MELKESUPPE

Det er rart med det, hvordan mat kan bringe frem minner. Melkesuppe gir meg minner av å ligge på gulvet hjemme hos mormor, i en saccosekk og se Flipper på TV. Tror kanskje at den søte suppa var et lokkemiddel til saltsild på flatbrød, det ble alltid servert sammen. Det har fungert, for jeg elsket saltsild da og elsker det fortsatt. I voksen alder har jeg glemt melkesuppa litt, men når vi endelig kommer på å lage det, koser vi oss veldig. Mannen min kjenner melkesuppe fra julemiddag, med pinnekjøtt, så det har noe med saltmat å gjøre, men tradisjoner er forskjellig om man kommer fra havet eller lengre inn i landet. Uansett, melkesuppe er noe av det koseligste jeg spiser.

1 dl grøtris

5 dl vann

1 l h-melk

1 ts salt

1 ss sukker

sukker og kanel

Ha ris og vann i en kjele og kok opp. La det koke i ca 10 min. Tilsett melk, salt og sukker, kok videre i ca 25-30 min, til grynene er møre.

Serveres med sukker og kanel.



 

TOAST MED KARAMELISERT LØK

Løk er noe man alltid har liggende på kjøkkenbenken, og en ganske undervurdert grønnsak. Den kan brukes til mye! Løksuppe er en av mine favoritter, og så klart, karamellisert på litt rista brød! Sammen med f eks brie er det en perfekt høstlunsj eller kveldskos.

Varier med favoritt urten din, ha i litt hele hvitløk og honning, pinjekjerner, valnøtter, bacon… Riv over litt mild cheddar og grill de i ovnen ett par minutter. Veldig godt med et glass rødvin og fyr i peisen.

4 løk

smør til steking

1 ss sukker

håndfull fersk timian

ca 100 g brie

Skrell og skjær løk i halvmåner på ca 0,5 cm. De må ikke bli for tynne da brennes løken litt for fort. Varm en god panne eller gryte, ha i en god klunk smør og la det smelte litt før løken og sukkeret has i. La det ligge og frese litt uten å røre til å begynne med, etter ca 5 min skrus varmen ned og det skal stå og godgjøre seg i ca 20 min. Ha over litt fersk timian, salt og pepper og server på godt brød, gjerne med brie.



 

KYLLING, POTET OG BROKKOLIGRYTE

Jeg kan se på matprogrammer i timesvis, såvel som Youtube. En fin fyr er Matty Matheson, og denne oppskriften er fra han. Det er en type rett man kan bare fikse i en fei og den gjør seg ferdig i ovnen mens man enten ser litt TV, rydder litt eller er med gjester/familien. Så metter den godt og er perfekt til lunsj dagen etter.

I dag var en perfekt dag til å lage denne. Vi våknet tidlig og til høstens første snøfall. Klokkesnuing så dagen har vært deilig lang.

Man bruker litt av det man har her, er det litt rester av noen grønnsaker hiv det i. Jeg har bruk kyllingkrydder fra Nicholas Vahe. Har man ikke det kan man blande sin egen mix.

1 løk

4 ss smør

2 hvitløksbåter

3 kyllingfileter

8-10 små poteter

1 brokkoli

200 g Philadelphia

3 dl matfløte

150 g cheddar

50 g hvitost

3 ss kyllingkrydder

salt og pepper

5 vårløk

2 ss olivenolje

saft av 1/2 sitron

salt og pepper

Sett ovnen på 220 grader.

Varm opp en god støpejernpanne eller annen stekepanne. Har man ikke en panne som kan settes inn i stekovnen er det bare å steke alt i en panne eller gryte og føre det over til en ildfast form.

Ha litt olje i panna, skjær løk i biter og stek de i den varme panna. Når den begynner å bli litt blank, tilsett 4 ss smør og finhakket hvitløk. La det frese litt på sterk varme men pass på at det ikke brennes, mens kyllingen skjæres i biter. Kyllingen stekes for å få farge, den vil gjennomstekes i ovnen etterpå. Når den er blitt brunet kan potet has i, de skal være kuttet i ca 4. Passe størrelse til at de blir gjennomstekt. Dryss over krydderblandingen. Mens dette stekes, bland sammen kremost og fløte, tilsett litt salt og pepper. Skjær brokkoli i små buketter og spre det over poteter og kylling. Legg på store klatter med kremostblandinga og ha over revet ost.

Stekes i ca 15-20 min, til alt er smeltet sammen og osten er brunet litt.

Skjær opp vårløken, bland med olivenolje, sitronsaft, salt og pepper og server sammen gryta.



 

FRØSCONES

Det er lite nytt i denne oppskriften som er lagt ut fra før, men jeg måtte dele dette. Bakgrunnen er scones fra Dromedar Kaffebar ved Bakke bru i Trondheim. De har de beste scones, masse frø og de er desidert best med masse smør og brunost på! Det fikk meg til å tenke på å lage scones som er litt grovere og med masse frø. Like grove ble de ikke, for jeg tok det jeg hadde i skuffa.

Bruk både frø og nøtter etter smak, jeg brukte i dette tilfellet linfrø, solsikke og gresskarkjerner.

4 dl hvetemel

4 dl sammalt hvete

4 ts bakepulver

1 ts maldonsalt

100 g kaldt smør

1 egg

3 dl melk

2 håndfull frø

Sett ovnen på 225 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Bland sammen mel, salt og bakepulver. Smuldre inn smøret, det skal bli nesten samme tekstur som våt sand. Bland egg og melk og visp lett sammen, ha det så i melblandingen og rør sammen med frøene. Deigen skal ikke jobbes med, da blir det tørre og smuldrete scones. Ved behov, tilsett mer mel.

Dryss godt med mel på benken og hvelv ut deigen på et ark bakepapir, bruk hendene og klem den flat, bruk en melet kniv og del deigen i ruter, dytt de fra hverandre litt så varmen kommer til. Pensle med vann og dryss på mer frø. Stekes på midterste rille i ca 15-17min. De skal bli litt gylne oppå og når man dunker på bunnen skal det komme en hul lyd. En slik deig gir ca 9-12 scones, litt avhengig av hvordan de deles.



 

OVNSBAKT GRESSKAR

Høst, og høstens beste tilbehør er ovnsbakt gresskar. Eller bare lunsj eller bare snack. Det blir ikke enklere enn dette faktisk, for det skal stekes i ovnen mens man feks steker kotelett eller hvit fisk, eller bare hører på musikk med et glass vin. Det er perfekt å sette frem til søndagsbrunsj eller ta med på familielunsj.

1 butternut gresskar

1 beger ricotta

1 sitron

håndfull diverse frø

olivenolje

salt og pepper

fersk timian

Forvarm ovnen til 200 grader.

Skjær gresskaret i to på langs og så i skiver slik at man får halvmåner. Legg de på et stekebrett med bakepapir, ringle over olivenolje, salt og pepper og noen blader fersk timian. La de steke i ca 20 min.

Bland ricotta med 1 ss olivenolje, 2 ss sitronjuice, salt og pepper og fordel det sammen gresskaret. Dryss over en håndfull frø, som gresskar, solsikke, pinjekjerner, alternativt valnøtter, bare man har en liten crunch for å komplementere det myke gode gresskaret.

Kan spises som en smårett med litt godt brød, eller som tilbehør til middag.



 

PASTA MED KANTARELL, BACON OG ASPARGES

Hver høst er tanken den samme, skulle vi kommet oss ut i skog og mark og plukket sopp? Det blir med tanken dessverre. Heldigvis får vi tak i sopp på butikken, uten å måtte gjette seg til om det er giftig eller ikke. Pasta er som poteten, passer til alt. Om man endrer bare få ingredienser, kan man få vår eller sommerpasta, og med sopp blir det automatisk høstpasta. Med godt bacon, perfekt kokte asparges, så de fortsatt har litt snap i seg, er dette en deilig lunsj eller middag.

200 g kantarell

2 hvitløksfedd

1 sjalottløk

100 g asparges

50 g parmesan

4 skiver bacon

250 - 300 g tagliatelle

Sprøstek baconskivene i stekepanna og la de renne av seg på kjøkkenpapir.

Sett på vann til koking av pasta og rengjør kantarellene mens det godt salta vannet kommer til kokepunktet. Bruk samme stekepanne som baconet ble stekt i, ha i en liten spiseskje smør og en liten klunk olje og stek kantarellene i ett par minutter. Tilsett finhakket sjalottløk og hvitløk og stek videre i ca ett minutt.

Kok opp vann med salt og en teskje smør og kok aspargesene i 1-2 minutter, avhengig av hvor tykke de er. Ha de over i isvann og la de renne av seg på kjøkkenpapir. Når pastaen er kokt al dente, ha den over i stekepanna med sopp og løk, tilsett 1-2 dl av pastavannet og rør sammen.

Tilsett bacon og asparges i biter i panna med pasta og sopp, riv over parmesan og krydre med salt og pepper.

Kan gjerne serveres med godt brød.



 

SOPP OG ASPARGESTERTE

Jeg føler meg veldig klar for høsten, selv om det er tidlig i august og gradestokken viser 20 grader. Det handler vel mest om at man har hatt en fin sommer og er klar for rutiner og hjemmekos igjen, for det er noe jeg virkelig setter pris på og setter høyt. Fotball er tilbake på skjermen og livet skal inn i sin vante gang med skole og jobb, finne ut hva man skal ha til middag og glede seg til helgene igjen.

Denne terta er en re-make av noe vi har laget før men med en twist, det var så fine sopp på butikken og jeg har litt craving på høstmat. Enkel å lage og mange variasjoner. Ser fantastisk ut selv om den er veldig enkel og smaker utrolig godt! Den er mektig og perfekt før en kveld på sofaen med ett par episoder eller en film.

200 g aromasopp

8-10 stk asparges

ca 2 ss pinjekjerner

4 plater butterdeig

1 egg

3 dl matfløte

salt og pepper

Forvarm ovnen til 200 grader og legg fire butterdeigsplater til tining på benken eller på en fjøl. Varm opp en stekepanne og rist pinjekjernene, sett til side i en skål.

Del soppen i biter. Stek de i panna med en god spiseskje smør, kvern over salt og pepper og stek til de får litt farge. Hell over fløten og la den koke inn og redusere til en kremet saus.

Når butterdeigen er tina, legg to og to plater oppå hverandre så du har to tertebunner, kjevle så vidt litt ut, bare for å tynne de litt. Bruk en skarp kniv og skjær så vidt ned en kant rundt hele, som en ramme for fyllet, ca 2cm inn fra kanten. Bruk en gaffel til å stikke masse hull i midten. Visp sammen egget og pensle kanten, ha over litt av fløten fra stekepanna i midten av terta og stek i 10min. Sausen og prikkinger vil forhindre hele greia i å blåse opp

Del asparges på langs, og kutt eller knekk av den nederste delen. Den er trevlete og er ikke god. Ta terta ut av ovnen og ha over de kremede soppene og legg på asparges, gjerne bunn mot hode annenhver gang, det ser fint ut. Stekes i 20 min.

Dryss over de ristede pinjekjernene og server. Den er best lun, men fungerer også på et tapasbord, ringle over god olivenolje og dryss på litt maldonsalt.

 

POTETSALAT MED DILL

Jeg kan faktisk spise poteter til alle dagens måltid, det er så mange måter å tilberede den på at jeg blir aldri lei. Denne potetsalaten er veldig god til grillmat, til koldtbordet eller, om man kutter potetene i mindre biter, veldig god på en grov god pølse i brød. Et must med kotelett, og egentlig bare deilig å snavle litt på. Når våren kommer og nypotetene er ankommet er det ingen grunn for ikke å lage denne!

700 g nypotet

1/2 rødløk

40 g sukker

1 hvitløksbåt

1 ss eplesidereddik

60 g majones

60 g gresk yoghurt

1 ss dill

salt og pepper

Brukes nypoteter med tynt skall holder det å vaske de godt, ellers skrell potetene og kutt de i biter. Ha de over i en kasserolle, dekk med vann og tilsett 1 ts salt. Kok opp og la det småputre i 10-12 min. Sjekk potetene med en spiss kniv om de er ferdige og hell av vannet. Sett de til side for å dampe av seg. Skjær strimler av rødløk, helst på en mandolin, legg de i kaldt vann i noen minutter og tørk de på litt kjøkkenpapir. Det tar av den sterkeste løksmaken og gjør de litt mildere. Man kan også bruke sylta rødløk, oppskrift finner du her. Knus hvitløken i en presse eller finhakk med kniv. For å få den helt most, dryss over en liten klype maldonsalt og gnu med flatsiden av kniven mot skjærefjøla, da blir det som en paste. Bland hvitløk med sukker, salt og pepper, eplesidereddik, majones og yoghurt i en bolle. Vend i potetene og løken. Hakk dill og dryss over. Prøvesmak og tilsett mer salt og pepper ved behov. Perfekt til grillmat og all slags stekt fisk!



 

FOCACCIA

Man kan vel ikke ha en nettside med oppskrifter uten den tradisjonelle focaccian!? Like god til aioli og pesto, som til en god salat eller til grillmat. Dagen derpå er det magisk med focaccia med speilegg og parmesan.

Det som er spesielt med denne focaccia er at jeg har på en saltlake. Lærte dette via Netflix serien Salt, Fat, Acid, Heat med Saman Nostrat. Hun var på reise i Italia og lærte dette i Liguria. Der lages alle focaccia med saltlake på toppen. Det tilfører en saltsmak uten den skarpe saltsalt smaken. Det føles veldig feil å tømme over væske på en deig, men ikke tvil! Det fordamper og etterlater en helt fantastisk smak.

900 g hvetemel

1 pk tørrgjær

1 ts sukker

1 ts salt

6 dl vann

2 dl olivenolje

3 ss rosmarin

80 g vann

5 g maldonsalt

1 dl olivenolje

Bland tørrgjær, sukker, salt og mel. Tilsett temperert vann, 39-41 grader og romtemperert olje. Elt deigen godt sammen i ca 5 min i kjøkkenmaskin. Deigen er ganske våt, jeg pleier å helle litt olje langs innsiden av bakebollen så slipper deigen bedre når man heller den ut i en langpanne kledd med bakepapir.

Bruk en slikkepott og klem deigen utover i forma, om den er så stram at den trekker seg sammen igjen, la den hvile i ca 5 min så slipper gluten litt taket og den er lettere å forme. Settes til heving i 45-60min, under et kjøkkenhåndkle. Et garantert trekkfritt sted er inni stekovnen, med fordel kan man ha på lampen inni ovnen, det øker tempen litt og vil være en god heveplass for deig.

Etter en times tid, ta ut brødet fra ovnen og varm den opp til 220 grader. Ha litt olje på fingrene og trykk ned i deigen for å lage groper. Bland vann og salt i et glass, rør rundt og tøm det over deigen. Dryss over rosmarin og en halv spiseskje med maldonsalt og ringle over litt mer olivenolje.

Stekes i 30-35 minutter, til skorpen blir gylden og fin. Avkjøles på rist.