På Fjordgløtt ligger det en gammel oppskriftsbok som er noe av det kjæreste jeg har. Her finner man oppskrifter på Elsas smultringer, opp ned kake, kavringer og lefse. Hele boka skal bakes gjennom. Nå har tiden kommet for gulrotkaken. Man kan skjønne at mormor var dreven innen baking, for det eneste som står er ingredienser med antall og steketid. Ingen fremgangsmåte. Heldigvis har jeg vært med henne og bakt hele oppveksten, så jeg har plukka opp en del ting. Kan egentlig ikke huske at hun bake gulrotkake så ofte, men som jeg husker var det den beste gulrotkaken som fantes. Det er så fint med disse minnene, så får de være akkurat det, fine minner om en tid som var så trygg og god, hvor verden ikke trengte å være større enn mormors kjøkkenbenk.
4 egg
280 g sukker
185 g mel
2 ts natron
2 ts kanel
1 ts salt
1 ts vaniljesukker
1 1/2 dl nøytral olje
4-5 dl revne gulrøtter
200 g Philadelphia
100 g smør
2 ts vaniljesukker
240 g melis
2 ss fersk sitronsaft
Sett stekovnen på 180 grader.
Alle ingrediensene bør være romtempererte, spesielt smøret til toppingen av kaken.
Riv gulrøtter på fineste side av rivjernet. Da blir den mest saftig.
Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt i mel, natron, kanel, salt og bakepulver. Vend sammen og tilsett vekselsvis olje og de revne gulrøttene.
Klipp til papir så du dekker bunnen og sidene på en brødform, hell over røra og stek midt i ovnen i ca 45 min. Sjekk med en kakenål og avkjøl på rist.
For toppingen, pisk sammen alle ingrediensene og vent til kaken er avkjølt nok til å bre kremen utover.