KINFOLKSALATEN

Første gang jeg leste et Kinfolk magasin var det noe som klikket. Et univers som jeg har hentet mye inspirasjon fra og hatt mye glede av. Magasinet utviklet seg i en retning jeg ikke helt fulgte, men så kom Kinfolk Table, en bok som kunne vært laget av meg, av oss. Et univers hvor jeg fant roen og dermed forsto jeg at dette er noe jeg vil bruke min tid på. Foto, mat, det å være sammen.

En oppskrift fra boken er noe vi kaller Kinfolksalaten, og den er like god uansett årstid. Noe vi ofte lager og alltid koser oss med. Man kan tilsette mer potet eller hva med litt kylling om man vil ha en litt mer mettende rett. Bruk de nøttene man liker best, ikke glem at de fleste oppskrifter kun er en guide.

2 store søtpoteter

3 ss olivenolje

3 ss maple syrup

1 ts kanel

1 liten gul løk

1 1/2 ss olivenolje

1/2 sitron

1 hvitløksfedd

1 ss honning

god neve salatblad

1 grønt eple

håndfull valnøtter

håndfull gresskarfrø

200 g chevre

salt og pepper

Forvarm ovnen til 190 grader.

Kutt søtpoteten i skiver og ha skivene i en bolle sammen olivenolje, maple syrup, kanel, salt og pepper. Kle et stekebrett med et bakeark og fordel potetskivene utover. Stek de i ovnen i ca 40 min. Halvveis i steketiden skal de snus. La de avkjøle seg mens resten av salaten lages.

Varm opp ca 1 ss olivenolje i en stekepanne, kutt løken i skiver og stekes i panna sammen maple syrup. La det putre i vei på medium varme i ca 5-7 min, til løken blir litt karamellisert.

Til dressingen, visp sammen 1 1/2 ss olivenolje , juice fra 1/2 sitron, knust hvitløk og 1 ss honning. Smak til med salt og pepper og tilsett ekstra honning ved behov. Bland salatbladene, skivet eple, potetene og løken, nøttene og biter av osten i en bolle. Hell over dressingen og ved sammen.

 

KOREANSKE BBQ-KJØTTBOLLER

Det er juni 2020 og vi er inne i sommeren endelig. Etter en mai med masse snø og en koronapreget 17.mai er det deilig å ha på en måte kommet over kneika. Sommeren er her, og ting føles lettere. Tid for å spise på balkonger og terrasser og grille i fjæra og la dagene skli over i natt uten at man nesten merker det, for lyset er så fint og dagene så lange. Bordfolk har tatt steget med å leie lokaler, ut fra det ekstrasoverommet hjemme og inn i faktiske lokaler. Showroom/kontor/studio, en egen boble hvor jeg kan jobbe med det som er Bordfolk. Uforstyrret og inspirert.

Men tilbake til kjøttbollene! Dette er smakfullt, rimelig, enkelt og morsomt å lage. Man kan grise litt og det er helt greit. Sausen kan man lage selv eller man kan kjøpe ferdig, droppe den fullstendig eller bare erstatte den med en god og enkel soyasaus. Brukes ferdig teriyaki saus, vær litt obs på at den er ofte veldig salt. Oppskriften kommer fra NY Times

500 g kjøttdeig av svin eller storfe

1 sjalottløk

2 vårløk

2 fedd hvitløk

12 stk Ritz kjeks

1/2 chili

2 ss soyasaus

salt og pepper

1 ss gochujang (valgfritt)

ris etter ønske

1 dl soyasaus

5 ss brunsukker

3 fedd hvitløk

2 cm ingefær

4 ss worchestersaus

2 ss eplecidereddik

2 dl vann

2 ts maizenna

Start med sausen om man ønsker å lage denne selv, den skal kokes opp og helst avkjøles noe, holder seg en ukes tid i kjøleskapet. Riv ingefær, finhakk hvitløk og visp sammen alle ingrediensene i en kjele. Visp konstant og la det koke ett par minutter til det tykner litt. Tilsett litt mer vann om den blir litt for tykk. Settes tilside i en mugge eller skål for avkjøling mens resten lages.

Sett ovnen på 220 grader og gjør klart et stekebrett med bakeark.

Kutt sjalottløk, chili, vårløk og hvitløk, knus ritzkjeksene i en liten brødpose og bland sammen løk, chili, kjøttdeig, soyasaus, gochujang om du har, og salt og pepper. Gochujang er er tradisjonell koreansk saus, med en smaksblanding av søtt, salt, spicy og umami. Du finner det i asiatiske matbutikker, kan erstattes med 1 ss sriracha. Bruk gjerne hendene til å blande. Lag ca 12-15 kjøttboller, hver på størrelse med en liten golfball. Stekes i ovnen i 12-15 min.

Serveres med ris og lit ekstra oppskjært vårløk eller koriander, samt teriyaki saus eller soyasaus. Litt sriracha er heller ikke feil!

 

GRANOLA

Det er litt luksus å ha en beholder med hjemmelaget granola stående. Å lage seg en god frokost med god yoghurt, granola og litt honning på er en undervurdert sak. Det er enkelt og man trenger absolutt ikke å følge oppskriften her, man skal ta litt av det man har og liker og bruke dette som en guide til hva man kan ha i. Tilslutt finner man sin egen blend og det føles veldig fint.

Sett ovnen på 160 grader og kle en bakeplate med et bakeark. Smelt smøret, bland det med olje, sukker, honning og salt, havregryn, gresskarkjerner, solsikkekjerner og grovhakkede nøtter, rosiner og tranebær. Fordel det godt utover bakearket. Stekes tilsammen i ca 30-35min, halvveis inn i steketiden, etter ca 15 min, kan stekeplata med fordel snus 180 grader så alt blir jevnt stekt.

Avkjøl uten å røre granolaen i 30 min. Bryt så opp i biter etter ønsket størrelse, avkjøl helt og oppbevares i lufttett boks. Holder seg i 3-4 uker.

Fantastisk med yoghurt, i smoothiebowls eller med friske bær og litt pisket krem.



150 g mandler

150 g hasselnøtter

150 g valnøtter

120 g tranebær

75 g rosiner

250 g havregryn

100 g solsikkekjerner

100 g gresskarkjerner

1 ss smør

3 ss brunsukker

120 g honning

1 ts maldonsalt

150 g solsikke eller rapsolje

 

GRYN MED STEKT SOPP OG LØK

Dette er kanskje en rett som passer best om høsten med et stort glass rødvin og litt fransk musikk på stereoen, men det er kjølige ettermiddager og kvelder på våren/sommeren, så det er veldig godt med et glass hvitvin også! Dette med gryn er nytt for meg, og av alle plasser, i en asiatisk matbutikk, kom jeg over ristede bokhvetegryn, fra Polen! Man kan bruke farrogryn eller byggryn om man finner det.

Å servere dette sammen med en crisp kålsalat med en syrlig og fresh vinaigrette pluss litt creme fraiche, gjør denne retten til en spennende sak å servere og spise. Det er smaker vi ikke kombinerer så ofte og gir en deilig metthetsfølelse, nesten så man kan ta en avis og legge den over hodet mens man gynger og dupper middagshvil i en hengekøye. Idyll.

300 g sopp

1 sjalottløk

1 gul løk

1 purreløk

200 g bokhvete

1 liter vann

2 kylling buljong terninger

1 sitron

1/2 boks creme fraiche

håndfull gressløk

håndfull dill

olivenolje

smør til steking

salt og pepper

1/2 hodekål

3 ss eplecider eddik

2 ts Dijon sennep

1 dl olivenolje

salt og pepper

Start med å finkutte løk og sjalottløk, og purreløk i skiver, eller ringer. Soppen kuttes og gryna måles opp. Det kan se ut som det er veldig mye men alt dette vil minske dramatisk i volum. For å få sopp og løk crispest mulig, stekes alt i to omganger. Finn frem en god og stor gryte. Ha i ca 3 ss olivenolje og litt smør og la det varmes før halvparten av løk og sopp has i, la det steke på litt over middels varme til det blir brunet og godt stekt, det tar ca 12-15 minutter. Tilsett salt og pepper. Overfør blandingen til en bolle/skål, tilsett nye 3 ss olje og litt smør i gryta og stek resten av soppen og løken, pluss salt og pepper. Det går raskere på andre runde så følg med, og rør rundt så alt brunes fint. Ta blandingen ut av gryta og ha det i skåla fra runde én med steking. Ha gryna i gryta og stek i ett par minutter før vann og buljongterninger tilsettes. Kok opp og skru ned varmen, så det står og småbobler i 15-20 minutter. Rør om av og til.

Mens gryna småkoker, lag kålsalaten.

Fjern de ytterste bladene på kålen og skjær tynne skiver, legg over i en skål og krydre med salt og pepper. I en bolle av litt størrelse, visp sammen sennep og eplesider eddik. Visp videre mens oljen tilsettes i en tynn og jevn stråle. Smak til med salt og pepper og ha det over kålen.

Når grynene har kokt i 15-20 min, smak til om de trenger å kokes lengre, det skal være noe væske igjen i gryta men ikke mye, og gryna skal være myke. Ta gryta av varmen, finhakk og tilsett gressløk.

Serveres med gryn i bunn, sopp og løkblanding på toppen, litt creme fraiche og olje, samt masse god fersk dill og kålsalat på siden.



 

BIALYS

Kremost, røyka laks og gressløk på en bialy. Der har du frokost, lunsj og kveldsmat.

Dette er en enkel og grei oppskrift som gir 6 stk bialys, og de kan fint fryses, da kan man med fordel doble oppskriften så har man litt flere på lur. Server med godt smør, røyka laks eller en god tunfisksalat, mye passer til den gode hvetebaksten og søte løkblandingen! Dette er ikke noe vi er så vante med i Norge, men vi tåler å prøve noe annet enn kneip!

400 g mel

1 1/2 ts gjær

3 ts salt

250 ml vann

1 ss olivenolje

150 g løk

2 ts valmuefrø

1 ts salt

1 1/2 ss olivenolje

1 ss smør

Bland mel, gjær og salt, olivenolje og lunket vann. Kjør deigen i en kjøkkenmaskin i ca 20 min til deigen er smooth og elastisk. Den skal slippe kanten på bollen, uten å være klissete.

Finn frem en stekeplate og legg på et bakeark. Har du polenta dryss over litt på bakearket, alternativt bruk hvetemel. Del deigen i 6 deler, form de til boller og trykk de flate. Ta så tak i fire “hjørner” av rundingen og brett deigen inn mot midten, nesten som når man bretter en spå. Se første bildet under for hvordan det blir etter den er brettet og snudd. Den vil bli noe firkantet etter brettingen, rett opp dette ved å forme hver bialy til en runding før de legges på bakearket og dekkes med plast for heving i en times tid.

Mens deigen hever, skal fyllet lages. Finhakk løken og stek den med valmuefrø og salt i olje og smør, til løken er blank og lett gylden. Sett blandingen til side og la den avkjøles.

Når hevetiden er over, sett ovnen på 220 grader. Press bialyen ned med håndflaten og lag en fordypning i midten. Bruk gjerne feks et krydderglass til å presse ned. Pensle hele bialyen med olivenolje og fordel løkblandingen i hver fordypning. Stekes i 12-15 min. De skal være lett gyldne, og avkjøles på rist.

 

PASTA MED KREMET BLOMKÅL

Pasta er jo godt, alltid. Men ofte blir det bare pasta og noe saus, men her er redningen for dårlig karbosamvittighet! Det er masse grønnsaker i denne retten, faktisk en hel blomkål! Og det teller vel for noe synes jeg. Oppskriften er basert på Alison Romans oppskrift fra NY Times. Igjen er det tweeket litt i forhold til både oppskrift og hvordan jeg liker det, for det er alltid et spørsmål om smak, hva man liker, hva man vil ha litt mer av, hva man klarer seg uten osv. Type pasta man bruer her er valgfritt, men jeg anbefaler rør av en type, slik at sausen og blomkålbitene kan gjemme seg inni og være en god liten overraskelse i noen biter. I denne oppskriften, og på bilde, er det brukt Lumaconi, en av mine favoritter! Tenker at denne oppskriften passer ikke helt til spaghetti eller tagliatelle, men ta det du har i skuffer og skap, det er det viktigste, å bruke og spise det man har! Brødstrøsselet på toppen er helt valgfritt, kan også erstattes med sprøtt bacon eller rista pinjekjerner eller valnøtter. Det er godt med en liten crunch ved siden av den myke pasta og blomkålen.

Det fine med denne retten er at alt lages egentlig i en panne, foruten egen kjele som pastaen kokes i. Men den kan serveres i gryta eller i panna, rett på bordet i familystyle servering. Akkurat slik jeg liker det. Her er det masse god mat og lite oppvask.

Start med å riv parmesan, eller pecorino om man heller vil ha det, og skjær blomkål og sjalottløk i skiver. Har du et brød som har ligget litt og blitt litt tørt, kjør det i foodprosessoren så du har fine brødsmuler. Det som blir til overs kan fryses.

Varm ca 3 ss olivenolje i en romslig stekepanne og ha i brødsmulene. Tilsett litt salt og pepper og la smulene bli litt gyldne, det tar noen få minutter. Tilsett litt over halvparten av osten, rør sammen og la osten smelte litt inn i smulene, ha det over i en skål og sett til siden. Sett i gang pastavannet, store pastaformer tar gjerne 10-15 min før de er ferdig kokte.

Varm opp mer olivenolje, igjen ca 3 ss og ca 1 ss smør i panna og tilsett blomkålen og sjalottløken, det ser mye ut men det kommer til å minske veldig! Krydre med salt og pepper og stek i ca 12-15 min. Pastaen skal koke samtidig slik at den blir ferdig til ca samme tid. Når blomkålen er mør og god , tilsett fløte og zest av litt sitronskall, la det koke opp så fløten reduseres litt, tilsett den kokte pastaen og ca 1 ts chilli flakes. Ta gjerne med blitt av pastavannet, ca en øse. Det gjør sausen ekstra kremete og god.

Serveres med brødsmulene på toppen, hakket gressløk og en sitronbåt til hver.



1 blomkål

2 sjalottløk

250 g pasta

80 g brødsmuler/panko

40 g parmesan

3 dl matfløte

1 sitron

olivenolje

gressløk

chilli flakes

salt og pepper

 

SCONES MED BANAN OG SJOKOLADE

Vi har vel alle alltid en banan liggende som ikke ser så fresh ut, men ikke alltid 3-4 bananer klare samtidig så vi kan lage en banankake/bananbrød? Men her er løsning for den ene stakkars bananen som ingen vil spise. Den kan bli til de deiligste scones! Så gode at de egentlig ikke trenger noe syltetøy eller pålegg, men har du godt smør og litt maple syrup, pisk det sammen så har du et dekadent tilbehør til herlige scones!

Oppskriften er fra Samatha Seneviratne, publisert på www.food52.com (med noen endringer) , og føyer seg inn i kanskje den tredje eller fjerde oppskriften på scones her på Bordfolk. Vi er veldig opptatte av å lage og spise mat her og nå, og å kose oss ekstra i helgene, og her er frokost/lunsjretten for både kalde vinterfrokoster og verandafrokoster, de er nydelige uansett årstid. Et råd fra forfatteren er å fryse ned noen av sconesene før de stekes. Det er nok til 6-8 personer, men om man er en mindre gruppe kan de fryses ustekt, for så å tas opp kvelden før man vil ha de, la de tine i kjøleskapet over natten og stekes på normalt vis dagen etter. Kan være steketiden skal forlenges med ett minutt eller så, det finner man ut ved å stikke en kakenål eller et grillspyd i midten for å se om det kommer ut noe deig på nåla, er den ren er bakverket good to go. Scones er best samme dag så dette er et godt råd for alle scones egentlig.

1 banan

75 g fløte

1 egg

1 ts vaniljepaste/ 2 ts vaniljesukker

300 g hvetemel

85 g brunsukker

2 1/2 ts bakepulver

1 ts maldonsalt

120 g usaltet smør

200 g mørk sjokolade

ca 60 g nøtter (etter egen preferanse)

Forvarm ovnen til 220 grader, klargjør et stekebrett med et bakepapir.

I en skål moses bananen med en gaffel, tilsett fløte (spar ca 1-2 ss til pensling), egg og vaniljepaste eller vaniljesukker om du ikke har paste. Visp lett sammen og sett skåla i kjøleskapet. I en bakebolle blandes det tørre, mel, brunsukker, bakepulver og salt. Del smøret i terninger, har du romtemperert smør, legg det i fryseren en halvtimes tid før deling. Smuldre smørterningene sammen melblandingen til du får en sandlignende blanding, de største smørbitene skal ikke være større enn en ert, men det trenger absolutt ikke være helt finkornet, litt chunks er helt ok! Bruk lette bevegelser og ikke overjobb blandingen. Settes i kjøleskapet mens sjokolade og nøtter hakkes. Vi har brukt valnøtter, de kan erstattes med mandler, hasselnøtter, pekan etc.

Så skal alt kombineres, først tilsettes sjokolade og nøtter i melblandingen, så bananblandingen. Bruk en gaffel og bland lett sammen. Ikke jobb for mye her heller, det skal bare komme sammen slik at det ikke er noen melrester i bunnen av bollen eller langs sidene. Dryss mel på bakepapiret og hvelv ut deigen. Trykk den litt lett ned og sammen til du har en form som ligner en runding og bruk en kniv eller deigskrape til å dele den som en pizza. Flytt bitene litt rundt på brettet så det kommer varme til på alle sider, pensle med fløte og stek i 16-18 min.

Avkjøles på rist og nytes med en god kopp te eller melk.

 

TERTE MED ROTGRØNNSAKER

Siste dag i påskeferien, og det har vært en helt annerledes påske enn noen gang. Vi er midt inne i Covid-19, verden er ikke som før men vi i Norge er de heldige. Det å ha vært hjemme i påsken gjør at man ikke har kjent så mye på påskeferie, påskestemning eller de velkjente påsketradisjonene. Fenomenet bypåske kan man heller ikke lene seg på for ingen restauranter er åpne, ingen kino og man skal ikke samles. Vi har allikevel hatt det veldig fint sammen, kjent på det å være sammen, og det å være så heldige som vi faktisk er. Puslespill og quiz, vin og påskekrim. Snøen har lavet ned selv om vi er i midten av april, og utemøblene er dekket. Ingen påskesol, men det går fint.

Vi har hatt tid til å lese Donalds, se filmer og laget god mat. Denne terta med rotgrønnsaker er en av mine favoritt småretter, og man kan godt spise det til middag med en liten salat ved siden av.

I butikken får man kjøpt ferdige pakker med rotgrønnsaker, men om man ikke finner det velg bare ut det som frister mest. Føles litt høst denne terta, men jeg slår et slag for den året rundt, så god er den. Og frykt ikke, tertedeigen er veldig enkel og egentlig ganske foolproof. Den gir en mestringsfølelse, for jeg har alltid vært litt nervøs for paideiger, mørdeiger, tertedeiger, men denne fikser alle!

Inspirert av Lise Finkenhagen.

125 g smør

250 g hvetemel

1 dl kaldt vann

ca 500g rotgrønnsaker som rødbeter, sellerirot, pastinakk

1 rødløk

2 hvitløksfedd

1/2 ss chilliflakes

noen kvister fersk timian

ca 5 ss olivenolje

ca 2 ss crema de balsamico

salt og pepper

1 egg

Sett ovnen på 200 grader og kle en bakeplate med et bakeark.

Bruk en foodprosessor og kjør mel og kaldt smør til sandlignende konsistens. Tilsett vann og kjør litt til så det samles. Klem deigen litt sammen og pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet mens resten av ingrediensene preppes.

Skrell løk, beter, sellerirot etc og del de i båter. Skjær hvitløken i tynne skiver. Bland med olivenolje, salt og pepper, litt fersk timian og chilliflakes i en stor bolle.

Kjevle deigen ut til en runding slik at den vil passe greit på bakearket. Legg den over på arket og fordel utover grønnsakene. Brett inn kantene litt og pisk et egg med en liten klype salt i, pensle kantene..

Stekes i 45 min, ha over litt crema de balsamico, fersk timian og server.

 

HVITLØKSSCAMPI

Disse er helt perfekte til tapasbordet, en lunsj eller til grillmiddagen. Sånn type mat man skal sitte og spise en stund og må ikke spises mens det er varmt. Så lukter huset hvitløk da, men det er helt ok det, for det er så godt.

Vask og rens scampiene og stek de rosa i olje og smør, i en middels varm panne. Finhakk hvitløken og ha den i panna og fres sammen scampien ett par minutter. Bruk gjerne fersk chilli, finhakkes og has i panna samtidig som hvitløken.

Server med litt salt og pepper , kutt vårløk og dryss over. Legg ved ett par båter sitron som kan klemmes over. Pass på at de gode saftene fra stekepanna blir med.



300-400 g scampi

2 hvitløksfedd

1/2 sitron

1 ss smør

1 ss olje

salt og pepper

chilliflakes

1-2 vårløk