ISPARFAIT MED DAIM

Det er mye enklere å lage en isparfait enn iskrem. På fransk betyr faktisk parfait perfekt, noe som sier noe om hvor godt dette er! Denne oppskriften er fra en iskakeoppskrift av Lise Finkenhagen, men jeg har tatt bort noe og sitter igjen med den nydeligste og deiligste is som er perfekt på varme dager, men også sammen søt granola eller lune vafler, eller med bare litt karamellsaus på toppen. Man kan tilsette hva man vil her, ferske bær, rista nøtter, sjokolade eller bare ren vanilje, jeg holder meg til Daim i denne omgangen.

Eggehvitene som blir til overs kan brukes til å lage marengs/pikekyss, eller en mandelbunn man kan fryse og bruke senere, en trollkrem eller en eggehviteomelett.

Sukker og vann skal kokes opp og fosskoke i ca 5 min, mens eggeplommene piskes lyse i en kjøkkenmaskin, i minst 5-10 min . Hell den varme sukkerlaken over i bollen med eggeplommene, uten å treffe vispen, med maskina på medium hastighet. Når all lake er over i bollen kan hastigheten økes til max og blandingen skal vispes til den når romtemperatur, kjenn utenpå bollen så merkes det når tempen senkes.

Pisk fløte til krem, hakk daimsjokolade, legg av litt sjokolade til pynt, og vend alt pluss maldonsalt forsiktig i eggedosisen. Hell over i to store brødformer dekket med bakepapir, klipp gjerne til så man ikke får klumpete hjørner. Dryss på resten av den hakkede sjokoladen, dekk med plast og legg i fryseren i minimum 6 timer. Serveres med ekstra hakket sjokolade og karamellsaus.

Parfait smelter raskere enn vanlig iskrem, og den er enklere å få ut av formen.

8 eggeplommer

100 g sukker

50 g brunsukker

2 dl vann

5 dl fløte

200 g daim

1 ts maldonsalt

 

KOREANSKE BBQ-KJØTTBOLLER

Det er juni 2020 og vi er inne i sommeren endelig. Etter en mai med masse snø og en koronapreget 17.mai er det deilig å ha på en måte kommet over kneika. Sommeren er her, og ting føles lettere. Tid for å spise på balkonger og terrasser og grille i fjæra og la dagene skli over i natt uten at man nesten merker det, for lyset er så fint og dagene så lange. Bordfolk har tatt steget med å leie lokaler, ut fra det ekstrasoverommet hjemme og inn i faktiske lokaler. Showroom/kontor/studio, en egen boble hvor jeg kan jobbe med det som er Bordfolk. Uforstyrret og inspirert.

Men tilbake til kjøttbollene! Dette er smakfullt, rimelig, enkelt og morsomt å lage. Man kan grise litt og det er helt greit. Sausen kan man lage selv eller man kan kjøpe ferdig, droppe den fullstendig eller bare erstatte den med en god og enkel soyasaus. Brukes ferdig teriyaki saus, vær litt obs på at den er ofte veldig salt. Oppskriften kommer fra NY Times

500 g kjøttdeig av svin eller storfe

1 sjalottløk

2 vårløk

2 fedd hvitløk

12 stk Ritz kjeks

1/2 chili

2 ss soyasaus

salt og pepper

1 ss gochujang (valgfritt)

ris etter ønske

1 dl soyasaus

5 ss brunsukker

3 fedd hvitløk

2 cm ingefær

4 ss worchestersaus

2 ss eplecidereddik

2 dl vann

2 ts maizenna

Start med sausen om man ønsker å lage denne selv, den skal kokes opp og helst avkjøles noe, holder seg en ukes tid i kjøleskapet. Riv ingefær, finhakk hvitløk og visp sammen alle ingrediensene i en kjele. Visp konstant og la det koke ett par minutter til det tykner litt. Tilsett litt mer vann om den blir litt for tykk. Settes tilside i en mugge eller skål for avkjøling mens resten lages.

Sett ovnen på 220 grader og gjør klart et stekebrett med bakeark.

Kutt sjalottløk, chili, vårløk og hvitløk, knus ritzkjeksene i en liten brødpose og bland sammen løk, chili, kjøttdeig, soyasaus, gochujang om du har, og salt og pepper. Gochujang er er tradisjonell koreansk saus, med en smaksblanding av søtt, salt, spicy og umami. Du finner det i asiatiske matbutikker, kan erstattes med 1 ss sriracha. Bruk gjerne hendene til å blande. Lag ca 12-15 kjøttboller, hver på størrelse med en liten golfball. Stekes i ovnen i 12-15 min.

Serveres med ris og lit ekstra oppskjært vårløk eller koriander, samt teriyaki saus eller soyasaus. Litt sriracha er heller ikke feil!

 

GRANOLA

Det er litt luksus å ha en beholder med hjemmelaget granola stående. Å lage seg en god frokost med god yoghurt, granola og litt honning på er en undervurdert sak. Det er enkelt og man trenger absolutt ikke å følge oppskriften her, man skal ta litt av det man har og liker og bruke dette som en guide til hva man kan ha i. Tilslutt finner man sin egen blend og det føles veldig fint.

Sett ovnen på 160 grader og kle en bakeplate med et bakeark. Smelt smøret, bland det med olje, sukker, honning og salt, havregryn, gresskarkjerner, solsikkekjerner og grovhakkede nøtter, rosiner og tranebær. Fordel det godt utover bakearket. Stekes tilsammen i ca 30-35min, halvveis inn i steketiden, etter ca 15 min, kan stekeplata med fordel snus 180 grader så alt blir jevnt stekt.

Avkjøl uten å røre granolaen i 30 min. Bryt så opp i biter etter ønsket størrelse, avkjøl helt og oppbevares i lufttett boks. Holder seg i 3-4 uker.

Fantastisk med yoghurt, i smoothiebowls eller med friske bær og litt pisket krem.



150 g mandler

150 g hasselnøtter

150 g valnøtter

120 g tranebær

75 g rosiner

250 g havregryn

100 g solsikkekjerner

100 g gresskarkjerner

1 ss smør

3 ss brunsukker

120 g honning

1 ts maldonsalt

150 g solsikke eller rapsolje

 

SITRONTERTE MED MARENGS

En sommerfrisk og herlig kake som er perfekt på varme dager! Og det er veldig morsomt å brenne toppen av marengsen, det gir en helt annen smak og en tekstur som komplementerer kaka så godt. For å skjære pene stykker og for finest presentasjon bør man bruke en terteform, da blir bunnen igjen mens ringen rundt fjernes og man sitter igjen med crispe fine kanter av mørdeigsbunnen.

Kjør mandler (eller hasselnøtter om man vil) sammen med melis i en foodprocessor, så det blir helt fint. I en bolle blandes romtemperert smør, egg og halvparten av melet, med melis og nøtteblandingen. Tilsett resten av melet og arbeid deigen raskt sammen Pakkes i plast og la den hvile i kjøleskapet i ca 1 times tid.

Sett ovnen på 165 grader. Kjevle ut deigen og kle en terteform som er ca 24 cm i diameter. Bunnen prikkes med gaffel, legg over et bakeark og fyll med tørre erter eller tørre bønner og stekes i ca 15-20 min, til den er gylden. (Ertene vil hjelpe til å bevare fasongen)

Visp sammen egg, sukker, creme fraiche og saften fra to sitroner, pluss revet skall av den ene sitronen. Fyll den ferdigstekte tertebunnen og stek på 120 grader i ca 35-45 min, til fyllet har satt seg. Sjekk etter 35 og la den stå lengre ved behov. La den avkjøles helt før marengsen lages og has på.

Marengsen lages ved å koke opp vann og sukker til ca 120 grader. Eggehvitene piskes på medium hastighet og når de skummer godt tilsettes sirupen i en jevn stråle langs siden på bollen, slik at ikke sirupen treffer vispen. Når alt er tilsatt kan hastigheten økes og marengsen skal piskes til den er kommet ned til ca romtemperatur, kjenn på utsiden av miksebollen.

Vær kreativ og bre over marengslokket på den avkjølte terta. Bruk sprøytepose, lag mønster eller bare smør utover. Har man en creme brûlée brenner er det gøy å brenne toppen, men man kan også kjøre full vreng på grillelementet på stekovnen og sette den under, men følg med! Masse sukker i marengsen gjør at den brenner seg raskt.



1 egg

220 g mel

30 g mandler

70 g melis

100 g smør

4 egg

250 g sukker

120 g creme fraiche

2 sitroner

2 eggehviter

175 g sukker

0,5 dl vann

 

GRYN MED STEKT SOPP OG LØK

Dette er kanskje en rett som passer best om høsten med et stort glass rødvin og litt fransk musikk på stereoen, men det er kjølige ettermiddager og kvelder på våren/sommeren, så det er veldig godt med et glass hvitvin også! Dette med gryn er nytt for meg, og av alle plasser, i en asiatisk matbutikk, kom jeg over ristede bokhvetegryn, fra Polen! Man kan bruke farrogryn eller byggryn om man finner det.

Å servere dette sammen med en crisp kålsalat med en syrlig og fresh vinaigrette pluss litt creme fraiche, gjør denne retten til en spennende sak å servere og spise. Det er smaker vi ikke kombinerer så ofte og gir en deilig metthetsfølelse, nesten så man kan ta en avis og legge den over hodet mens man gynger og dupper middagshvil i en hengekøye. Idyll.

300 g sopp

1 sjalottløk

1 gul løk

1 purreløk

200 g bokhvete

1 liter vann

2 kylling buljong terninger

1 sitron

1/2 boks creme fraiche

håndfull gressløk

håndfull dill

olivenolje

smør til steking

salt og pepper

1/2 hodekål

3 ss eplecider eddik

2 ts Dijon sennep

1 dl olivenolje

salt og pepper

Start med å finkutte løk og sjalottløk, og purreløk i skiver, eller ringer. Soppen kuttes og gryna måles opp. Det kan se ut som det er veldig mye men alt dette vil minske dramatisk i volum. For å få sopp og løk crispest mulig, stekes alt i to omganger. Finn frem en god og stor gryte. Ha i ca 3 ss olivenolje og litt smør og la det varmes før halvparten av løk og sopp has i, la det steke på litt over middels varme til det blir brunet og godt stekt, det tar ca 12-15 minutter. Tilsett salt og pepper. Overfør blandingen til en bolle/skål, tilsett nye 3 ss olje og litt smør i gryta og stek resten av soppen og løken, pluss salt og pepper. Det går raskere på andre runde så følg med, og rør rundt så alt brunes fint. Ta blandingen ut av gryta og ha det i skåla fra runde én med steking. Ha gryna i gryta og stek i ett par minutter før vann og buljongterninger tilsettes. Kok opp og skru ned varmen, så det står og småbobler i 15-20 minutter. Rør om av og til.

Mens gryna småkoker, lag kålsalaten.

Fjern de ytterste bladene på kålen og skjær tynne skiver, legg over i en skål og krydre med salt og pepper. I en bolle av litt størrelse, visp sammen sennep og eplesider eddik. Visp videre mens oljen tilsettes i en tynn og jevn stråle. Smak til med salt og pepper og ha det over kålen.

Når grynene har kokt i 15-20 min, smak til om de trenger å kokes lengre, det skal være noe væske igjen i gryta men ikke mye, og gryna skal være myke. Ta gryta av varmen, finhakk og tilsett gressløk.

Serveres med gryn i bunn, sopp og løkblanding på toppen, litt creme fraiche og olje, samt masse god fersk dill og kålsalat på siden.



 

BIALYS

Kremost, røyka laks og gressløk på en bialy. Der har du frokost, lunsj og kveldsmat.

Dette er en enkel og grei oppskrift som gir 6 stk bialys, og de kan fint fryses, da kan man med fordel doble oppskriften så har man litt flere på lur. Server med godt smør, røyka laks eller en god tunfisksalat, mye passer til den gode hvetebaksten og søte løkblandingen! Dette er ikke noe vi er så vante med i Norge, men vi tåler å prøve noe annet enn kneip!

400 g mel

1 1/2 ts gjær

3 ts salt

250 ml vann

1 ss olivenolje

150 g løk

2 ts valmuefrø

1 ts salt

1 1/2 ss olivenolje

1 ss smør

Bland mel, gjær og salt, olivenolje og lunket vann. Kjør deigen i en kjøkkenmaskin i ca 20 min til deigen er smooth og elastisk. Den skal slippe kanten på bollen, uten å være klissete.

Finn frem en stekeplate og legg på et bakeark. Har du polenta dryss over litt på bakearket, alternativt bruk hvetemel. Del deigen i 6 deler, form de til boller og trykk de flate. Ta så tak i fire “hjørner” av rundingen og brett deigen inn mot midten, nesten som når man bretter en spå. Se første bildet under for hvordan det blir etter den er brettet og snudd. Den vil bli noe firkantet etter brettingen, rett opp dette ved å forme hver bialy til en runding før de legges på bakearket og dekkes med plast for heving i en times tid.

Mens deigen hever, skal fyllet lages. Finhakk løken og stek den med valmuefrø og salt i olje og smør, til løken er blank og lett gylden. Sett blandingen til side og la den avkjøles.

Når hevetiden er over, sett ovnen på 220 grader. Press bialyen ned med håndflaten og lag en fordypning i midten. Bruk gjerne feks et krydderglass til å presse ned. Pensle hele bialyen med olivenolje og fordel løkblandingen i hver fordypning. Stekes i 12-15 min. De skal være lett gyldne, og avkjøles på rist.

 

PASTA MED KREMET BLOMKÅL

Pasta er jo godt, alltid. Men ofte blir det bare pasta og noe saus, men her er redningen for dårlig karbosamvittighet! Det er masse grønnsaker i denne retten, faktisk en hel blomkål! Og det teller vel for noe synes jeg. Oppskriften er basert på Alison Romans oppskrift fra NY Times. Igjen er det tweeket litt i forhold til både oppskrift og hvordan jeg liker det, for det er alltid et spørsmål om smak, hva man liker, hva man vil ha litt mer av, hva man klarer seg uten osv. Type pasta man bruer her er valgfritt, men jeg anbefaler rør av en type, slik at sausen og blomkålbitene kan gjemme seg inni og være en god liten overraskelse i noen biter. I denne oppskriften, og på bilde, er det brukt Lumaconi, en av mine favoritter! Tenker at denne oppskriften passer ikke helt til spaghetti eller tagliatelle, men ta det du har i skuffer og skap, det er det viktigste, å bruke og spise det man har! Brødstrøsselet på toppen er helt valgfritt, kan også erstattes med sprøtt bacon eller rista pinjekjerner eller valnøtter. Det er godt med en liten crunch ved siden av den myke pasta og blomkålen.

Det fine med denne retten er at alt lages egentlig i en panne, foruten egen kjele som pastaen kokes i. Men den kan serveres i gryta eller i panna, rett på bordet i familystyle servering. Akkurat slik jeg liker det. Her er det masse god mat og lite oppvask.

Start med å riv parmesan, eller pecorino om man heller vil ha det, og skjær blomkål og sjalottløk i skiver. Har du et brød som har ligget litt og blitt litt tørt, kjør det i foodprosessoren så du har fine brødsmuler. Det som blir til overs kan fryses.

Varm ca 3 ss olivenolje i en romslig stekepanne og ha i brødsmulene. Tilsett litt salt og pepper og la smulene bli litt gyldne, det tar noen få minutter. Tilsett litt over halvparten av osten, rør sammen og la osten smelte litt inn i smulene, ha det over i en skål og sett til siden. Sett i gang pastavannet, store pastaformer tar gjerne 10-15 min før de er ferdig kokte.

Varm opp mer olivenolje, igjen ca 3 ss og ca 1 ss smør i panna og tilsett blomkålen og sjalottløken, det ser mye ut men det kommer til å minske veldig! Krydre med salt og pepper og stek i ca 12-15 min. Pastaen skal koke samtidig slik at den blir ferdig til ca samme tid. Når blomkålen er mør og god , tilsett fløte og zest av litt sitronskall, la det koke opp så fløten reduseres litt, tilsett den kokte pastaen og ca 1 ts chilli flakes. Ta gjerne med blitt av pastavannet, ca en øse. Det gjør sausen ekstra kremete og god.

Serveres med brødsmulene på toppen, hakket gressløk og en sitronbåt til hver.



1 blomkål

2 sjalottløk

250 g pasta

80 g brødsmuler/panko

40 g parmesan

3 dl matfløte

1 sitron

olivenolje

gressløk

chilli flakes

salt og pepper

 

SUKKERCOOKIES

Hvorfor disse kalles sukkercookies er jeg litt usikker på, men det er en cookie som holder formen sin veldig godt, og som er ganske vanlig å lage til jul i USA. Det var sånn jeg kom over oppskriften, Susan Spungen har laget en rekke med oppskrifter på masse gode cookies og småkaker, og i samarbeid med NY Times har hun laget en video jeg har sett om og om og om og om igjen. Der lager hun noen cookies hun dekorerer med icing, og maler de, med inspirasjon fra et maleri hun liker veldig godt. Grafisk og utrolig fint! Det er ikke akkurat jul nå men cookies kan man lage uansett, det kommer vel helt an på hvilken form man bruker. Jeg brukte en utstikker i form av en kaktus. Da jeg var på høyden med Pinterest pins og boards, var jeg absolutt helt hekta på kaktus. Nesten samtidig hadde jeg nok gått til innkjøp av alle kule cookiecutters jeg kom over på eBay… Det var tider, fikk aldri brukt alle, men har en ganske fin samling! En plass på loftet, eller i garasjen eller i kjelleren.

Disse kan dekoreres med icing eller hva man vil, jeg dryssa over litt perlesukker som skulle minne om piggene på kaktusen.

Kjør smør og sukker sammen i en kjøkkenmaskin med flatvispen, i ca 2-3min. Tilsett egg og vaniljepaste, har du ikke vaniljepaste, bruk 2 ts vaniljesukker, kjør på lav hastighet til alt kommer sammen, skrap ned på sidene av bakebollen så alt blir godt blandet. Tilsett mel, bakepulver og salt, og kjør på laveste hastighet til alt er blandet godt sammen. Ha deigen ut på kjøkkenbenken og kna godt, form deigen til et rektangel, pakkes i plast og legges i kjøleskapet i minst 1 time, kan også ligge over natten.

Sett ovnen på 175 grader. Kjevle ut deigen til ca 1/2 cm tykk og stikk ut cookies. Mel gjerne utstikkeren mellom hver gang. Legg de på en bakearkkledd bakeplate og frys i 10 min eller sett i kjøleskapet i 30 min. Dette hjelper de til å holde formen sin. Deigen som er til overs etter å ha stukket ut cookiesene samles sammen, om nødvendig avkjøles litt, før man stikker ut flere.

Etter avkjølingen, pensle med lett pisket eggehvite og strø på perlesukker. Stekes i ca 12 min, følg med så de ikke blir for brune i kantene. Avkjøles på rist. Holder seg ett par uker i lufttett boks.



320 g hvetemel

1/2 ts bakepulver

1/2 ts salt

225 g usaltet smør

150 g sukker

1 ts vaniljepaste

1 egg (kun hviten)

 

SCONES MED BANAN OG SJOKOLADE

Vi har vel alle alltid en banan liggende som ikke ser så fresh ut, men ikke alltid 3-4 bananer klare samtidig så vi kan lage en banankake/bananbrød? Men her er løsning for den ene stakkars bananen som ingen vil spise. Den kan bli til de deiligste scones! Så gode at de egentlig ikke trenger noe syltetøy eller pålegg, men har du godt smør og litt maple syrup, pisk det sammen så har du et dekadent tilbehør til herlige scones!

Oppskriften er fra Samatha Seneviratne, publisert på www.food52.com (med noen endringer) , og føyer seg inn i kanskje den tredje eller fjerde oppskriften på scones her på Bordfolk. Vi er veldig opptatte av å lage og spise mat her og nå, og å kose oss ekstra i helgene, og her er frokost/lunsjretten for både kalde vinterfrokoster og verandafrokoster, de er nydelige uansett årstid. Et råd fra forfatteren er å fryse ned noen av sconesene før de stekes. Det er nok til 6-8 personer, men om man er en mindre gruppe kan de fryses ustekt, for så å tas opp kvelden før man vil ha de, la de tine i kjøleskapet over natten og stekes på normalt vis dagen etter. Kan være steketiden skal forlenges med ett minutt eller så, det finner man ut ved å stikke en kakenål eller et grillspyd i midten for å se om det kommer ut noe deig på nåla, er den ren er bakverket good to go. Scones er best samme dag så dette er et godt råd for alle scones egentlig.

1 banan

75 g fløte

1 egg

1 ts vaniljepaste/ 2 ts vaniljesukker

300 g hvetemel

85 g brunsukker

2 1/2 ts bakepulver

1 ts maldonsalt

120 g usaltet smør

200 g mørk sjokolade

ca 60 g nøtter (etter egen preferanse)

Forvarm ovnen til 220 grader, klargjør et stekebrett med et bakepapir.

I en skål moses bananen med en gaffel, tilsett fløte (spar ca 1-2 ss til pensling), egg og vaniljepaste eller vaniljesukker om du ikke har paste. Visp lett sammen og sett skåla i kjøleskapet. I en bakebolle blandes det tørre, mel, brunsukker, bakepulver og salt. Del smøret i terninger, har du romtemperert smør, legg det i fryseren en halvtimes tid før deling. Smuldre smørterningene sammen melblandingen til du får en sandlignende blanding, de største smørbitene skal ikke være større enn en ert, men det trenger absolutt ikke være helt finkornet, litt chunks er helt ok! Bruk lette bevegelser og ikke overjobb blandingen. Settes i kjøleskapet mens sjokolade og nøtter hakkes. Vi har brukt valnøtter, de kan erstattes med mandler, hasselnøtter, pekan etc.

Så skal alt kombineres, først tilsettes sjokolade og nøtter i melblandingen, så bananblandingen. Bruk en gaffel og bland lett sammen. Ikke jobb for mye her heller, det skal bare komme sammen slik at det ikke er noen melrester i bunnen av bollen eller langs sidene. Dryss mel på bakepapiret og hvelv ut deigen. Trykk den litt lett ned og sammen til du har en form som ligner en runding og bruk en kniv eller deigskrape til å dele den som en pizza. Flytt bitene litt rundt på brettet så det kommer varme til på alle sider, pensle med fløte og stek i 16-18 min.

Avkjøles på rist og nytes med en god kopp te eller melk.