OVNSBAKT GRESSKAR

Høst, og høstens beste tilbehør er ovnsbakt gresskar. Eller bare lunsj eller bare snack. Det blir ikke enklere enn dette faktisk, for det skal stekes i ovnen mens man feks steker kotelett eller hvit fisk, eller bare hører på musikk med et glass vin. Det er perfekt å sette frem til søndagsbrunsj eller ta med på familielunsj.

1 butternut gresskar

1 beger ricotta

1 sitron

håndfull diverse frø

olivenolje

salt og pepper

fersk timian

Forvarm ovnen til 200 grader.

Skjær gresskaret i to på langs og så i skiver slik at man får halvmåner. Legg de på et stekebrett med bakepapir, ringle over olivenolje, salt og pepper og noen blader fersk timian. La de steke i ca 20 min.

Bland ricotta med 1 ss olivenolje, 2 ss sitronjuice, salt og pepper og fordel det sammen gresskaret. Dryss over en håndfull frø, som gresskar, solsikke, pinjekjerner, alternativt valnøtter, bare man har en liten crunch for å komplementere det myke gode gresskaret.

Kan spises som en smårett med litt godt brød, eller som tilbehør til middag.



 

PASTA MED KANTARELL, BACON OG ASPARGES

Hver høst er tanken den samme, skulle vi kommet oss ut i skog og mark og plukket sopp? Det blir med tanken dessverre. Heldigvis får vi tak i sopp på butikken, uten å måtte gjette seg til om det er giftig eller ikke. Pasta er som poteten, passer til alt. Om man endrer bare få ingredienser, kan man få vår eller sommerpasta, og med sopp blir det automatisk høstpasta. Med godt bacon, perfekt kokte asparges, så de fortsatt har litt snap i seg, er dette en deilig lunsj eller middag.

200 g kantarell

2 hvitløksfedd

1 sjalottløk

100 g asparges

50 g parmesan

4 skiver bacon

250 - 300 g tagliatelle

Sprøstek baconskivene i stekepanna og la de renne av seg på kjøkkenpapir.

Sett på vann til koking av pasta og rengjør kantarellene mens det godt salta vannet kommer til kokepunktet. Bruk samme stekepanne som baconet ble stekt i, ha i en liten spiseskje smør og en liten klunk olje og stek kantarellene i ett par minutter. Tilsett finhakket sjalottløk og hvitløk og stek videre i ca ett minutt.

Kok opp vann med salt og en teskje smør og kok aspargesene i 1-2 minutter, avhengig av hvor tykke de er. Ha de over i isvann og la de renne av seg på kjøkkenpapir. Når pastaen er kokt al dente, ha den over i stekepanna med sopp og løk, tilsett 1-2 dl av pastavannet og rør sammen.

Tilsett bacon og asparges i biter i panna med pasta og sopp, riv over parmesan og krydre med salt og pepper.

Kan gjerne serveres med godt brød.



 

SOPP OG ASPARGESTERTE

Jeg føler meg veldig klar for høsten, selv om det er tidlig i august og gradestokken viser 20 grader. Det handler vel mest om at man har hatt en fin sommer og er klar for rutiner og hjemmekos igjen, for det er noe jeg virkelig setter pris på og setter høyt. Fotball er tilbake på skjermen og livet skal inn i sin vante gang med skole og jobb, finne ut hva man skal ha til middag og glede seg til helgene igjen.

Denne terta er en re-make av noe vi har laget før men med en twist, det var så fine sopp på butikken og jeg har litt craving på høstmat. Enkel å lage og mange variasjoner. Ser fantastisk ut selv om den er veldig enkel og smaker utrolig godt! Den er mektig og perfekt før en kveld på sofaen med ett par episoder eller en film.

200 g aromasopp

8-10 stk asparges

ca 2 ss pinjekjerner

4 plater butterdeig

1 egg

3 dl matfløte

salt og pepper

Forvarm ovnen til 200 grader og legg fire butterdeigsplater til tining på benken eller på en fjøl. Varm opp en stekepanne og rist pinjekjernene, sett til side i en skål.

Del soppen i biter. Stek de i panna med en god spiseskje smør, kvern over salt og pepper og stek til de får litt farge. Hell over fløten og la den koke inn og redusere til en kremet saus.

Når butterdeigen er tina, legg to og to plater oppå hverandre så du har to tertebunner, kjevle så vidt litt ut, bare for å tynne de litt. Bruk en skarp kniv og skjær så vidt ned en kant rundt hele, som en ramme for fyllet, ca 2cm inn fra kanten. Bruk en gaffel til å stikke masse hull i midten. Visp sammen egget og pensle kanten, ha over litt av fløten fra stekepanna i midten av terta og stek i 10min. Sausen og prikkinger vil forhindre hele greia i å blåse opp

Del asparges på langs, og kutt eller knekk av den nederste delen. Den er trevlete og er ikke god. Ta terta ut av ovnen og ha over de kremede soppene og legg på asparges, gjerne bunn mot hode annenhver gang, det ser fint ut. Stekes i 20 min.

Dryss over de ristede pinjekjernene og server. Den er best lun, men fungerer også på et tapasbord, ringle over god olivenolje og dryss på litt maldonsalt.

 

POTETSALAT MED DILL

Jeg kan faktisk spise poteter til alle dagens måltid, det er så mange måter å tilberede den på at jeg blir aldri lei. Denne potetsalaten er veldig god til grillmat, til koldtbordet eller, om man kutter potetene i mindre biter, veldig god på en grov god pølse i brød. Et must med kotelett, og egentlig bare deilig å snavle litt på. Når våren kommer og nypotetene er ankommet er det ingen grunn for ikke å lage denne!

700 g nypotet

1/2 rødløk

40 g sukker

1 hvitløksbåt

1 ss eplesidereddik

60 g majones

60 g gresk yoghurt

1 ss dill

salt og pepper

Brukes nypoteter med tynt skall holder det å vaske de godt, ellers skrell potetene og kutt de i biter. Ha de over i en kasserolle, dekk med vann og tilsett 1 ts salt. Kok opp og la det småputre i 10-12 min. Sjekk potetene med en spiss kniv om de er ferdige og hell av vannet. Sett de til side for å dampe av seg. Skjær strimler av rødløk, helst på en mandolin, legg de i kaldt vann i noen minutter og tørk de på litt kjøkkenpapir. Det tar av den sterkeste løksmaken og gjør de litt mildere. Man kan også bruke sylta rødløk, oppskrift finner du her. Knus hvitløken i en presse eller finhakk med kniv. For å få den helt most, dryss over en liten klype maldonsalt og gnu med flatsiden av kniven mot skjærefjøla, da blir det som en paste. Bland hvitløk med sukker, salt og pepper, eplesidereddik, majones og yoghurt i en bolle. Vend i potetene og løken. Hakk dill og dryss over. Prøvesmak og tilsett mer salt og pepper ved behov. Perfekt til grillmat og all slags stekt fisk!



 

FOCACCIA

Man kan vel ikke ha en nettside med oppskrifter uten den tradisjonelle focaccian!? Like god til aioli og pesto, som til en god salat eller til grillmat. Dagen derpå er det magisk med focaccia med speilegg og parmesan.

Det som er spesielt med denne focaccia er at jeg har på en saltlake. Lærte dette via Netflix serien Salt, Fat, Acid, Heat med Saman Nostrat. Hun var på reise i Italia og lærte dette i Liguria. Der lages alle focaccia med saltlake på toppen. Det tilfører en saltsmak uten den skarpe saltsalt smaken. Det føles veldig feil å tømme over væske på en deig, men ikke tvil! Det fordamper og etterlater en helt fantastisk smak.

900 g hvetemel

1 pk tørrgjær

1 ts sukker

1 ts salt

6 dl vann

2 dl olivenolje

3 ss rosmarin

80 g vann

5 g maldonsalt

1 dl olivenolje

Bland tørrgjær, sukker, salt og mel. Tilsett temperert vann, 39-41 grader og romtemperert olje. Elt deigen godt sammen i ca 5 min i kjøkkenmaskin. Deigen er ganske våt, jeg pleier å helle litt olje langs innsiden av bakebollen så slipper deigen bedre når man heller den ut i en langpanne kledd med bakepapir.

Bruk en slikkepott og klem deigen utover i forma, om den er så stram at den trekker seg sammen igjen, la den hvile i ca 5 min så slipper gluten litt taket og den er lettere å forme. Settes til heving i 45-60min, under et kjøkkenhåndkle. Et garantert trekkfritt sted er inni stekovnen, med fordel kan man ha på lampen inni ovnen, det øker tempen litt og vil være en god heveplass for deig.

Etter en times tid, ta ut brødet fra ovnen og varm den opp til 220 grader. Ha litt olje på fingrene og trykk ned i deigen for å lage groper. Bland vann og salt i et glass, rør rundt og tøm det over deigen. Dryss over rosmarin og en halv spiseskje med maldonsalt og ringle over litt mer olivenolje.

Stekes i 30-35 minutter, til skorpen blir gylden og fin. Avkjøles på rist.



 

POTETSALAT MED SYLTA RØDLØK

En tvist på potetsalaten. Frisk med sylta rødløk, på en seng av creme fraiche. Det perfekte tilbehøret til grillmaten, enten det er fugl, fisk eller storfe. Har man ikke et glass stående av syltet rødløk, går det raskt å lage, og trenger ikke mer enn en times tid i kjøleskapet så er den good to go. Bruk det du har av nøtter, hadde originalt tenkt at det skulle være valnøtter til, men det hadde vi i ikke i skuffa så det ble hasselnøtter og det passet perfekt.

Oppskriften under er for to personer, så doble eller tredoble, alt ettersom hvor mange det er til bords.

6-7 poteter

1 ss salt

60-100 g hasselnøtter

5 fedd hvitløk

1 beger creme fraiche

1 ss smør

olivenolje

pepper

halv porsjon sylta rødløk

Sett ovnen på 220 grader. Om det ikke brukes nypoteter, skrubb de men behold så mye som mulig av skallet. Nypoteter er å foretrekke til dette. Ha potetene i en kasserolle sammen 1 ss salt, fyll vann til litt over potetene og kok opp. Avhengig av hvor store potetene er, la de småkoke til de er møre nok til å stikke en kniv inn til midten. De skal ikke koke for mye og bli helt myke, så sjekk etter ca 15 min. Hell så av vannet og la de ligge og tørke mens resten forberedes.

I en ovnsfast form, ringle over olivenolje og smør, fordel smøret i terninger utover forma. Skrell hvitløksfeddene og knus de med flatsiden av en stor kjøkkenkniv, så frigjøres masse god smak! Gjør det samme med nøttene, press hardt ned på flatsiden av kniven, da blir det ikke for små biter, men de deler seg i to/tre. Ha alt i forma, fordel det godt og legg i potetene. Bruk feks bunnen på et glass eller en kopp og mos potetene flate, ha over litt mer olje på potetene pluss litt salt og pepper. Stekes i ca 15-25 min, følg med på potetene og hvitløken så det ikke brenner seg. La det avkjøles i ca 10 min før servering.

På en fjøl eller et serveringsfat, bre utover creme fraiche, kvern over litt pepper og litt olivenolje. Fordel poteter, hvitløk og nøtter på creme fraichen og topp med sylta rødløk.



 

PASTA CARBONARA

Retten som har fulgt meg i så mange år, på så mange ferier og på så mange restaurantbesøk! Jeg har vanskelig for å bestemme meg for hva jeg skal velge på menyen og faller alltid på carbonara som en safe option. Etter at vi begynte å lage hjemmelaget pasta har jeg slått til med hjemmelaget carbonara, og resultatet er så godt! Her kommer det magiske pastavannet inn i bildet. Tilsett vann og jobb det inn sammen med de andre ingrediensene og det slår seg sammen til en kremet og rik saus. Det beste er at det blir lite oppvask av en sånn rett, koke pasta i en kjele og sausen i en annen, og alt blandes samme tilslutt

Bildet av alle kasseroller og utstyr er dessverre ikke hos oss, det er fra en restaurant i Trondheim som heter Kraft. Jeg tok bilder der til eksamen min på fotofagskolen og det er moro å hente de frem igjen.

100 g bacon

80-100 g parmesan

3 eggeplommer

2 hvitøksfedd

2 kopper pastavann

sort pepper

1 ss smør

Kok pasta etter anvisning på pakken, husk å salt vannet godt.

Samtidig som pastavannet koker opp, smelt smøret i en stekepanne. Skrell og knus hvitløksbåtene med bredsiden av en kjøkkenkniv, kutt bacon i terninger og ha alt i panna. Nå baconet har blitt crispy kan hvitløksbåtene fjernes, da har de sluppet nok smak. I en skål, bland revet parmesan og egg. Når spaghettien/pastaen er kokt ferdig, tilsett den i stekepanna. Ha en kopp med pastavannet i skåla sammen egg og parm og rør sammen. Slå av plata og hell eggeblandingen over, bruk gjerne en stor stekepinsett eller tenger til å blande sammen, ikke rør for hardt for da kan spagettien revne, spesielt om det er fersk pasta. Se an om det trengs mer pastavann, jo mer det røres sammen jo mer kremete og rik blir sausen, så ikke vær redd om det ser litt utvannet ut i starten.

Kvern over sort pepper og smak til om det trengs mer salt, som regel ikke men det avhenger av hvor salt man vil ha det. Server gjerne fra panna, spesielt om man har en fin stor panne, lik Le Creuset buffetgryte. Jeg sier det gang på gang, å servere familystyle er så koselig!

Ha over ferskt revet parmesan og nyt.



 

PASTA

Pasta… Det kan jeg faktisk ikke leve uten, og ikke vil jeg heller. Det passer til alt, er enkelt å lage, alle liker det og det er bare det beste som fins. Til lunsj, middag eller bare et lite måltid.

Det å lage sin egen pasta er enkelt, og det er veldig koselig også faktisk. Du må bare sette av litt tid til det, og skaff en pastamaskin, for å kjevle ut for hånd er litt vel mye synes jeg. Det som er moro er at man kan lage forskjellige typer, la det tørke og oppbevare det i en lufttett boks. De fleste pastamaskiner kommer med tagliatelle og spaghettiruller, så kan man ellers lage farfalle, cavatelli, orecchiette, ja hva som helst. Eller fylle de for ravioli eller tortellini eller lignende. Uansett, ikke vær redd for å prøve!

400 g tipo 00 mel

4 egg

1/2 ts salt

2 ss vann

Det er to måter å sette i gang en pastadeig, den enkle måten er å dumpe alle ingrediensene i en foodprosessor og kjør i ca 30-40 sek eller til alt er kombinert sammen og det er små perler av deig. Etter det er det bare å helle det ut på benken og kna det sammen, før deigen pakkes i plast og legges i romtemperatur for å hvile i 20-30 minutter. Den andre måten er å tømme alt melet på en stor fjøl eller på kjøkkenbenken, lage en fordypning i midten, som en liten vulkan nesten, og ha i egg, salt og vann. Så tar man en gaffel og pisker blandingen sammen før man litt etter litt tar med seg mel fra veggene rundt. Tilslutt kna og elt sammen til en fin deig og pakk i plast og legg i kjøleskap.

Det viktigste er at man bruker tid på å få det sammen og at den får hvile, da blir den mer elastisk og er enklere å jobbe med.

Til utrulling, bruk ett steg av gangen på pastamaskina, de fleste starter på 0 og ender på 9. da er pastaen så tynn at man kan se gjennom, så litt avhengig av hva man skal lage så ender man på enten 7, 8 eller 9. Jeg ender på 7 for lasagneplater, 8 for fylt pasta og 7 for typer spaghetti. Husk at det eser litt når det kokes.

La det lufttørke litt, viktig å drysse over litt mel så det ikke kleber seg sammen. Kok opp vann tilsatt salt, det sies at pastavannet skal smake som middelhavet så ikke vær redd for å salte. Det tar ca 2 min å koke helt fersk pasta, men ta en sjekk uansett, husk bare at varmeprosessen fortsetter etter pastaen er ute av vannet også, så heller litt underkokt enn overkokt. Spar på pastavannet, kan være du trenger det til sausen!



 

AVOKADO SANDWICH

En gang hadde jeg en idè om å lage en kokebok med oppskrifter på sandwicher. Jeg er så glad i brød og elsker lange lunsjer. Det er viktig å ha noen go to sandwiches til en piknik eller en søndag hvor tida bare kan fly avsted. Denne er enkel og fort gjort, det eneste man trenger å tilberede er pinjekjernene, og de skal bare ristes i en tørr panne så det går fort!

4 skiver godt brød

1 avokado

4 ss ricotta

2 ss pinjekjerner

ca 10 skiver agurk

salt og pepper

olivenolje

Bruk et godt brød, er det noen dager gammel kan det pensles med olivenolje og legges i ovnen på 200 grader i ca 5-8 min så blir det sprøtt og godt. Bland ricotta med litt salt og pepper og bre det utover skivene. Del en avokado i to, skiv den og fordel over to av brødskivene, ha på salt og pepper. Fordel agurken og dryss over ristede pinjekjerner. Rist de i en tørr stekepanne med litt maldonsalt, pass på så de ikke brenner seg.