BAGUETTER

Ett av nyttårsforsettene mine var å lage alle oppskrifter i en kokebok, fra perm til perm… Det har jeg enda ikke kommet i gang med, men det er en bok jeg er blitt veldig glad i, det er A journal of West Coast Culinary. Jeg har laget én oppskrift derfra og det er denne, på baguetter. Normalt tweeker jeg alltid oppskrifter for å tilpasse de våre smaker og hva vi liker, men denne er bare helt perfekt som den er. Det eneste jeg vil forandre er steketiden, det tror jeg går på kraften i ovnen vår, den er nok ikke helt tett har jeg lært med tiden, så den steker litt ujevnt, men jeg kjenner den så den funker bra nok. Mine ble litt lyse men jeg var så utålmodig på å smake at jeg ikke ville la de stå lenger, de ble allikevel sprø og veldig smakfulle!

280 g mel

280 g vann

1/2 g gjær

560 g mel

290 g vann

6 g gjær

17 g maldonsalt

4 isbiter

For denne oppskriften skal man sette en starterdeig dagen før baguettene skal lages, og det er en morsom greie. Utrolig å se hvordan så lite gjær kan gjøre så mye!

Bland ut gjæren i lunkent vann, bland så i melet, dekk med plast og la det stå i minimum 12 timer.

Varm vannet til 37-41 grader, bland ut gjæren og tilsett starteren, bruk en kjøkkenmaskin. Tilsett mel og salt og la det eltes sammen på lav styrke i 15 minutter. Hvelv deigen ut på en melet flate og del deigen i fire, dekk med plast og la den hvile i ca 15 min.

Gjør klart stekeplaten med to stekepapirark, litt vanskelig å forklare men se bilde under, hvor de ligger og hever. Papiret skal hjelpe til å separere hver baguette. Rull hver del til en lang pølse på samme lengde som stekeplaten, smalne de litt til i endene. La de så heve i 30 min, forvarm ovnen til 250 grader.

Bruk en superskarp kniv og lag snitt i hver baguette, dryss på litt mel og sett de midt i ovnen. I bunnen av ovnen legges 4-6 isbiter, de vil hjelpe baguetten med å få en sprø overflate, men det er valgfritt å bruke de. Stekes i 20-25 min, til de ser freshe og fine ut, og gir en hul lyd når det dunkes under de.

La de hvile i ca 30 min før de spises.



 

KALKUNSANDWICH

2020!

Vi har gått inn i et nytt år, faktisk et nytt tiår! Mange har en tradisjon med kalkun på nyttårsaften, inkludert oss, og det blir som regel rester. Vi har samme diskusjon hver gang vi er på kalkuninnkjøp, han sier vi må ta en mindre kalkun, jeg sier vi lager kalkunsandwich av restene! Og det blir det. En deilig enkel lunsj på 1.nyttårsdag, den siste dagen i ferien og ting skal være enkelt.

Nytt år byr på nye forsetter og ny tankegang. Det er samme leksa hver gang. For min del har jeg tenkt å lage en bucketlist for 2020, for det er mye jeg vil gjøre og det kan fort glemmes når hverdagen kommer skikkelig i gang. På lista er det div restauranter jeg vil besøke i løpet av året, jeg vil innom minst tre forskjellige land, og jeg vil lage alt i en av kokebøkene jeg eier. Perm til perm, uansett om jeg ikke har lyst på alt er det mange teknikker og smaker jeg har godt av å utforske.

2020 skal bli det beste året mitt har jeg bestemt. Jeg blir 40, vender tilbake til studier og kan fordype meg i det jeg liker best å holde på med. Egoåret 2020 blir bra!

Kalkunrester

4 skiver av godt brød

1 avokado

4 skiver bacon

1/2 ts chili flakes

salt og pepper

majones

sylta rødløk

hjertesalat

Dette er restemat så det er litt vanskelig å si akkurat hvor mye som skal til av hver ingrediens, men oppskriften her gir nok til 2 personer, så er det bare å gange opp om man skal ha venner over eller er flere til bords.

Se til at kalkunen er romtemperert, det fungerer også med kald kalkun, men romtemp er å foretrekke. Har du ikke sylta rødløk stående, lag opp en batch, den er klar etter en times tid, oppskrift får du her

Varm brødet litt i ovnen mens baconskiver stekes opp. Renn av laken på rødløken og skjær avokado i skiver. Jeg pleier å fjerne stilken i ryggen på hjertesalatbladene og skyller de under vann, så får de renne av seg på litt kjøkkenpapir. Gni inn kalkunkjøttet med en blanding av chiliflakes, salt og pepper etter egen smak. Bland majones med litt av laken fra rødløken, litt salt og pepper.

Så er det klart for montering og her er det ingen fasit på hvordan det bygges opp, jeg pleier å gjøre det slik: Brød, majonesblanding, hjertesalat, avokado, kalkun, majonesblanding igjen, bacon, litt mer kalkun og avslutt med rødløk, hjertesalat og litt majonesblanding på toppen igjen før siste skive legges på.

Kan gjerne serves med litt salt potetgull for ekstra crunch.



 

RØMMESILD

Tiden for lange frokoster er her snart, og rømmesild er noe jeg har blitt veldig glad i. Saltsild har jeg alltid likt, men å kombinere det med krydder og rømme, pluss syrligheten fra epler er virkelig julefrokost for meg. Ofte litt sånn mat som barna syns er litt ekkelt, det er det beste! Det er jo fisk med bein i, hvor fristende høres ikke det ut!

Denne oppskriften gir nok til å vare hele jula, og kan deles opp og gis i gave. Selleri er en annen ting jeg har blitt glad i med årene, og det er så godt å finhakke det å ha det oppå rømmesilda, alltid viktig å blande konsistenser.

Endelig har vi fått inn juleroser som kan stå ute på Strå Blomsterverksted, og derfor deler jeg et bilde av de. De er så sarte og fine, men tåler allikevel kulda og står imot.

2 pakker spekesild

1 eple

3 dl seterrømme

2 ts sukker

1 ss eplecidereddik

ca 6-7cm stang selleri

1 ss dijonsennep

1 ss frisk timian

Om man er litt var på salt kan silda legges i vann eller melk en timer eller to, det vil fjerne mye av saltet.

Finn frem en bolle og bland rømme, sukker, eplesidereddik og dijonsennep.

Riv eple, skjær selleri i tynne skiver og passe biter av silda og bland alt sammen. Vend inn hakkede timianblader. Smak til med litt pepper.

Ha det over på et glass og sett det kaldt. Holder seg en ukes tid i kjøleskap.



 

SYLTE AV RIBBE

Jeg er så heldig at jeg fikk vokse opp med en mormor som hadde med seg mange tradisjoner, og jeg føler det er veldig naturlig å føre mange av de videre. En av disse er sylte, men mormor lagde det av hodekjøtt av gris faktisk, og jeg husker det var saftig og smakfullt. Jeg har fått arve syltepressa, det er jo en ting man bruker èn gang i året, og vi leter alltid lenge etter den! Om man ikke har syltepresse, bruk en brødform og finn ting til å tynge ned. En flaske med vann, bøker etc.

Vi spiser ofte sylta til kveldskos, med god sennep, smør, flatbrød og rødbeter. Med kongerøkelse brennende i rommet er det virkelig god julestemning.

ca 3 kg ribbe med svor

3,5 ss salt

3 ts malt pepper

3 ts malt nellik

3 ts malt ingefær

3 ts malt allehånde

1,5 ss gelatinpulver

Finn et godt stykke kjøtt, fjern beina om de er på og kok opp vann i en stor kasserolle eller to. Noen ganger deler jeg ribba i to så jeg får best kontroll over kokepunktet og vann i kjelen. Legg i ribba når det koker, senk tempen og la den ligge og trekke ved kokepunktet i ca 2 timer.

Bland sammen alt krydderet i en skål, pluss gelatinpulveret. Kle pressa eller brødforma med bakepapir.

Ta opp ribba og la den renne godt av seg. Prøv å fjern svoret i ett stykke og skjær tynne skiver av ribba mens den er varm. Varmen får gelatinpulveren til å smelte så ikke vent for lenge. Det kan bli litt varmt til fingrene, bruk gummihansker om du har for å beskytte deg litt.

Noen liker å bruke svoren nederst i forma, men det er ikke nødvendig, det gir et fint uttrykk men gjør ingenting for smakens del. Legg så et lag kjøtt, dryss over krydderblandingen og fortsett lagvis til det er tomt for kjøtt. Brett over bakepapiret og legg på press, minst 2-3kg om man ikke har en presse. Sett den kjølig i minimum 12-18 timer.



 

BACON OG LØK FRIED RICE

Restemat er noen ganger litt undervurdert, det kastes alt for mye mat i hverdagen, men fried rice er en perfekt rett å få brukt opp saker og ting på. Vi hadde ris, løk, hvitløk, bacon og egg, da er det enkelt! Og med nytt samarbeid med Eva Solo, denne runden med kasseroller og stekepanner, var det perfekt å kjøre resterett til søndagslunsjen.

Man kan variere med alt mulig, bruk opp grønnsaker, kjøtt, tilsett soyasaus og sesamfrø, mulighetene er uendelige!

Ca 3-5 dl kokt ris

1 hvitløksfedd

1 løk

ca 50-100 g bacon

3 egg

Det er litt ca her, ca med ris for det var rester fra dagen før, ca med bacon for det var også rester. Bruk det du har.

Begynn med 1 ss smør og litt olje i en panne. Finhakk løk og fres i panna. Finhakk en hvitløksbåt og ha denne i. Kutt bacon i biter og stek. Pass på at løken ikke brenner seg, den skal bare stekes myk. Ha så i risen og la det steke sammen ett par minutter.

Pisk sammen tre egg med salt og pepper. Puff risen og det andre til den ene siden av panna, tilsett egg og lag eggerøre. Dette tar ett par minutter, bland så alt sammen, smak til med salt og pepper og server.



 

MELKESUPPE

Det er rart med det, hvordan mat kan bringe frem minner. Melkesuppe gir meg minner av å ligge på gulvet hjemme hos mormor, i en saccosekk og se Flipper på TV. Tror kanskje at den søte suppa var et lokkemiddel til saltsild på flatbrød, det ble alltid servert sammen. Det har fungert, for jeg elsket saltsild da og elsker det fortsatt. I voksen alder har jeg glemt melkesuppa litt, men når vi endelig kommer på å lage det, koser vi oss veldig. Mannen min kjenner melkesuppe fra julemiddag, med pinnekjøtt, så det har noe med saltmat å gjøre, men tradisjoner er forskjellig om man kommer fra havet eller lengre inn i landet. Uansett, melkesuppe er noe av det koseligste jeg spiser.

1 dl grøtris

5 dl vann

1 l h-melk

1 ts salt

1 ss sukker

sukker og kanel

Ha ris og vann i en kjele og kok opp. La det koke i ca 10 min. Tilsett melk, salt og sukker, kok videre i ca 25-30 min, til grynene er møre.

Serveres med sukker og kanel.



 

TOAST MED KARAMELISERT LØK

Løk er noe man alltid har liggende på kjøkkenbenken, og en ganske undervurdert grønnsak. Den kan brukes til mye! Løksuppe er en av mine favoritter, og så klart, karamellisert på litt rista brød! Sammen med f eks brie er det en perfekt høstlunsj eller kveldskos.

Varier med favoritt urten din, ha i litt hele hvitløk og honning, pinjekjerner, valnøtter, bacon… Riv over litt mild cheddar og grill de i ovnen ett par minutter. Veldig godt med et glass rødvin og fyr i peisen.

4 løk

smør til steking

1 ss sukker

håndfull fersk timian

ca 100 g brie

Skrell og skjær løk i halvmåner på ca 0,5 cm. De må ikke bli for tynne da brennes løken litt for fort. Varm en god panne eller gryte, ha i en god klunk smør og la det smelte litt før løken og sukkeret has i. La det ligge og frese litt uten å røre til å begynne med, etter ca 5 min skrus varmen ned og det skal stå og godgjøre seg i ca 20 min. Ha over litt fersk timian, salt og pepper og server på godt brød, gjerne med brie.



 

KYLLING, POTET OG BROKKOLIGRYTE

Jeg kan se på matprogrammer i timesvis, såvel som Youtube. En fin fyr er Matty Matheson, og denne oppskriften er fra han. Det er en type rett man kan bare fikse i en fei og den gjør seg ferdig i ovnen mens man enten ser litt TV, rydder litt eller er med gjester/familien. Så metter den godt og er perfekt til lunsj dagen etter.

I dag var en perfekt dag til å lage denne. Vi våknet tidlig og til høstens første snøfall. Klokkesnuing så dagen har vært deilig lang.

Man bruker litt av det man har her, er det litt rester av noen grønnsaker hiv det i. Jeg har bruk kyllingkrydder fra Nicholas Vahe. Har man ikke det kan man blande sin egen mix.

1 løk

4 ss smør

2 hvitløksbåter

3 kyllingfileter

8-10 små poteter

1 brokkoli

200 g Philadelphia

3 dl matfløte

150 g cheddar

50 g hvitost

3 ss kyllingkrydder

salt og pepper

5 vårløk

2 ss olivenolje

saft av 1/2 sitron

salt og pepper

Sett ovnen på 220 grader.

Varm opp en god støpejernpanne eller annen stekepanne. Har man ikke en panne som kan settes inn i stekovnen er det bare å steke alt i en panne eller gryte og føre det over til en ildfast form.

Ha litt olje i panna, skjær løk i biter og stek de i den varme panna. Når den begynner å bli litt blank, tilsett 4 ss smør og finhakket hvitløk. La det frese litt på sterk varme men pass på at det ikke brennes, mens kyllingen skjæres i biter. Kyllingen stekes for å få farge, den vil gjennomstekes i ovnen etterpå. Når den er blitt brunet kan potet has i, de skal være kuttet i ca 4. Passe størrelse til at de blir gjennomstekt. Dryss over krydderblandingen. Mens dette stekes, bland sammen kremost og fløte, tilsett litt salt og pepper. Skjær brokkoli i små buketter og spre det over poteter og kylling. Legg på store klatter med kremostblandinga og ha over revet ost.

Stekes i ca 15-20 min, til alt er smeltet sammen og osten er brunet litt.

Skjær opp vårløken, bland med olivenolje, sitronsaft, salt og pepper og server sammen gryta.



 

FRØSCONES

Det er lite nytt i denne oppskriften som er lagt ut fra før, men jeg måtte dele dette. Bakgrunnen er scones fra Dromedar Kaffebar ved Bakke bru i Trondheim. De har de beste scones, masse frø og de er desidert best med masse smør og brunost på! Det fikk meg til å tenke på å lage scones som er litt grovere og med masse frø. Like grove ble de ikke, for jeg tok det jeg hadde i skuffa.

Bruk både frø og nøtter etter smak, jeg brukte i dette tilfellet linfrø, solsikke og gresskarkjerner.

4 dl hvetemel

4 dl sammalt hvete

4 ts bakepulver

1 ts maldonsalt

100 g kaldt smør

1 egg

3 dl melk

2 håndfull frø

Sett ovnen på 225 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Bland sammen mel, salt og bakepulver. Smuldre inn smøret, det skal bli nesten samme tekstur som våt sand. Bland egg og melk og visp lett sammen, ha det så i melblandingen og rør sammen med frøene. Deigen skal ikke jobbes med, da blir det tørre og smuldrete scones. Ved behov, tilsett mer mel.

Dryss godt med mel på benken og hvelv ut deigen på et ark bakepapir, bruk hendene og klem den flat, bruk en melet kniv og del deigen i ruter, dytt de fra hverandre litt så varmen kommer til. Pensle med vann og dryss på mer frø. Stekes på midterste rille i ca 15-17min. De skal bli litt gylne oppå og når man dunker på bunnen skal det komme en hul lyd. En slik deig gir ca 9-12 scones, litt avhengig av hvordan de deles.