QUINOASALAT MED CHEVRE OG AVOKADO

Slike salater er den perfekte basen for å få brukt opp saker og ting fra kjøleskapet, eller å kose seg ekstra med de ingrediensene man bare elsker! Det jeg liker med denne retten er at man bruker litt tid på å spise den, så man kan sitte lenge og bruke god tid rundt bordet, sammen, som Bordfolk. Perfekt å ta med på piknik eller som lunsj på jobb, holder seg godt.

Oppskriften er for to personer som en rett i seg selv, men kan fint fordeles på fire med litt brød til, som en forrett eller som en lett lunsj.

1,5dl quinoa

3 dl vann

1 avokado

3 vårløk

100g chevre

håndfull valnøtter

1/2 rødløk

håndfull salatblader

Rist quinoaen i en tørr stekepanne til det begynner å poppe litt, tilsett vann og og la det koke i 15-20 min, alt vannet skal bort, rør i det innimellom.

Ha quinoan over i en annen bolle for å avkjøles litt mens resten av ingrediensene forberedes.

Kutt vårløk, smuldre over chevre og kutt rødløken i tynne skiver. Riv salatblader og tilsett salatblader. Bland alt sammen og ha over salt og pepper. Skjær avokado i skiver og server på siden. Ha over litt god olivenolje og litt ekstra krydder om man ønsker og server.

 

ANSJOS OG KIKERT CROSTINI

Varme dager i Trondheim, kombinert med stengte restauranter, museer osv, det er en rar start på juni. Vi skriver 2021 og verden er like langt unna som vi har kjent den siden mars 2020. Men vi er vel alle så lei korona, la oss heller fokusere på de heteste dagene vi har hatt på lenge! Når det er så varmt at vi ikke har kjent på våren, men plutselig ble det sommer. Solbrente neser og sandaler, det er dette vi venter hele vinteren på. Det er tid for småretter og kvelder med en evigvarende solnedgang. Nå skal vi kose oss.

Crostini er perfekt å servere, det kan gjøres klart litt i forveien og settes sammen når man er klare, det er perfekt til lunsj og kan lett kombineres med et protein for en middag. Oppskriften er fra boka Polpo, og jeg lengter etter å reise til Italia. Jeg har aldri vært der, men i hele vinter har det vært italienske vibber i så mye, til og med vinneren i Eurovision var italiensk. Gleder meg til verden blir større igjen, inntil da får vi kose oss med inspirasjon, musikk og de rundt oss.

1 boks kikerter

ca 10 stk ansjosfileter

1/2 sitron

håndfull flat persille

1 ss tahini

1 hvitløksbåt

ca 4 ss olivenolje

1/2 - 1 baguette

salt og pepper

Sett ovnen på 150 grader og skjær skråskiver av baguetten. Ha litt olivenolje på begge sider av skivene og stek i ovnen i ca 10-15 min.

I en foodprosessor blandes kikerter, (ikke væska fra boksen) ansjos, tahini, hvitløksbåten, saften av en halv sitron, , persille, olje, salt og pepper. Tilsett litt av væska fra ansjosen og/eller kikertene om det blir for tørt. Alternativt litt vann eller mer sitron om man liker det. Smak til med pepper, det er nok salt pga ansjosen.

Har man ikke foodprosessor kan alt finhakkes, det vil ta litt tid men da aksepterer man bare litt mer ujevne biter, og det er rustikk og fint det.

Smøres utover brødet og topp med litt olivenolje. Dryss på litt chiliflakes for spice.

 

KNUST AGURKSALAT MED DRESSING

Av og til er det rart at man en gang lærte et kult triks, for så å ha glemt det. Trikset i denne sammenhengen er at knust agurk smaker mye bedre enn skåret agurk.

Dette er en perfekt salat å ha med seg på piknik, til grillmat og til en lett lunsj, helst i solen så klart. Vi har hatt en smak av sommer her, selv om vi er midt i april. Et godt pusterom i korona…

2 agurker

15-20 sølvløk

god neve dill

frø/nøtter

1 ts sukker

6 ss gresk yoghurt

1 1/2 ss majones

1 1/2 ts eplesidereddik

1 1/2 ts sukker

ca 1 ss dill

Skjær av endene og legg agurkene i en brødpose. Slå de i stykker med f.eks en kjevle. Ikke mos de, bruk heller en kniv eller hendene til å dele de i passende biter etter de er knust. Hakk dill og bland den med agurken, løken og frø og/eller nøtter. Jeg har brukt salatmix fra Nicholas Vahe, den kan erstattes med f.eks valnøtter, pinjekjerner, solsikkefrø, gresskarkjerner eller lignende. Dryss over litt sukker og lag dressingen.

Hakk dillen og bland alle ingrediensene sammen. Server i en separat skål eller bland salat og dressing i en passende skål.

 

BØREK MED SPINAT OG FETAOST

I denne retten er det mange teksturer, og det er viktig for å få en rett komplett. Det sprø i filodeigen, knasen i de friske alfalfaspirene, og det kremete på innsiden. Helt perfekt.

1 pk filodeig

2 løk

3 hvitløksfedd

400 g spinat

100 g valnøtter

300 g champignon

3 dl fløte

200 g fetaost

Alfalfaspirer eller vårløk

2-3 ss sesamfrø

salt og pepper

smør og olje til steking

Sett stekovnen på 190grader.

Finhakk løk og hvitløk, stek i litt smør og olje til lett gyllen. Legg over spinat og la den falle sammen. Det ser ut som det er mye men det kommer til å krympe betraktelig. Hell alt over i en skål, og bruk samme stekepanna til å steke kutta champignon i ett par spiseskjeer smør. Når den har fått litt farge tilsettes fløten. Smuldre over fetaosten og legg tilbake spinatblandinga. Smak til med pepper, fetaosten er ganske salt så vær forsiktig med saltet, men tilsett etter behov. La det koke sammen så det meste av væska forsvinner. Hakk valnøttene og tilsett.

Ta blandingen av varmen når det er lite til ingen væske igjen, er blandinga veldig våt vil det bli mye søl ved rullinga. Forbered en stekeplate med et bakepapir. Legg utover et ark av filodeigen og fordel litt av fyllet langs kanten. Rull til en spiral, den første kan sprekke litt. Skjøt på med neste rull og fortsett slik til fyllet er brukt opp. Pensle rullen med smelta smør og dryss over sesamfrø. Stekes i ca 25min, til gyllen og sprø. Serveres med alfalfaspirer eller kutta vårløk.

 

KREMEDE HVITE BØNNER

Har ofte noen bokser med bønner og kikerter liggende i skuffene og dette er en perfekt rett å få brukt de i. En rett som er deilig å ta med seg i sofaen med et glass vin eller som en lun lunsj en regnværsdag. Juster chiliflakes ettersom hvor hot man liker det.

1 hel hvitløk

2,5 dl h-melk

ca 200 g kikerter

ca 200 g cannelonibønner

4 skiver godt brød

parmesan

salt og pepper

chiliflakes

smør

timian eller salvie

Fjern mest mulig av det løse skallet på hvitløken, men behold den hel. Smelt ca 1 ss smør i en stekepanne , del hvitløken i to og legg delene i panna med kuttsiden ned. Stekes ett par minutter til det er en gyllen fin skorpe.

Tilsett melk, kikerter med vannet og canneloni uten vann, salt og pepper. Når det koker opp, skru ned varmen og la det ligge og boble i ca 15 min. Rør av og til så det ikke brenner seg.

Ta ut hvitløken og pill ut feddene med en gaffel, mos de og ha de tilbake i panna. Serveres på rista brød, med revet parmesan, litt chiliflakes og gjerne fersk timian.

 

PATATAS BRAVAS MED AIOLI

Patatas bravas er en perfekt delerett og er like god kald som lun. Godt med litt ekstra spice siden aiolien vil hjelpe til å dempe litt.

Nesten så man kan drømme om at man er ute på tur når man spiser dette, det trenger vi nå som vi har alle vært hjemme så lenge, og er ganske sultne på å reise og oppleve noe annet.

1 kg poteter

1 løk

2 hvitløksfedd

1 ts chiliflakes

1 ss tomatpurè

2 ts røkt paprika

4 tomater

olivenolje

0,5 dl vann

2 eggeplommer

1 ts dijonsennep

2 hvitløksfedd

2 dl solsikkeolje

1/2 sitron

salt og pepper

Forvarm ovnen til 180 grader. Bruker du små poteter med tynt skall kan de bare vaskes, ellers skrell og del i mindre biter. Vend de i olivenolje og salt og pepper. Stekes i 25-30 minutter, avhengig av størrelse, sjekk med enn kniv underveis.

For å lage sausen, hakk løk, hvitløk og tomat, start med å steke løken i godt med olivenolje, ca 1 dl og tilsett tomater, hvitløk og la det putre litt. Ha så i krydderet og tomatpureen samt 0,5 del vann. La det koke opp og putre men potetene stekes ferdig og aiolien lages. Sausen kan blendes, men jeg liker den grove teksturen.

For aiolien finhakkes hvitløken og blandes med dijonsennep og eggeplommer i en bolle. Pisk til eggeplommene blir lysere i fargen og tykner litt. Tilsett ett par dråper olje mens det fremdeles vispes, og fortsett med å tilsette oljen i en tynn stråle. Ha tilslutt i saften av 1/2 sitron og smak til med salt og pepper. Tilsett litt vann eller melk om du syns aiolien er litt tykk.

Vend potetene i sausen, dryss over hakket bladpersille og server med aiolien.

 

RICOTTAGNOCCHI

Kosemat! Virkelig kosemat. Noe vi trenger nå. Vi er ikke langt unna å legge januar 2021 bak oss, og godt er det. Vi gjør den beste innsatsen vi kan, og det å kunne se frem mot lysere tider og kanskje en ende på det værste rundt korona, hjelper på å klare en uke til, en dag til.

Det å kunne sitte i Bordfolkbutikken og se gatene tomme for mennesker og biler gjør litt vondt, men takket være de av dere som kan komme innom og finner litt småsaker, så klarer vi oss. Vi er i en veldig sårbar periode, men dette var vi forberedt på. Det ble litt strengere tiltak og mindre trafikk enn forventet men isen i magen er ikke smeltet enda.

Tilbake til maten, for det er det viktigste, og de fleste av oss er uansett lei de repetative nyhetene om pandemien… Det er på en måte en juksegnocchi oppskrift, for her er potetene eliminert vekk og man sparer derfor masse til. Har man ikke fersk salvie, noe som er litt vanskelig å få tak i, bruk tørket, da kan den has i etter gnocchien er i panna. Unn deg en god parmesan å riv over.

2 bokser Ricotta (500g)

2 egg

60-100g parmesan

ca 140 g hvetemel

fersk/tørket salvie

smør

olje

salt og pepper

Visp eggene lett sammen, tilsett ricotta og revet parmesan, med litt salt og pepper. Bland godt sammen før melet tilsettes litt og litt. Bruk mer mel enn oppgitt om deigen blir veldig klissete, det kommer litt an på hvor store eggene er. Deigen skal være noe lett men ikke vanskelig å jobbe med. Jo mer man blander jo mindre luftig blir den så jobb lett og raskt. Form til små baller/puter og legg til side på en lett melet fjøl eller stort fat.

Sett en romslig kjele med saltet vann til koking mens du smelter ca 1-2 ss smør og en liten klunk olje i en stekepanne. Stek salviebladene raskt og legg de på tørkepapir.

Når vannet koker, kokes gnocchi i 3-4 omganger, ikke ha i alle på en gang. Når de flyter til overflaten er de klare til å flyttes over i stekepanna, pass på å ikke ha med for mye av vannet, det vil bare sprute utover. Stekes til de har en fin skorpe på alle sider og server med smøret som er igjen i panna pluss salvien og parmesan. Kan godt kverne over litt salt og pepper ved behov, smak til først.

 

LØKSUPPE

Ofte blir det liggende igjen litt løk i skuffa og da kan man kose seg med en god løksuppe. Det er ganske enkelt, alt er sikkert allerede i skuffene dine.

Vinteren er her for fullt med snø og minusgrader, helt til i dag, da endret alt seg og vi har plussgrader igjen, rart i januar men vi er vel ikke så overrasket over at ting er annerledes for tiden. Vi har vært gjennom snart ett år med korona, opplevd storming av kongressen i USA og en presidentsinnsettelse uten den avtroppende tilstede, så litt plussgrader i januar spiller liten rolle. Det går mot lysere tider og snart er januar over, det er alltid en lettelse… Bruk tiden på å gjøre annerledes ting, nå som mye er stengt ned er den en fare for at hverdagene blir like. Hvorfor ikke ta en lørdagskveld på en onsdag en gang i blant?

4 løk

3 hvitløksbåter

1 ss sukker

1,5 l vann

1-3 kjøttbuljongterninger

2 laubærblad

salt og pepper

4-6 skiver brød

60-80g gruyer eller hvitost

Skjær løk og hvitløk i tynne skiver, anbefaler mandolin eller foodprosessor. Her blir det endel tårer. Stek løken i ca 1 ss smør og en liten klunk olje, tilsett også sukkeret og la det stekes på middels pluss varme i ca 15-20. Løken skal karamelliseres litt. Skyv løken litt til side og tilsett hvitløken, la den få surre i ett par minutter før væske og buljongterninger tilsettes. Hvor mange avhenger av hvilken type man har, noen skal blandes i 0,5 dl vann, andre i 1 l vann. Ha i laurbærblad og la det koke i ca 20 min. Smak til med salt og pepper.

Mens suppa koker, skru ovnen på 200 grader. Riv ost og legg brødskivene på en bakeplate med papir og legg over osten. Vær raus!


PEPPERTOFU MED ROSENKÅL OG RIS

Er man ikke alltid litt nytenkende og dristig tidlig på året? I år har jeg hørt lite om forsetter og livsstilendringer… Men så er man ikke like mye sammen og skravla går ikke like raskt under munnbind. Kun det mest nødvendige blir sagt mens man higer etter frisk luft… Men jo, nå skal jeg driste meg ut på noe nytt. Tofu kjenner jeg lite til, men jeg er nysgjerrig på nye smaker og har, etter mye googling, fått sammen en oppskrift som jeg liker veldig godt. Rask å lage og mettende, denne anbefales.

Hva er tofu…? Tofu lages av koagulert melk fra soyabønner. Melken presses til en form, og kan minne litt om feta ost. Den er en god kilde til viktige næringsstoffer, lav på karbohydrater og høy på protein. Et godt alternativ til kjøtt og egg. Server gjerne med japansk majones, det vil dempe pepperheten litt.

300-350 g fast tofu

håndfull rosenkål

1/2 ss sorte pepperkorn

2 hvitløksfedd

3 cm fersk ingefær

1 1/2 ss mel

1 dl soyasaus

1 ss sukker

olivenolje

salt

ris etter eget ønske

Sett i gang risen, den kan putre i vei mens resten lages. Det hele tar ca 20 minutter.

Kutt tofu i terninger, bland de i en liten bolle med mel og en klype salt. Pass på at alle terningene er godt dekket av melet, bruk fingrene og kast de rundt i bollen. Varm opp ca 3 ss olje i en stekepanne og stek tofuen, den skal få en fin farge på alle sidene, det vil ta ca 8-10 min på medium til høy varme. Imens, riv ingefær og hvitløk, kvern eller knus pepperkorn og sett til siden. (Liker man sterk mat og vil ha ekstra hete fra pepperen, kan man øke mengden) Legg den ferdig stekte tofuen over på et fat.

Del rosenkål i to mens en liten kasserolle med saltet vann kokes opp. Kok rosenkålen i ca 3 min, hell så av vannet og la de dampe seg litt tørre i den varme kasserollen, mens stekepanna varmes opp igjen, med en spiseskje olje. Tilsett den knuste pepperen og la de få varme seg ett par minutter i panna under omrøring, før rosenkålen tilsettes og stekes i ett par min. Ha i ingefær og hvitløk, rør litt rundt, tilsett så tofu, soya saus og sukker og la det småboble noen minutter.

Server med risen.