og nøttebrød, og dette passet seg så perfekt! Det å få gave hvor man virkelig føler seg sett er de beste gavene, takk Gunn!

Varier med de nøttene, fruktene og frøene man liker best, og så når det gjelder mengder!

200 g grovbakstmel

1 pk tørrgjær

3 ts maldonsalt

500-650 g hvetemel

50 g smør

3 dl vann

2 dl kulturmelk

3 ss honning

200 g tørket fiken

150 g hasselnøtter

200-300 g tørka aprikoser, rosiner og fiken

1/2 rødløk

2 dl rødvin

3 ss brunsukker

1 ss balsamicoeddik

Smelt smør i en kjele og tilsett vann, melk og honning. Varm opp til 37-39 grader og hell væsken over i en bakebolle, tilsett gjær, salt og det grovbakstmelet. Bruk en ertekrok og bland sammen på lav hastighet. Tilsett hvetemelet i omganger til du har en smidig deig. Bland i hakket fiken og hasselnøtter og mix i 5 min. Dekk bollen med plast og sett den inni stekovnen, slå på lyset så hever deigen i et kontrollert miljø. La den heve i 50-60 min.

Kna deigen godt sammen og del den i to, trill og form hver del til hvert sit brød, kle en stekeplate med bakepapir og legg på begge brødene. Dekk med plast og putt de tilbake inn i ovnen med lyset på, i ca 30 min.

Ta brødene ut og forvarm ovnen til 210 grader. Man kan pensle brødene med sammenpisket egg eller bare drysse over litt mel. Har du en skikkelig skarp kniv kan man skjære ett par snitt på toppen. Stekes i ca 25 min.

Mens brødet stekes kan fruktkompotten lages. Skjær opp aprikos og fiken i små biter, rødløken i tynne skiver, bruk gjerne en mandolin. Bland alle ingrediensene i en kasserolle og kok langsomt opp, la det koke i noen minutter til frukten har tatt opp litt av væsken og alt kommer sammen til en seig og herlig blanding.

La brødet avkjøles litt på rist, men server gjerne mens det er lunt. Sett frem gode oster og godt smør.

 

BAGUETTER

Ett av nyttårsforsettene mine var å lage alle oppskrifter i en kokebok, fra perm til perm… Det har jeg enda ikke kommet i gang med, men det er en bok jeg er blitt veldig glad i, det er A journal of West Coast Culinary. Jeg har laget én oppskrift derfra og det er denne, på baguetter. Normalt tweeker jeg alltid oppskrifter for å tilpasse de våre smaker og hva vi liker, men denne er bare helt perfekt som den er. Det eneste jeg vil forandre er steketiden, det tror jeg går på kraften i ovnen vår, den er nok ikke helt tett har jeg lært med tiden, så den steker litt ujevnt, men jeg kjenner den så den funker bra nok. Mine ble litt lyse men jeg var så utålmodig på å smake at jeg ikke ville la de stå lenger, de ble allikevel sprø og veldig smakfulle!

280 g mel

280 g vann

1/2 g gjær

560 g mel

290 g vann

6 g gjær

17 g maldonsalt

4 isbiter

For denne oppskriften skal man sette en starterdeig dagen før baguettene skal lages, og det er en morsom greie. Utrolig å se hvordan så lite gjær kan gjøre så mye!

Bland ut gjæren i lunkent vann, bland så i melet, dekk med plast og la det stå i minimum 12 timer.

Varm vannet til 37-41 grader, bland ut gjæren og tilsett starteren, bruk en kjøkkenmaskin. Tilsett mel og salt og la det eltes sammen på lav styrke i 15 minutter. Hvelv deigen ut på en melet flate og del deigen i fire, dekk med plast og la den hvile i ca 15 min.

Gjør klart stekeplaten med to stekepapirark, litt vanskelig å forklare men se bilde under, hvor de ligger og hever. Papiret skal hjelpe til å separere hver baguette. Rull hver del til en lang pølse på samme lengde som stekeplaten, smalne de litt til i endene. La de så heve i 30 min, forvarm ovnen til 250 grader.

Bruk en superskarp kniv og lag snitt i hver baguette, dryss på litt mel og sett de midt i ovnen. I bunnen av ovnen legges 4-6 isbiter, de vil hjelpe baguetten med å få en sprø overflate, men det er valgfritt å bruke de. Stekes i 20-25 min, til de ser freshe og fine ut, og gir en hul lyd når det dunkes under de.

La de hvile i ca 30 min før de spises.