SOYAMARINERT EGG

Etter en oppskrift fra Momofuku.

Soyamarinerte egg er noe som hører til ramen, men det er så godt at jeg bruker det sammen avokado på toast, med røykalaks og i salat. Lager seg selv, og smaken er salt og umami og helt fantastisk! Trenger ikke salte eggene ekstra, for de trekker til seg så mye smak fra marinaden. Holder seg en liten uke i kjøleskapet.

6 egg

6 ss varmt vann

1 ss sukker

2 ss sherryeddik

ca 2 dl soyasaus

Bruke romtempererte egg og kok de i 6 min, legg de direkte over i isbad etter endt koketid. Det er litt avhengig av størrelsen på eggene men målet er å få bløtkokte egg. (Kok de hardkokt om det er det du liker best) Skrell eggene og lag marinaden.

Bland sukker og kokende vann, eller det varmeste vannet du får fra springen, i en skål/liten bolle og rør så sukkeret løser seg litt opp. Tilsett soyasaus, sherryeddik og eggene. Brett sammen litt tørkepapir og legg på toppen så vil eggene bli helt dekt av marinaden og du slipper en hvit flekk øverst.

Sett de kaldt i 2-6 timer. Står de lengre enn dette vil de trekke til seg såpass mye av marinaden at eggene blir veldig salte. Bruk gjerne soyasaus med lavt saltinnhold, lettere å tilsette salt for å få den smaken vil ha.

 

LEMONADE

Deilig med sommer, svette nakker og avkjølende dukkerter! Vi har startet på juli og gradestokken viser tropenetter, det er så deilig å kunne klage på at det er for varmt! Etter en lang vinter og vår.

Disse dagene må nytes og blir enklere å komme seg gjennom med masse god drikke og mat. Lemonade er et must, og denne oppskriften kan godt både dobles og triples, for det kommer til å gå hardt på flaska.

5 sitroner

1l vann

120 g sukker

2-3 ss honning

Sett 0,5l vann til koking. Klem ut saften av sitronene i en stor bolle, tilsett sukker og honning. Hell over det kokende vannet og rør til sukkeret er oppløst. Tilsett 0,5l kaldt vann og sett til avkjøling i kjøleskapet.

Nytes med isbiter og noen skiver sitron.

 

ANSJOS OG KIKERT CROSTINI

Varme dager i Trondheim, kombinert med stengte restauranter, museer osv, det er en rar start på juni. Vi skriver 2021 og verden er like langt unna som vi har kjent den siden mars 2020. Men vi er vel alle så lei korona, la oss heller fokusere på de heteste dagene vi har hatt på lenge! Når det er så varmt at vi ikke har kjent på våren, men plutselig ble det sommer. Solbrente neser og sandaler, det er dette vi venter hele vinteren på. Det er tid for småretter og kvelder med en evigvarende solnedgang. Nå skal vi kose oss.

Crostini er perfekt å servere, det kan gjøres klart litt i forveien og settes sammen når man er klare, det er perfekt til lunsj og kan lett kombineres med et protein for en middag. Oppskriften er fra boka Polpo, og jeg lengter etter å reise til Italia. Jeg har aldri vært der, men i hele vinter har det vært italienske vibber i så mye, til og med vinneren i Eurovision var italiensk. Gleder meg til verden blir større igjen, inntil da får vi kose oss med inspirasjon, musikk og de rundt oss.

1 boks kikerter

ca 10 stk ansjosfileter

1/2 sitron

håndfull flat persille

1 ss tahini

1 hvitløksbåt

ca 4 ss olivenolje

1/2 - 1 baguette

salt og pepper

Sett ovnen på 150 grader og skjær skråskiver av baguetten. Ha litt olivenolje på begge sider av skivene og stek i ovnen i ca 10-15 min.

I en foodprosessor blandes kikerter, (ikke væska fra boksen) ansjos, tahini, hvitløksbåten, saften av en halv sitron, , persille, olje, salt og pepper. Tilsett litt av væska fra ansjosen og/eller kikertene om det blir for tørt. Alternativt litt vann eller mer sitron om man liker det. Smak til med pepper, det er nok salt pga ansjosen.

Har man ikke foodprosessor kan alt finhakkes, det vil ta litt tid men da aksepterer man bare litt mer ujevne biter, og det er rustikk og fint det.

Smøres utover brødet og topp med litt olivenolje. Dryss på litt chiliflakes for spice.

 

KARAMELLISERT LØKDIPP

Kosemat på en søndag formiddag er nesten som medisin for meg. Det er luksus å ikke tenke på klokken, ikke tenke på at man må noe og kunne kose seg med både å lage og spise maten.

Denne dippen er god både på ei skive brød og som dipp for chips, potetgull og grønnsaker.

3 gule løk

1 hvitløksbåt

3 dl gresk yoghurt

1/2 sitron

1 ss sukker

salt og pepper

litt frisk gressløk

Finkuttet løken, gjerne på en mandolin. Smelt litt smør og ha litt olje i en god kasserolle, tykkbunnet som jeg ofte sier, og da bruker jeg alltid en Le Creuset. Det viktigste her er at du har et lokk til den eller noe som kan brukes som lokk. Skru ned varmen til ca medium varme, ha i løken, surr litt rundt og legg over lokket. Dette hjelper løken til å bli myk og unngå å bli brent. Etter ca 10-15 min, strø over sukker og bruk de neste 40-50 min på å røre av og til, skru ned varmen litt om det virker litt hissig. Avkjøl litt før dippen kommer sammen.

Knus hvitløksbåten og bland med yoghurt, saften av en halv sitron, salt, pepper og den karamelliserte løken.

Smak til om det trengs litt mer salt og pepper og topp med litt gressløk. Serveres som dipp til grønnsaker, potetgull eller chips, eller smøres på godt brød og perfekt til crostini.

 

HVIT KAKAO

En uerstattelig del av Bordfolk er Olivia, datteren i familien. Modell, voice of reason og kollega. Her er hennes oppskrift på en hvit kakao som er så deilig, mektig og en smak av luksus.

1 l lett-melk

150 g hvit sjokolade

dryss av kanel

Grovhakk sjokoladen mens melka kommer forsiktig opp til kokepunktet. Slå av varmen og tilsett sjokoladen, rør så alt løser seg opp og server i gode kopper, topp med et dryss av kanel.

 

KNUST AGURKSALAT MED DRESSING

Av og til er det rart at man en gang lærte et kult triks, for så å ha glemt det. Trikset i denne sammenhengen er at knust agurk smaker mye bedre enn skåret agurk.

Dette er en perfekt salat å ha med seg på piknik, til grillmat og til en lett lunsj, helst i solen så klart. Vi har hatt en smak av sommer her, selv om vi er midt i april. Et godt pusterom i korona…

2 agurker

15-20 sølvløk

god neve dill

frø/nøtter

1 ts sukker

6 ss gresk yoghurt

1 1/2 ss majones

1 1/2 ts eplesidereddik

1 1/2 ts sukker

ca 1 ss dill

Skjær av endene og legg agurkene i en brødpose. Slå de i stykker med f.eks en kjevle. Ikke mos de, bruk heller en kniv eller hendene til å dele de i passende biter etter de er knust. Hakk dill og bland den med agurken, løken og frø og/eller nøtter. Jeg har brukt salatmix fra Nicholas Vahe, den kan erstattes med f.eks valnøtter, pinjekjerner, solsikkefrø, gresskarkjerner eller lignende. Dryss over litt sukker og lag dressingen.

Hakk dillen og bland alle ingrediensene sammen. Server i en separat skål eller bland salat og dressing i en passende skål.

 

PATATAS BRAVAS MED AIOLI

Patatas bravas er en perfekt delerett og er like god kald som lun. Godt med litt ekstra spice siden aiolien vil hjelpe til å dempe litt.

Nesten så man kan drømme om at man er ute på tur når man spiser dette, det trenger vi nå som vi har alle vært hjemme så lenge, og er ganske sultne på å reise og oppleve noe annet.

1 kg poteter

1 løk

2 hvitløksfedd

1 ts chiliflakes

1 ss tomatpurè

2 ts røkt paprika

4 tomater

olivenolje

0,5 dl vann

2 eggeplommer

1 ts dijonsennep

2 hvitløksfedd

2 dl solsikkeolje

1/2 sitron

salt og pepper

Forvarm ovnen til 180 grader. Bruker du små poteter med tynt skall kan de bare vaskes, ellers skrell og del i mindre biter. Vend de i olivenolje og salt og pepper. Stekes i 25-30 minutter, avhengig av størrelse, sjekk med enn kniv underveis.

For å lage sausen, hakk løk, hvitløk og tomat, start med å steke løken i godt med olivenolje, ca 1 dl og tilsett tomater, hvitløk og la det putre litt. Ha så i krydderet og tomatpureen samt 0,5 del vann. La det koke opp og putre men potetene stekes ferdig og aiolien lages. Sausen kan blendes, men jeg liker den grove teksturen.

For aiolien finhakkes hvitløken og blandes med dijonsennep og eggeplommer i en bolle. Pisk til eggeplommene blir lysere i fargen og tykner litt. Tilsett ett par dråper olje mens det fremdeles vispes, og fortsett med å tilsette oljen i en tynn stråle. Ha tilslutt i saften av 1/2 sitron og smak til med salt og pepper. Tilsett litt vann eller melk om du syns aiolien er litt tykk.

Vend potetene i sausen, dryss over hakket bladpersille og server med aiolien.

 

FRISK THAI-INSPIRERT SALAT MED DRESSING

GODT NYTT ÅR

2021!

Wow, på mange måter gikk 2020 så fort, men samtidig var det uendelig langt. Tenker tilbake til januar da mange sa 217.januar osv, til mars da landet stengte ned, til 15.mai da vi hadde en del cm med nysnø. En påske som jeg føler aldri kom, bursdager og feiringer vi ikke fikk gjennomført og en ferie preget av å ikke kunne velge hvor vi ville reise. Det å åpne butikk og stå med munnbind og i tillegg til å se til at kundene hadde det fint, at de også holdt avstand og måtte sprite hendene sine. Så rart, så nytt, så uforutsigbart og samtidig lærerikt. Vi har lært å sette pris på de små ting, på de vi har rundt oss som vi ikke har fått vært med like mye og på det enkleste små gleder i hverdagen. Det å gå på kino, ta ett glass vin, rusle på gata, alt det uten å måtte tenke på avstand og smittefare, virker som en verden unna, og vi får bare ta ting som det kommer. Vi har vist oss tilpasningsdyktige. Tenk på lysere tider, og snart skal vi gå i parken, ta en piknik og endelig mer dagslys!

Men over til mat. Vi er vel alle godt mett på julemat og julegodt, småkaker og marsipan? Alt med måte, så nå er det tid for litt lettere måltider som gir energi og er spennende for smaksløkene. I denne salaten kan man tilsette den mengden av ingrediensene man liker, dette er en oppskrift til inspirasjon. Lag en ekstra stor porsjon og server med en god svinekotelett, og ta resten til lunsj dagen etter.

2 avokado

1 mango

2 vårløk

1 liten rødløk

2-3 håndfuller salatblader

håndfull peanøtter

håndfull gresskarkjerner

håndfull koriander

olje

salt og pepper

chiliflakes

2 dl yoghurt naturell

1 ss sriracha

2 ss peanøttsmør

Vask og tørk salatbladene, er de store kan de rives litt opp. Skjær avokado og mango i skiver, hakk vårløken og skjær rødløken i strimler.

Ha alt i en salatbolle, vend med peanøtter, gresskarkjerner, olje, salt og pepper og litt chiliflakes etter smak og behag.

Rør sammen yoghurten med sriracha og peanøttsmør, smak til med pepper.

Server salaten med fersk koriander, på bildet er den usynlig, da den sto igjen på kjøkkenbenken…

 

DEVILD EGGS

Setter disse i kategorien julemat, for det er en rett som kan stå fremme på julefrokosten og familiesammenkomster, på en buffet eller til kveldsmaten. Poenget i devild eggs for meg, er som delemat, det ser veldig spennende ut og det er en ny måte å spise egg på. Nye smaker men fremdeles egget slik vi kjenner det.

Man kan variere i styrken hot ettersom hvor hot man liker det. Noen vil ha tabascosaus og noen vil ha sriracha til, andre salt og pepper.

Man kan regne 1-1 1/2 egg pr person.

6 egg

1 hvitløksfedd

1 ts dijon sennep

3 ss majones

1 ss tomatpuré

1 ts paprikapulver

1/2ts chiliflakes

salt og pepper

Bruk romtempererte egg, og kok opp vann, stikk et hull i den ene enden på egget så det ikke sprekker, og kok i ca 9 min. Avkjøles under kaldt vann og skrelles. Del de i to på langs, bruk en liten skje til å ta ut eggeplommene. Legg hvitene til side på et serveringsfat. Finhakk hvitløken og bland sammen eggeplommer, majones, sennep, tomatpure, paprikapulver, chiliflakes, gnu det godt sammen med en gaffel og smak til med salt og pepper.

Fyllet har godt av å «sette seg» i kjøleskapet 30min-1 time, før det sprøytes eller has tilbake i eggehvitene med en liten skje. Dryss over litt paprikakrydder eller chili flakes og pynt med fersk timian eller gressløk.