FÅRIKÅL

Siste torsdag i september er det fårikålens dag! For meg er fårikål familie og søndag, dessert og sofa, så selv om jeg burde venta til torsdag, blir dette ukens søndagsmiddag. Det er noe veldig beroligende med slike dager og retter, når lukten av et godt måltid sprer seg i huset, forventningene øker og skuldrene senkes, for dette lager seg selv faktisk.

Noen vil påstå at fårikål er best dagen etter, men det er bare å sette i gang tidlig nok på formiddagen, så får det stå og boble og putre i vei og bli bedre og bedre.

Jeg beregner ca 400g kjøtt og en halv hodekål pr person.

1 hodekål

1 kg fårikålkjøtt

4 ts hel pepper

3 ts maldonsalt

4-6 dl vann

2-3 ss hvetemel

2 laurbærblader

4-6 poteter

flatbrød

smør

Finn frem en stor og god kjele. Del hodekålen i båter, bruk gjerne en god brødkniv og sag kålen, den er ganske hard. Legg kjøtt og kål lagvis i kjelen, start med kjøttet og plasser fettsiden nederst mot bunn. Mellom hvert lag, dryss på litt hvetemel, salt og pepper. Hell over vann og kok opp, ha på lokk og la det stå og småputre til kjøttet løsner fra benet.

Etter ca 2-2,5t kan potetene kokes, helst med skall.

Server med flatbrød og god smør.