FRISK THAI-INSPIRERT SALAT MED DRESSING

GODT NYTT ÅR

2021!

Wow, på mange måter gikk 2020 så fort, men samtidig var det uendelig langt. Tenker tilbake til januar da mange sa 217.januar osv, til mars da landet stengte ned, til 15.mai da vi hadde en del cm med nysnø. En påske som jeg føler aldri kom, bursdager og feiringer vi ikke fikk gjennomført og en ferie preget av å ikke kunne velge hvor vi ville reise. Det å åpne butikk og stå med munnbind og i tillegg til å se til at kundene hadde det fint, at de også holdt avstand og måtte sprite hendene sine. Så rart, så nytt, så uforutsigbart og samtidig lærerikt. Vi har lært å sette pris på de små ting, på de vi har rundt oss som vi ikke har fått vært med like mye og på det enkleste små gleder i hverdagen. Det å gå på kino, ta ett glass vin, rusle på gata, alt det uten å måtte tenke på avstand og smittefare, virker som en verden unna, og vi får bare ta ting som det kommer. Vi har vist oss tilpasningsdyktige. Tenk på lysere tider, og snart skal vi gå i parken, ta en piknik og endelig mer dagslys!

Men over til mat. Vi er vel alle godt mett på julemat og julegodt, småkaker og marsipan? Alt med måte, så nå er det tid for litt lettere måltider som gir energi og er spennende for smaksløkene. I denne salaten kan man tilsette den mengden av ingrediensene man liker, dette er en oppskrift til inspirasjon. Lag en ekstra stor porsjon og server med en god svinekotelett, og ta resten til lunsj dagen etter.

2 avokado

1 mango

2 vårløk

1 liten rødløk

2-3 håndfuller salatblader

håndfull peanøtter

håndfull gresskarkjerner

håndfull koriander

olje

salt og pepper

chiliflakes

2 dl yoghurt naturell

1 ss sriracha

2 ss peanøttsmør

Vask og tørk salatbladene, er de store kan de rives litt opp. Skjær avokado og mango i skiver, hakk vårløken og skjær rødløken i strimler.

Ha alt i en salatbolle, vend med peanøtter, gresskarkjerner, olje, salt og pepper og litt chiliflakes etter smak og behag.

Rør sammen yoghurten med sriracha og peanøttsmør, smak til med pepper.

Server salaten med fersk koriander, på bildet er den usynlig, da den sto igjen på kjøkkenbenken…

 

FRENCH TOAST MED FIKEN OG BLÅMUGGOST

Blåmuggost har blitt mer og mer jul for meg, kan være etter jula vi spiste alt for mye blåmuggost og pepperkaker… Det samme med fiken, det var ikke jul før mormor åpna pakken med tørket fiken i fruktfatet. Fersk fiken er litt luksus for meg, noe jeg ofte glemmer å bruke men som jeg nyter når jeg endelig kommer over de.

Bruk gjerne loffen som har ligget ett par dager og blitt litt hard, la den få trekke til seg masse væske så er den så god som ny etter en runde i panna. For å endre litt på denne oppskriften kan man servere med ferske bær, frisk frukt og litt creme fraiche. Lemoncurd ville også vært et godt tilbehør.

En god julelunsj eller frokost.

4 tykke skiver loff

2 egg

2 dl melk

1 ss sukker

muskatnøtt

smør til steking

80-.100 g blåmuggost

3-4 ferske fiken

valnøtter

Visp lett sammen egg, melk, sukker og revet fersk muskatnøtt om du har. Hell blandingen i et fat med kanter som passer til ett par skiver i gangen. Legg tykke skiver av loff i og la det trekke opp ett par minutter på hver side. Smelt litt smør i en stekepanne og stek skivene på hver side på medium til høy varme, så de får en god stekeskorpe på begge sider. Legg på fat og skjær opp litt blåmuggost og legg over. Server med fiken og valnøtter.

 

DEVILD EGGS

Setter disse i kategorien julemat, for det er en rett som kan stå fremme på julefrokosten og familiesammenkomster, på en buffet eller til kveldsmaten. Poenget i devild eggs for meg, er som delemat, det ser veldig spennende ut og det er en ny måte å spise egg på. Nye smaker men fremdeles egget slik vi kjenner det.

Man kan variere i styrken hot ettersom hvor hot man liker det. Noen vil ha tabascosaus og noen vil ha sriracha til, andre salt og pepper.

Man kan regne 1-1 1/2 egg pr person.

6 egg

1 hvitløksfedd

1 ts dijon sennep

3 ss majones

1 ss tomatpuré

1 ts paprikapulver

1/2ts chiliflakes

salt og pepper

Bruk romtempererte egg, og kok opp vann, stikk et hull i den ene enden på egget så det ikke sprekker, og kok i ca 9 min. Avkjøles under kaldt vann og skrelles. Del de i to på langs, bruk en liten skje til å ta ut eggeplommene. Legg hvitene til side på et serveringsfat. Finhakk hvitløken og bland sammen eggeplommer, majones, sennep, tomatpure, paprikapulver, chiliflakes, gnu det godt sammen med en gaffel og smak til med salt og pepper.

Fyllet har godt av å «sette seg» i kjøleskapet 30min-1 time, før det sprøytes eller has tilbake i eggehvitene med en liten skje. Dryss over litt paprikakrydder eller chili flakes og pynt med fersk timian eller gressløk.

 

HUMMUS OG OVNSBAKTE GULRØTTER

Nylig var vi på Sellanraa og spiste en god lunsj med gulrøtter som nærmest slo meg i bakken. Så kom jeg over en oppskrift fra Food52 med bakte gulrøtter og hummus som tilbehør, og i videoen til oppskrifter sier hun som står bak oppskriften til hummus, “Trenger verden enda en hummus oppskrift?” Jeg mener ja! Det går til så mye og er så godt, så her kommer det “enda en hummusoppskrift”

2020 har gitt oss alle nye opplevelser og en helt ny hverdag, og jeg tror ikke det er gått en eneste dag hvor vi ikke snakker om korona, så det er godt å ha noe veldig positivt å rette tankene mot og snart åpner Bordfolk butikk, en permanent butikk! Etter pop-upen var det veldig innlysende for meg og de rundt meg at det er dette som er det rette å gjøre, og nesten det eneste jeg kan gjøre, for det føles så naturlig for meg. 1.november tar vi over et lokale i Trondheim sentrum og Bordfolkbutikken blir en realitet! Det blir en spennende til frem mot jul, når vi åpner fredag 6.november vil vi ha litt jul i butikken, nye leverandører og mange fine gaver. Gleder meg så utrolig masse!

7-8 gulrøtter

2-3 ss olivenolje

2-3 ss honning

salt

pepper

chiliflakes

1 boks kikerter

2 ss tahini

1 ss olivenolje

1/2 sitron

salt

pepper

paprikapulver

Forvarm ovnen til 200 grader og gjør klar et stekebrett med bakeark.

Del gulrøttene i to på langs og legg de på bakearket, ha over olje, honning, salt og pepper og chiliflakes. Stekes i 20-30 min, avhengig av hvor tykke gulrøttene er, de skal bli møre.

For hummusen, bland kikertene, inkludert væska de ligger i, med tahini, saften av en halv sitron, salt, pepper, olje og paprikapulver i en blender og kjør i 2 minutter til det blir helt smooth.

Server gulrøttene på et godt lag med hummus, dryss gjerne over noen hakkede nøtter og litt ekstra chiliflakes.

 

FIKEN OG FENNIKELBRØD

Det høres kanskje ikke ut som de mest naturlige vennene, men fennikel og fiken går utrolig godt sammen. Best ferskt men er også veldig godt ristet med litt smør i panna.

Siden det er masse med fyll i selve brødet er det ikke så mye som skal til ekstra, det er veldig godt med en kopp te og til suppe. Server det med litt smør og noen gode oster!

1,5 dl vann

125 g yoghurt

1 egg

3ss olivenolje

2 ts gjær

465 g hvetemel

1 ss brunsukker

1/2 ts maldonsalt

250 g tørket fiken

30 g smør

1 stor fennikel

1 ts fenikkelfrø

1 ts maldonsalt

3 ss brunsukker

Se til at alle ingrediensene er romtempererte (Om yoghurten er kald kan den varmes opp med vannet, pass på temperaturen, den skal ligge mellom 37-41 grader) Rør sammen yoghurt, egg, olivenolje og vann i en bolle, bland godt. I en annen bolle, bland alle de tørre ingrediensene og tilsett de gradvis i de våte, bland godt mellom hver gang. Eltes i maskin i ca 5 min eller for hånd i 10 minutter. Form deigen til en ball, smør bollen med olje og legg deigen tilbake, dekk til med plast eller et fuktig klede og la den heve i 30 min på en lun plass.

Mens deigen hever kan fyllet lages. Hakk opp fiken, smelt smøret, bruk gjerne en mandolin til å skjer tynne skiver av fennikelen og slå fennikelfrø i en morter. Bland alt sammen med salt og brunsukker.

Sett ovnen på 180 grader og kle en bakeplate med bakepapir. Kjevle ut deigen til et rektangel med lengste side ca 40cm langt. Det skal ikke være behov for å mele benken, pga oljen fra bakebollen. Fordel fyllet utover og rull sammen fra langsiden til en pølse og kutt deigpølse i to på langs, slik at du får to lange lengder med fyllet eksponert. Klyp sammen i toppen, og med kuttsiden opp, flett de to delene over og under hverandre, klyp sammen i enden igjen. Legg det over på bakeplaten og la brødet etterheve i ca 20 min, før det stekes midt i ovnen i 40-45 min. Avkjøles på rist.


BAKT SELLERIROT

Høsten er her og butikkene har så mye fine norske råvarer. Umulig å ikke la seg inspirere og friste, og jeg fikk kjøp en helt fantastisk bundt med sellerirot med stilker og bladverk fortsatt på. Tenker vi kan bli flinkere til å bruke sellerirot, den er jo så god!

Regn ca en halv sellerirot pr person, veldig god til svin og hvit fisk. Spises den alene, rist gjerne litt hasselnøtter og hakk de, for en kontrast i tekstur.

1 sellerirot

ca 2 dl grovt salt

ca 2 ss vann

smør

fersk timian

Sett ovnen på 190 grader, og vask/skrubb sellerirota rein om den har noe jord og skitt på seg.

Gnu sammen salt og vann til en fast masse og pakk det godt rundt sellerirota, lag mer ved behov, hele skal dekkes. Pakkes inn i folie og stekes i 1,5-2 t, bruk en kakenål eller spiss kniv og sjekk om den er mør.

Fjern saltet og server, deles gjerne i båter, server med en klatt smør, nykvernet pepper og litt fersk timian.

 

FENNIKEL OG ERTESUPPE

For ett par år siden hadde mannen min et prosjekt som ble døpt Soup Sunday, som var akkurat det, suppe på søndager. Veldig deilig, det var en fin høst og han koste seg på kjøkkenet og lagde den ene gode suppa etter den andre. Men så ble det stopp etter en periode. I går hadde vi endelig en Soup Sunday igjen, og han lagde fennikel og ertesuppe. Vi spiste den avkjølt, men kan absolutt anbefale å servere den varm også. Som kald er den nydelig som en start på et måltid, den får igang smaksløkene og metter ikke mer enn at man har lyst på annen mat etterpå. Som varm metter den litt mer.

1 agurk

1 sjalottløk

300 g erter

2 dl hvitvin

1/4 l hønsebuljong

5 ss creme fraiche

2 ss olivenolje

1/2 fennikel

rugsprøchips

Hakk løken og stek den blank i litt olje i en god gryte. Tilsett vin og kok inn til det er igjen ca 1/2 dl av væska. Skjær agurken i biter, ha den i gryta sammen med erter, buljong, salt og pepper. Småkok i 10 min.

Kjør suppa i kjøkkenmaskin eller med blender, og sil en eller to ganger, avhengig av hvor fin sil du har. Sett den i kjøleskap i minst 2 timer, men kan også serveres varm. Da has den tilbake i gryta for å holde på varmen til det er klart for servering.

Før servering, skjær fennikelen tynt på en mandolin, tilsett creme fraiche og finsnitta fennikel i suppa og bland det godt sammen. Spar litt fennikel til pynt, serveres med brød eller rugchips, litt olje og et kvern med pepperkverna.

 

FLATBRØD MED AVOKADO OG HUMMUS

En perfekt rett til en rolig kveld eller en lunsj som kan nytes i ro og fred. En deig som kommer sammen med minimalt av effort. Høres for godt ut til være sant? Neida, her er oppskriften. Man kan variere på hva man vil ha på, vi liker hummus og avokado. Hummus kan man lage selv, men det finnes også endel gode ferdige alternativer. Oppskriften gir 8 flatbrød, de kan absolutt fryses og tiner raskt, varm de i ovnen så er de good to go.

Det skal la seg gjøre å steke disse på grillen, jeg ville da lagd et prøvebrød, et lite flatbrød for å sjekke temperatur og steketid.

Nå er Bordfolk inne i en veldig spennende periode. Vi har en pop-up butikk i verkstedlokalene til Strå på Nedre Bakklandet 58 i Trondheim. Her skal vi være i tre uker, men alt av bøker, prints, skåler og fat. En fysisk butikk! Det er en del av fremtiden, håper jeg, så det er veldig spennende at vi får prøvd oss nå, i lokaler og en gate jeg kjenner. Det blir kanskje ikke like mye tid til oppskriftstesting og matlaging, men det kommer vi tilbake med!

140 g vann

1 1/2 ts sukker

2 ts tørrgjær

2 ts salt

300 g hvetemel

130 g gresk yoghurt

2 ss olivenolje

2-3 avokado

1-2 bokser hummus

chiliflakes

Bland sukker, salt, mel og gjær i en bakebolle, tilsett romtemperert yoghurt, olje og lunket vann. Om yoghurten er kald, varm opp forsiktig i en kasserolle med vannet, men følg med på tempen, den skal ligge rundt 37-41 grader. Bland lett sammen, det skal ikke eltes, bare komme i hop. Ikke tenk på tørre biter, det ordner seg i hevetiden. Dekk med plast eller et fuktig klede og la det heve i ca 1 time på en lun plass.

Del i 8 biter og kjevle til runde flatbrød som får plass i en stekepanne. De skal være veldig tynne, og det lønner seg å kjevle ut alle og legge de i et fuktig klede, for det går fort når man skal steke, så greit å ha det klart. Pass på å strø mel mellom hvert flatbrød.

Bruk gjerne en god jernpanne om du har, varm opp litt olivenolje og stek hvert flatbrød på sterk varme, i 1 - 1 1/2 min pr side, tilsett mer olivenolje etter behov.

Smør på hummus, mos ca en halv avokado på hvert flatbrød og dryss over salt, pepper og chiliflakes, kanskje noen dråper sitronjuice om du har.

 

HVIT PIZZA MED BLÅMUGGOST OG PÆRE

Vi har en tendens til å lage masse pizza om sommeren, frem med pizzaovnen og alle kan lage det de vil ha. Tiden står ikke stille for kids og ungdom slik den står stille for oss voksne, vi blir på samme sted uansett over flere år, mens kidsa vokser til og vil ut å utforske og gjøre andre ting. Vi har vært så heldige å fått besøk av familie som har bodd langt unna, hver sommer, men nå som årene har gått har de andre ting å gjøre om sommeren, så vi sees ikke like ofte. Vi har så mange gode minner med de, med pizzaparty, Mario Kart, pølse med brød og latter over gamle bilder og videoer, utflukter de egentlig ikke ville være med på og krangling i baksetet. Alle minnene er gode minner. Virkelig. Det er vel derfor pizza er blitt en sommergreie for meg. Å lage en stor batch med pizzadeig, porsjonere den og la de ligge til heving inni stekovnen med lyset på, gjør at de klare til alle. Topping får man stå for selv, men dette er min go to topping, med mindre vi lager spaghettipizza, men mer om det i et senere innlegg.

Denne deigen er nok til 3-4 personer. Ikke lag en pizza av hele deigen, det er den for stor til, så halver om nødvendig. Se bilder nederst over hvor stor den hever seg på ca 45 min.

450 g 00 mel

2 ts gjær

1 ts salt

3,5 dl vann

1-2 ss olje

1 box creme fraiche

1 rødløk

1 fedd hvitløk

3-4-ss sitronjuice

150 g blåmuggost

1-2 pærer

håndfull valnøtter

litt honning

noen kvister fersk timian

Start med pizzadeigen, da den skal heve i ca 45 min. Har du ikke typo 00 mel går det helt fint å bruke vanlig hvetemel.

Bland mel, salt og gjær i en bakebolle, tilsett olje og vann og elt med deigkrok i ca 8-10 min. Tilpass med mer mel eller vann. Dekk med plast eller et fuktig klede og la den heve på et lunt sted. Man kan porsjonere ut og la de heve på et bakebrett med et godt melet bakeark, da slipper man å banke ut luft av deigen når den skal deles etter heving.

For toppingen, finkutt rødløken, enten i halve sirkler eller i små terninger, alt etter hva man liker. Tilsett finhakket hvitløk, sitronjuice og litt salt og pepper. Bland og sett til side.

Unngå å kjevle ut hver pizza, jobb på en godt melet benkeplate og press med fingrene fra midten og utover til en sirkel, da blir det mer luftig skorpe. Ha på den hvite sausen, og fordel utover biter av blåmuggost og pæreskiver. Steketiden er litt forskjellig, i pizzaovn går det raskere etter hvert som den blir varmere. I ovn, forvarm ovnen til 230 grader med en bakeplate opp ned midt i ovnen. Legg pizzaene på en godt melet fjøl og slide den inn på bakeplaten i ovnen, det er så nærme en pizzasten eller pizzaovn man kommer i vanlig stekeovn. Funker helt fint.

Når den er ferdigstekt, dryss over valnøtter, ringle over litt honning og avslutt med litt frisk og fin timian.