CROQUETTER MED SERRANOSKINKE

Sprø utenpå og myk og smakfull inni. Det er mat jeg liker! Disse er gode til en liten rett med et godt glass vin, litt oliven og en god aioli, fin til sene sommerkvelder såvel som kalde høst og vinterkvelden, en god rett med andre ord. Inspirert av croquetter jeg spiste på en snodig karaokebar i Spania.

5 dl h-melk

165g mel

120g smør

150g serranoskinke

3 stk sjalottløk

1 fedd hvitløk

håndfull fersk timian

panko

egg

mel

solsikkeolje

Stek serranoskinkene i panna så de blir litt sprø, og la de hvile på et ark kjøkkenpapir, da blir de mer sprø. Bruk samme panne, med det gode fettet fra skinka, og stek finhakket løk og hvitløk ett par minutter, ha i fersk timian. Ha i smøret og la det smelte, tilsett mel og visp sammen. Ha i melk, trekk panna av plata og visp sammen til en hvit saus. Ha den litt tilbake på panna ved behov, det skal bli en tykk masse. Ha i litt salt og pepper. Kutt opp skinken og bland det inn. Ha det over i en bolle og avkjøl i kjøleskapet i ca en times tid.

Sett opp en paneringsstasjon. En skal med panko, en med mel og en med sammenvispet egg. Form ca en spiseskje med innholdet til en sylinder, ha litt vann på hendene så det ikke blir så klissete, men det kommer til å bli det uansett. Vend den i mel, så egg og tilslutt i panko. Form den pent igjen og legg den tilside, mens all røra blir laget til croquetter. Friteres så i solsikke olje, la de renne av seg på litt papir, dryss over litt maldonsalt og litt fersk timian eller salvie før servering.

 

OPP NED TERTE

TikTok mat og mattrender, det er litt av et tema. Det er mye jeg ser og lagrer, men aldri gjør mer utav, men denne opp ned terten er så enkel at man trenger ikke tenke engang, og den er så enkelt å tilpasse egne smaker, bruke opp rester fra kjøleskapet og lage søtt og savory på en gang. Varier med hva som helst, steketiden er steketiden uansett. Morsomt å la flere komme med sine egne personlige tvister, og kanskje finner man en smak man ikke trodde man likte plutselig?

Første gang jeg lagde denne, fikk jeg hjelp av en niese. Hun er en aspirerende baker, og snakk om å ha intuisjon når det kommer til mat! Spår en spennende fremtid for henne, på hvilket som helst kjøkken.

Butterdeigsplater

Egg

Banan

Nutella

Honning

Pære

Brie

Balsamicoeddik

Olivenolje

Løk

Timian

Melis

Avhengig av hvor mye man vil lage, har jeg ikke oppgitt mengder i oppskriften. En butterdeigsplate kjevles litt ut og deles i to, så regnestykket er en plate for to terter. For banan terter, kutt banan i skiver og legg på bakeplate med bakeark på. Smør litt Nutella over og legg over butterdeig. For pære og brie, ha litt honning på bakearket, legg over skivet pære og et stykke brie over pæra, og butterdeig over der. For løk, ha litt balsamicoeddik og olivenolje på bakearket, litt fersk timian og skivet løk.

Trykk ned kantene på butterdeigen med en gaffel. Pisk et egg lett sammen og pensle over deigen.

Forvarm ovnen til 200grader, stekes i ca 20 min, til nydelig gylden.

Server med litt melis for det søte, og mer timian for de andre.

 

COUSCOUS MED KIMCHI

Sommervarme gir av og til litt nedsatt apetitt helt til det noen ganger er litt for sent, og begreper hangry kommer inn i bilder. Denne retten tar max 10 min å lage, metter uten å være tung og er full i smak!

4 dl vann

3 dl couscous

ca 200 g kimchi

fersk koriander

vårløk

sesamfrø

olivenolje

lime

Kok opp vann med en klype salt. Når det koker helles all couscousen i kjelen, plata slås av og lokk legges på. Trekk tilside og la det stå i 5 min.

Samtidig varm opp litt olje i en stekepanne og stek kimchien til den er gjennomvarm på medium varme.

Ha en spiseskje olje i couscousen, fluff opp med en gaffel og server med den lune kimchien, vårløk, fersk koriander, sesamfrø og litt ferskpresset limejuice.

Nok til to personer.

 

OVNSTEKT ASPARGES MED RICOTTA OG PARMESAN

En lett og enkel sommerrett, enten til lunsj eller som en siderett til grillfesten. Dette lager seg selv mens grillen er i gang.

ca 300 g asparges

125 g ricotta

40 g parmesan

olivenolje

salt og pepper

Forvarm ovnen til 210 grader.

Legg aspargesen på en stekeplate med bakepapir, ha over litt olivenolje, salt og pepper og sett det i ovnen i ca 12 min.

Ha over noen klatter ricotta og høvle over parmesan. Server med god olivenolje og smak til med salt og pepper.

 

PASTA POMODORO

Jeg er alltid klar for en skål med pasta, og denne oppskriften er en av mine klare favoritter! Sausen kan fint brukes til både pizza og lasagne, og til hvilken som helst type pasta.

Om du ikke har en food prosessor eller stavmixer for å blende sammen kan en tresleiv knuse tomatene. Det gir den samme gode smaken.

ca 700g cherrytomater

2 fedd hvitløk

olivenolje

en god håndfull fersk basilikum

ca 50-60g parmesan

salt og pepper

pasta man liker, nok til 4 personer

Bruk en stekepanne med litt høye kanter. Varm opp ca en spiseskje olje i panna, knus hvitløken med flatsiden av en kniv og stek til den får litt fargen, ett par minutter. Tilsett tomatene, delt i to og stek i 5-10 minutter, til tomatene er myke. Tilsett basilikum. Bruk en stavmixer, foodprosessor eller baksiden av ei treleiv og mos tomatene. Kok pasta og ha tomatsausen og den kokte pastaen i stekepanna og la alt komme sammen.

Smak til med salt og pepper, server med revet parmesan og en god olivenolje.

 

GALETTE MED CHEVRE OG PÆRE

Småretter er den beste måten å spise mat på, den absolutt beste matopplevelsen for min del. Kanskje fordi jeg hater å velge rett på restaurant, havner alt for ofte tilbake på det jeg har smakt før, men blir så frista til å smake alt, og helst på en gang. Med flere småretter kan man ta litt av hvert. Galette kan fylles med så mye og pære og chevre er en suveren kombinasjon.

125 g smør

250 g hvetemel

1 dl kaldt vann

3 pærer

100-150 g chevre

1 dl valnøtter

frisk timian

3-4 ss honning

1 egg

Sett ovnen på 200 grader og kle en bakeplate med et bakeark.

Bruk en foodprosessor og kjør mel og kaldt smør til sandlignende konsistens. Tilsett vann og kjør litt til så det samles. Klem deigen litt sammen og pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet mens resten av ingrediensene preppes.

Skyll pærene og skjær de i skiver, men unngå å ha med kjernen. Skjær eller smuldre opp chevre, grovhakk nøtter.

Kjevle deigen ut til en runding slik at den vil passe på bakearket. Legg den over på arket og fordel utover pæreblandingen. Brett inn kantene litt og pisk et egg med en liten klype salt i, pensle kantene.

Stek i 45 min på 200 grader og ha over honning og litt frisk timian før servering.

 

ARME RIDDERE MED PARMESAN

Helg og tid til en god frokost sammen, selv om i vårt tilfellet så vil frokost ofte skli over til lunsj. Vi står opp til forskjellige tider… Og jeg står som regel opp sist.

4 egg

1 dl h-melk

1/2 ts salt

klype kajennepepper

6 skiver brød

1 dl fløte

50-70 g parmesan

1/2 ts tabasco

1 hvitløksfedd

fersk gressløk

creme fraiche

Servere gjerne med baconjam, oppskriften finner du her.

Sett ovnen på 60 grader slik at de ridderne som er ferdige kan vente der inne til alle er klare for servering samtidig.

Visp sammen egg, melk og fløte, riv ost og bland det i melkemixen sammen med salt, godt med nykvernet pepper, kajennepepper etter ønske, Tabasco og finkuttet hvitløk.

Hell det over i en form som har plass til ett par skiver og la hver side trekke til seg blandingen i ca 1-2 min pr side.

Stekes i en blanding av olje og smør, ca to-tre min på hver side, legg de på et stekebrett for å holde varmen i ovnen.

Serveres med mer revet parmesan, hakket gressløk, creme fraiche og baconjam.

 

ANSJOS OG KIKERT CROSTINI

Varme dager i Trondheim, kombinert med stengte restauranter, museer osv, det er en rar start på juni. Vi skriver 2021 og verden er like langt unna som vi har kjent den siden mars 2020. Men vi er vel alle så lei korona, la oss heller fokusere på de heteste dagene vi har hatt på lenge! Når det er så varmt at vi ikke har kjent på våren, men plutselig ble det sommer. Solbrente neser og sandaler, det er dette vi venter hele vinteren på. Det er tid for småretter og kvelder med en evigvarende solnedgang. Nå skal vi kose oss.

Crostini er perfekt å servere, det kan gjøres klart litt i forveien og settes sammen når man er klare, det er perfekt til lunsj og kan lett kombineres med et protein for en middag. Oppskriften er fra boka Polpo, og jeg lengter etter å reise til Italia. Jeg har aldri vært der, men i hele vinter har det vært italienske vibber i så mye, til og med vinneren i Eurovision var italiensk. Gleder meg til verden blir større igjen, inntil da får vi kose oss med inspirasjon, musikk og de rundt oss.

1 boks kikerter

ca 10 stk ansjosfileter

1/2 sitron

håndfull flat persille

1 ss tahini

1 hvitløksbåt

ca 4 ss olivenolje

1/2 - 1 baguette

salt og pepper

Sett ovnen på 150 grader og skjær skråskiver av baguetten. Ha litt olivenolje på begge sider av skivene og stek i ovnen i ca 10-15 min.

I en foodprosessor blandes kikerter, (ikke væska fra boksen) ansjos, tahini, hvitløksbåten, saften av en halv sitron, , persille, olje, salt og pepper. Tilsett litt av væska fra ansjosen og/eller kikertene om det blir for tørt. Alternativt litt vann eller mer sitron om man liker det. Smak til med pepper, det er nok salt pga ansjosen.

Har man ikke foodprosessor kan alt finhakkes, det vil ta litt tid men da aksepterer man bare litt mer ujevne biter, og det er rustikk og fint det.

Smøres utover brødet og topp med litt olivenolje. Dryss på litt chiliflakes for spice.

 

KREMEDE HVITE BØNNER

Har ofte noen bokser med bønner og kikerter liggende i skuffene og dette er en perfekt rett å få brukt de i. En rett som er deilig å ta med seg i sofaen med et glass vin eller som en lun lunsj en regnværsdag. Juster chiliflakes ettersom hvor hot man liker det.

1 hel hvitløk

2,5 dl h-melk

ca 200 g kikerter

ca 200 g cannelonibønner

4 skiver godt brød

parmesan

salt og pepper

chiliflakes

smør

timian eller salvie

Fjern mest mulig av det løse skallet på hvitløken, men behold den hel. Smelt ca 1 ss smør i en stekepanne , del hvitløken i to og legg delene i panna med kuttsiden ned. Stekes ett par minutter til det er en gyllen fin skorpe.

Tilsett melk, kikerter med vannet og canneloni uten vann, salt og pepper. Når det koker opp, skru ned varmen og la det ligge og boble i ca 15 min. Rør av og til så det ikke brenner seg.

Ta ut hvitløken og pill ut feddene med en gaffel, mos de og ha de tilbake i panna. Serveres på rista brød, med revet parmesan, litt chiliflakes og gjerne fersk timian.