FIKEN OG FENNIKELBRØD

Det høres kanskje ikke ut som de mest naturlige vennene, men fennikel og fiken går utrolig godt sammen. Best ferskt men er også veldig godt ristet med litt smør i panna.

Siden det er masse med fyll i selve brødet er det ikke så mye som skal til ekstra, det er veldig godt med en kopp te og til suppe. Server det med litt smør og noen gode oster!

1,5 dl vann

125 g yoghurt

1 egg

3ss olivenolje

2 ts gjær

465 g hvetemel

1 ss brunsukker

1/2 ts maldonsalt

250 g tørket fiken

30 g smør

1 stor fennikel

1 ts fenikkelfrø

1 ts maldonsalt

3 ss brunsukker

Se til at alle ingrediensene er romtempererte (Om yoghurten er kald kan den varmes opp med vannet, pass på temperaturen, den skal ligge mellom 37-41 grader) Rør sammen yoghurt, egg, olivenolje og vann i en bolle, bland godt. I en annen bolle, bland alle de tørre ingrediensene og tilsett de gradvis i de våte, bland godt mellom hver gang. Eltes i maskin i ca 5 min eller for hånd i 10 minutter. Form deigen til en ball, smør bollen med olje og legg deigen tilbake, dekk til med plast eller et fuktig klede og la den heve i 30 min på en lun plass.

Mens deigen hever kan fyllet lages. Hakk opp fiken, smelt smøret, bruk gjerne en mandolin til å skjer tynne skiver av fennikelen og slå fennikelfrø i en morter. Bland alt sammen med salt og brunsukker.

Sett ovnen på 180 grader og kle en bakeplate med bakepapir. Kjevle ut deigen til et rektangel med lengste side ca 40cm langt. Det skal ikke være behov for å mele benken, pga oljen fra bakebollen. Fordel fyllet utover og rull sammen fra langsiden til en pølse og kutt deigpølse i to på langs, slik at du får to lange lengder med fyllet eksponert. Klyp sammen i toppen, og med kuttsiden opp, flett de to delene over og under hverandre, klyp sammen i enden igjen. Legg det over på bakeplaten og la brødet etterheve i ca 20 min, før det stekes midt i ovnen i 40-45 min. Avkjøles på rist.


BAKT SELLERIROT

Høsten er her og butikkene har så mye fine norske råvarer. Umulig å ikke la seg inspirere og friste, og jeg fikk kjøp en helt fantastisk bundt med sellerirot med stilker og bladverk fortsatt på. Tenker vi kan bli flinkere til å bruke sellerirot, den er jo så god!

Regn ca en halv sellerirot pr person, veldig god til svin og hvit fisk. Spises den alene, rist gjerne litt hasselnøtter og hakk de, for en kontrast i tekstur.

1 sellerirot

ca 2 dl grovt salt

ca 2 ss vann

smør

fersk timian

Sett ovnen på 190 grader, og vask/skrubb sellerirota rein om den har noe jord og skitt på seg.

Gnu sammen salt og vann til en fast masse og pakk det godt rundt sellerirota, lag mer ved behov, hele skal dekkes. Pakkes inn i folie og stekes i 1,5-2 t, bruk en kakenål eller spiss kniv og sjekk om den er mør.

Fjern saltet og server, deles gjerne i båter, server med en klatt smør, nykvernet pepper og litt fersk timian.

 

FENNIKEL OG ERTESUPPE

For ett par år siden hadde mannen min et prosjekt som ble døpt Soup Sunday, som var akkurat det, suppe på søndager. Veldig deilig, det var en fin høst og han koste seg på kjøkkenet og lagde den ene gode suppa etter den andre. Men så ble det stopp etter en periode. I går hadde vi endelig en Soup Sunday igjen, og han lagde fennikel og ertesuppe. Vi spiste den avkjølt, men kan absolutt anbefale å servere den varm også. Som kald er den nydelig som en start på et måltid, den får igang smaksløkene og metter ikke mer enn at man har lyst på annen mat etterpå. Som varm metter den litt mer.

1 agurk

1 sjalottløk

300 g erter

2 dl hvitvin

1/4 l hønsebuljong

5 ss creme fraiche

2 ss olivenolje

1/2 fennikel

rugsprøchips

Hakk løken og stek den blank i litt olje i en god gryte. Tilsett vin og kok inn til det er igjen ca 1/2 dl av væska. Skjær agurken i biter, ha den i gryta sammen med erter, buljong, salt og pepper. Småkok i 10 min.

Kjør suppa i kjøkkenmaskin eller med blender, og sil en eller to ganger, avhengig av hvor fin sil du har. Sett den i kjøleskap i minst 2 timer, men kan også serveres varm. Da has den tilbake i gryta for å holde på varmen til det er klart for servering.

Før servering, skjær fennikelen tynt på en mandolin, tilsett creme fraiche og finsnitta fennikel i suppa og bland det godt sammen. Spar litt fennikel til pynt, serveres med brød eller rugchips, litt olje og et kvern med pepperkverna.

 

FLATBRØD MED AVOKADO OG HUMMUS

En perfekt rett til en rolig kveld eller en lunsj som kan nytes i ro og fred. En deig som kommer sammen med minimalt av effort. Høres for godt ut til være sant? Neida, her er oppskriften. Man kan variere på hva man vil ha på, vi liker hummus og avokado. Hummus kan man lage selv, men det finnes også endel gode ferdige alternativer. Oppskriften gir 8 flatbrød, de kan absolutt fryses og tiner raskt, varm de i ovnen så er de good to go.

Det skal la seg gjøre å steke disse på grillen, jeg ville da lagd et prøvebrød, et lite flatbrød for å sjekke temperatur og steketid.

Nå er Bordfolk inne i en veldig spennende periode. Vi har en pop-up butikk i verkstedlokalene til Strå på Nedre Bakklandet 58 i Trondheim. Her skal vi være i tre uker, men alt av bøker, prints, skåler og fat. En fysisk butikk! Det er en del av fremtiden, håper jeg, så det er veldig spennende at vi får prøvd oss nå, i lokaler og en gate jeg kjenner. Det blir kanskje ikke like mye tid til oppskriftstesting og matlaging, men det kommer vi tilbake med!

140 g vann

1 1/2 ts sukker

2 ts tørrgjær

2 ts salt

300 g hvetemel

130 g gresk yoghurt

2 ss olivenolje

2-3 avokado

1-2 bokser hummus

chiliflakes

Bland sukker, salt, mel og gjær i en bakebolle, tilsett romtemperert yoghurt, olje og lunket vann. Om yoghurten er kald, varm opp forsiktig i en kasserolle med vannet, men følg med på tempen, den skal ligge rundt 37-41 grader. Bland lett sammen, det skal ikke eltes, bare komme i hop. Ikke tenk på tørre biter, det ordner seg i hevetiden. Dekk med plast eller et fuktig klede og la det heve i ca 1 time på en lun plass.

Del i 8 biter og kjevle til runde flatbrød som får plass i en stekepanne. De skal være veldig tynne, og det lønner seg å kjevle ut alle og legge de i et fuktig klede, for det går fort når man skal steke, så greit å ha det klart. Pass på å strø mel mellom hvert flatbrød.

Bruk gjerne en god jernpanne om du har, varm opp litt olivenolje og stek hvert flatbrød på sterk varme, i 1 - 1 1/2 min pr side, tilsett mer olivenolje etter behov.

Smør på hummus, mos ca en halv avokado på hvert flatbrød og dryss over salt, pepper og chiliflakes, kanskje noen dråper sitronjuice om du har.

 

HVIT PIZZA MED BLÅMUGGOST OG PÆRE

Vi har en tendens til å lage masse pizza om sommeren, frem med pizzaovnen og alle kan lage det de vil ha. Tiden står ikke stille for kids og ungdom slik den står stille for oss voksne, vi blir på samme sted uansett over flere år, mens kidsa vokser til og vil ut å utforske og gjøre andre ting. Vi har vært så heldige å fått besøk av familie som har bodd langt unna, hver sommer, men nå som årene har gått har de andre ting å gjøre om sommeren, så vi sees ikke like ofte. Vi har så mange gode minner med de, med pizzaparty, Mario Kart, pølse med brød og latter over gamle bilder og videoer, utflukter de egentlig ikke ville være med på og krangling i baksetet. Alle minnene er gode minner. Virkelig. Det er vel derfor pizza er blitt en sommergreie for meg. Å lage en stor batch med pizzadeig, porsjonere den og la de ligge til heving inni stekovnen med lyset på, gjør at de klare til alle. Topping får man stå for selv, men dette er min go to topping, med mindre vi lager spaghettipizza, men mer om det i et senere innlegg.

Denne deigen er nok til 3-4 personer. Ikke lag en pizza av hele deigen, det er den for stor til, så halver om nødvendig. Se bilder nederst over hvor stor den hever seg på ca 45 min.

450 g 00 mel

2 ts gjær

1 ts salt

3,5 dl vann

1-2 ss olje

1 box creme fraiche

1 rødløk

1 fedd hvitløk

3-4-ss sitronjuice

150 g blåmuggost

1-2 pærer

håndfull valnøtter

litt honning

noen kvister fersk timian

Start med pizzadeigen, da den skal heve i ca 45 min. Har du ikke typo 00 mel går det helt fint å bruke vanlig hvetemel.

Bland mel, salt og gjær i en bakebolle, tilsett olje og vann og elt med deigkrok i ca 8-10 min. Tilpass med mer mel eller vann. Dekk med plast eller et fuktig klede og la den heve på et lunt sted. Man kan porsjonere ut og la de heve på et bakebrett med et godt melet bakeark, da slipper man å banke ut luft av deigen når den skal deles etter heving.

For toppingen, finkutt rødløken, enten i halve sirkler eller i små terninger, alt etter hva man liker. Tilsett finhakket hvitløk, sitronjuice og litt salt og pepper. Bland og sett til side.

Unngå å kjevle ut hver pizza, jobb på en godt melet benkeplate og press med fingrene fra midten og utover til en sirkel, da blir det mer luftig skorpe. Ha på den hvite sausen, og fordel utover biter av blåmuggost og pæreskiver. Steketiden er litt forskjellig, i pizzaovn går det raskere etter hvert som den blir varmere. I ovn, forvarm ovnen til 230 grader med en bakeplate opp ned midt i ovnen. Legg pizzaene på en godt melet fjøl og slide den inn på bakeplaten i ovnen, det er så nærme en pizzasten eller pizzaovn man kommer i vanlig stekeovn. Funker helt fint.

Når den er ferdigstekt, dryss over valnøtter, ringle over litt honning og avslutt med litt frisk og fin timian.

 

KINFOLKSALATEN

Første gang jeg leste et Kinfolk magasin var det noe som klikket. Et univers som jeg har hentet mye inspirasjon fra og hatt mye glede av. Magasinet utviklet seg i en retning jeg ikke helt fulgte, men så kom Kinfolk Table, en bok som kunne vært laget av meg, av oss. Et univers hvor jeg fant roen og dermed forsto jeg at dette er noe jeg vil bruke min tid på. Foto, mat, det å være sammen.

En oppskrift fra boken er noe vi kaller Kinfolksalaten, og den er like god uansett årstid. Noe vi ofte lager og alltid koser oss med. Man kan tilsette mer potet eller hva med litt kylling om man vil ha en litt mer mettende rett. Bruk de nøttene man liker best, ikke glem at de fleste oppskrifter kun er en guide.

2 store søtpoteter

3 ss olivenolje

3 ss maple syrup

1 ts kanel

1 liten gul løk

1 1/2 ss olivenolje

1/2 sitron

1 hvitløksfedd

1 ss honning

god neve salatblad

1 grønt eple

håndfull valnøtter

håndfull gresskarfrø

200 g chevre

salt og pepper

Forvarm ovnen til 190 grader.

Kutt søtpoteten i skiver og ha skivene i en bolle sammen olivenolje, maple syrup, kanel, salt og pepper. Kle et stekebrett med et bakeark og fordel potetskivene utover. Stek de i ovnen i ca 40 min. Halvveis i steketiden skal de snus. La de avkjøle seg mens resten av salaten lages.

Varm opp ca 1 ss olivenolje i en stekepanne, kutt løken i skiver og stekes i panna sammen maple syrup. La det putre i vei på medium varme i ca 5-7 min, til løken blir litt karamellisert.

Til dressingen, visp sammen 1 1/2 ss olivenolje , juice fra 1/2 sitron, knust hvitløk og 1 ss honning. Smak til med salt og pepper og tilsett ekstra honning ved behov. Bland salatbladene, skivet eple, potetene og løken, nøttene og biter av osten i en bolle. Hell over dressingen og ved sammen.

 

KOREANSKE BBQ-KJØTTBOLLER

Det er juni 2020 og vi er inne i sommeren endelig. Etter en mai med masse snø og en koronapreget 17.mai er det deilig å ha på en måte kommet over kneika. Sommeren er her, og ting føles lettere. Tid for å spise på balkonger og terrasser og grille i fjæra og la dagene skli over i natt uten at man nesten merker det, for lyset er så fint og dagene så lange. Bordfolk har tatt steget med å leie lokaler, ut fra det ekstrasoverommet hjemme og inn i faktiske lokaler. Showroom/kontor/studio, en egen boble hvor jeg kan jobbe med det som er Bordfolk. Uforstyrret og inspirert.

Men tilbake til kjøttbollene! Dette er smakfullt, rimelig, enkelt og morsomt å lage. Man kan grise litt og det er helt greit. Sausen kan man lage selv eller man kan kjøpe ferdig, droppe den fullstendig eller bare erstatte den med en god og enkel soyasaus. Brukes ferdig teriyaki saus, vær litt obs på at den er ofte veldig salt. Oppskriften kommer fra NY Times

500 g kjøttdeig av svin eller storfe

1 sjalottløk

2 vårløk

2 fedd hvitløk

12 stk Ritz kjeks

1/2 chili

2 ss soyasaus

salt og pepper

1 ss gochujang (valgfritt)

ris etter ønske

1 dl soyasaus

5 ss brunsukker

3 fedd hvitløk

2 cm ingefær

4 ss worchestersaus

2 ss eplecidereddik

2 dl vann

2 ts maizenna

Start med sausen om man ønsker å lage denne selv, den skal kokes opp og helst avkjøles noe, holder seg en ukes tid i kjøleskapet. Riv ingefær, finhakk hvitløk og visp sammen alle ingrediensene i en kjele. Visp konstant og la det koke ett par minutter til det tykner litt. Tilsett litt mer vann om den blir litt for tykk. Settes tilside i en mugge eller skål for avkjøling mens resten lages.

Sett ovnen på 220 grader og gjør klart et stekebrett med bakeark.

Kutt sjalottløk, chili, vårløk og hvitløk, knus ritzkjeksene i en liten brødpose og bland sammen løk, chili, kjøttdeig, soyasaus, gochujang om du har, og salt og pepper. Gochujang er er tradisjonell koreansk saus, med en smaksblanding av søtt, salt, spicy og umami. Du finner det i asiatiske matbutikker, kan erstattes med 1 ss sriracha. Bruk gjerne hendene til å blande. Lag ca 12-15 kjøttboller, hver på størrelse med en liten golfball. Stekes i ovnen i 12-15 min.

Serveres med ris og lit ekstra oppskjært vårløk eller koriander, samt teriyaki saus eller soyasaus. Litt sriracha er heller ikke feil!

 

PASTA MED KREMET BLOMKÅL

Pasta er jo godt, alltid. Men ofte blir det bare pasta og noe saus, men her er redningen for dårlig karbosamvittighet! Det er masse grønnsaker i denne retten, faktisk en hel blomkål! Og det teller vel for noe synes jeg. Oppskriften er basert på Alison Romans oppskrift fra NY Times. Igjen er det tweeket litt i forhold til både oppskrift og hvordan jeg liker det, for det er alltid et spørsmål om smak, hva man liker, hva man vil ha litt mer av, hva man klarer seg uten osv. Type pasta man bruer her er valgfritt, men jeg anbefaler rør av en type, slik at sausen og blomkålbitene kan gjemme seg inni og være en god liten overraskelse i noen biter. I denne oppskriften, og på bilde, er det brukt Lumaconi, en av mine favoritter! Tenker at denne oppskriften passer ikke helt til spaghetti eller tagliatelle, men ta det du har i skuffer og skap, det er det viktigste, å bruke og spise det man har! Brødstrøsselet på toppen er helt valgfritt, kan også erstattes med sprøtt bacon eller rista pinjekjerner eller valnøtter. Det er godt med en liten crunch ved siden av den myke pasta og blomkålen.

Det fine med denne retten er at alt lages egentlig i en panne, foruten egen kjele som pastaen kokes i. Men den kan serveres i gryta eller i panna, rett på bordet i familystyle servering. Akkurat slik jeg liker det. Her er det masse god mat og lite oppvask.

Start med å riv parmesan, eller pecorino om man heller vil ha det, og skjær blomkål og sjalottløk i skiver. Har du et brød som har ligget litt og blitt litt tørt, kjør det i foodprosessoren så du har fine brødsmuler. Det som blir til overs kan fryses.

Varm ca 3 ss olivenolje i en romslig stekepanne og ha i brødsmulene. Tilsett litt salt og pepper og la smulene bli litt gyldne, det tar noen få minutter. Tilsett litt over halvparten av osten, rør sammen og la osten smelte litt inn i smulene, ha det over i en skål og sett til siden. Sett i gang pastavannet, store pastaformer tar gjerne 10-15 min før de er ferdig kokte.

Varm opp mer olivenolje, igjen ca 3 ss og ca 1 ss smør i panna og tilsett blomkålen og sjalottløken, det ser mye ut men det kommer til å minske veldig! Krydre med salt og pepper og stek i ca 12-15 min. Pastaen skal koke samtidig slik at den blir ferdig til ca samme tid. Når blomkålen er mør og god , tilsett fløte og zest av litt sitronskall, la det koke opp så fløten reduseres litt, tilsett den kokte pastaen og ca 1 ts chilli flakes. Ta gjerne med blitt av pastavannet, ca en øse. Det gjør sausen ekstra kremete og god.

Serveres med brødsmulene på toppen, hakket gressløk og en sitronbåt til hver.



1 blomkål

2 sjalottløk

250 g pasta

80 g brødsmuler/panko

40 g parmesan

3 dl matfløte

1 sitron

olivenolje

gressløk

chilli flakes

salt og pepper

 

TERTE MED ROTGRØNNSAKER

Siste dag i påskeferien, og det har vært en helt annerledes påske enn noen gang. Vi er midt inne i Covid-19, verden er ikke som før men vi i Norge er de heldige. Det å ha vært hjemme i påsken gjør at man ikke har kjent så mye på påskeferie, påskestemning eller de velkjente påsketradisjonene. Fenomenet bypåske kan man heller ikke lene seg på for ingen restauranter er åpne, ingen kino og man skal ikke samles. Vi har allikevel hatt det veldig fint sammen, kjent på det å være sammen, og det å være så heldige som vi faktisk er. Puslespill og quiz, vin og påskekrim. Snøen har lavet ned selv om vi er i midten av april, og utemøblene er dekket. Ingen påskesol, men det går fint.

Vi har hatt tid til å lese Donalds, se filmer og laget god mat. Denne terta med rotgrønnsaker er en av mine favoritt småretter, og man kan godt spise det til middag med en liten salat ved siden av.

I butikken får man kjøpt ferdige pakker med rotgrønnsaker, men om man ikke finner det velg bare ut det som frister mest. Føles litt høst denne terta, men jeg slår et slag for den året rundt, så god er den. Og frykt ikke, tertedeigen er veldig enkel og egentlig ganske foolproof. Den gir en mestringsfølelse, for jeg har alltid vært litt nervøs for paideiger, mørdeiger, tertedeiger, men denne fikser alle!

Inspirert av Lise Finkenhagen.

125 g smør

250 g hvetemel

1 dl kaldt vann

ca 500g rotgrønnsaker som rødbeter, sellerirot, pastinakk

1 rødløk

2 hvitløksfedd

1/2 ss chilliflakes

noen kvister fersk timian

ca 5 ss olivenolje

ca 2 ss crema de balsamico

salt og pepper

1 egg

Sett ovnen på 200 grader og kle en bakeplate med et bakeark.

Bruk en foodprosessor og kjør mel og kaldt smør til sandlignende konsistens. Tilsett vann og kjør litt til så det samles. Klem deigen litt sammen og pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet mens resten av ingrediensene preppes.

Skrell løk, beter, sellerirot etc og del de i båter. Skjær hvitløken i tynne skiver. Bland med olivenolje, salt og pepper, litt fersk timian og chilliflakes i en stor bolle.

Kjevle deigen ut til en runding slik at den vil passe greit på bakearket. Legg den over på arket og fordel utover grønnsakene. Brett inn kantene litt og pisk et egg med en liten klype salt i, pensle kantene..

Stekes i 45 min, ha over litt crema de balsamico, fersk timian og server.