POTETSALAT MED SYLTA RØDLØK

En tvist på potetsalaten. Frisk med sylta rødløk, på en seng av creme fraiche. Det perfekte tilbehøret til grillmaten, enten det er fugl, fisk eller storfe. Har man ikke et glass stående av syltet rødløk, går det raskt å lage, og trenger ikke mer enn en times tid i kjøleskapet så er den good to go. Bruk det du har av nøtter, hadde originalt tenkt at det skulle være valnøtter til, men det hadde vi i ikke i skuffa så det ble hasselnøtter og det passet perfekt.

Oppskriften under er for to personer, så doble eller tredoble, alt ettersom hvor mange det er til bords.

6-7 poteter

1 ss salt

60-100 g hasselnøtter

5 fedd hvitløk

1 beger creme fraiche

1 ss smør

olivenolje

pepper

halv porsjon sylta rødløk

Sett ovnen på 220 grader. Om det ikke brukes nypoteter, skrubb de men behold så mye som mulig av skallet. Nypoteter er å foretrekke til dette. Ha potetene i en kasserolle sammen 1 ss salt, fyll vann til litt over potetene og kok opp. Avhengig av hvor store potetene er, la de småkoke til de er møre nok til å stikke en kniv inn til midten. De skal ikke koke for mye og bli helt myke, så sjekk etter ca 15 min. Hell så av vannet og la de ligge og tørke mens resten forberedes.

I en ovnsfast form, ringle over olivenolje og smør, fordel smøret i terninger utover forma. Skrell hvitløksfeddene og knus de med flatsiden av en stor kjøkkenkniv, så frigjøres masse god smak! Gjør det samme med nøttene, press hardt ned på flatsiden av kniven, da blir det ikke for små biter, men de deler seg i to/tre. Ha alt i forma, fordel det godt og legg i potetene. Bruk feks bunnen på et glass eller en kopp og mos potetene flate, ha over litt mer olje på potetene pluss litt salt og pepper. Stekes i ca 15-25 min, følg med på potetene og hvitløken så det ikke brenner seg. La det avkjøles i ca 10 min før servering.

På en fjøl eller et serveringsfat, bre utover creme fraiche, kvern over litt pepper og litt olivenolje. Fordel poteter, hvitløk og nøtter på creme fraichen og topp med sylta rødløk.



 

PASTA CARBONARA

Retten som har fulgt meg i så mange år, på så mange ferier og på så mange restaurantbesøk! Jeg har vanskelig for å bestemme meg for hva jeg skal velge på menyen og faller alltid på carbonara som en safe option. Etter at vi begynte å lage hjemmelaget pasta har jeg slått til med hjemmelaget carbonara, og resultatet er så godt! Her kommer det magiske pastavannet inn i bildet. Tilsett vann og jobb det inn sammen med de andre ingrediensene og det slår seg sammen til en kremet og rik saus. Det beste er at det blir lite oppvask av en sånn rett, koke pasta i en kjele og sausen i en annen, og alt blandes samme tilslutt

Bildet av alle kasseroller og utstyr er dessverre ikke hos oss, det er fra en restaurant i Trondheim som heter Kraft. Jeg tok bilder der til eksamen min på fotofagskolen og det er moro å hente de frem igjen.

100 g bacon

80-100 g parmesan

3 eggeplommer

2 hvitøksfedd

2 kopper pastavann

sort pepper

1 ss smør

Kok pasta etter anvisning på pakken, husk å salt vannet godt.

Samtidig som pastavannet koker opp, smelt smøret i en stekepanne. Skrell og knus hvitløksbåtene med bredsiden av en kjøkkenkniv, kutt bacon i terninger og ha alt i panna. Nå baconet har blitt crispy kan hvitløksbåtene fjernes, da har de sluppet nok smak. I en skål, bland revet parmesan og egg. Når spaghettien/pastaen er kokt ferdig, tilsett den i stekepanna. Ha en kopp med pastavannet i skåla sammen egg og parm og rør sammen. Slå av plata og hell eggeblandingen over, bruk gjerne en stor stekepinsett eller tenger til å blande sammen, ikke rør for hardt for da kan spagettien revne, spesielt om det er fersk pasta. Se an om det trengs mer pastavann, jo mer det røres sammen jo mer kremete og rik blir sausen, så ikke vær redd om det ser litt utvannet ut i starten.

Kvern over sort pepper og smak til om det trengs mer salt, som regel ikke men det avhenger av hvor salt man vil ha det. Server gjerne fra panna, spesielt om man har en fin stor panne, lik Le Creuset buffetgryte. Jeg sier det gang på gang, å servere familystyle er så koselig!

Ha over ferskt revet parmesan og nyt.



 

PASTA

Pasta… Det kan jeg faktisk ikke leve uten, og ikke vil jeg heller. Det passer til alt, er enkelt å lage, alle liker det og det er bare det beste som fins. Til lunsj, middag eller bare et lite måltid.

Det å lage sin egen pasta er enkelt, og det er veldig koselig også faktisk. Du må bare sette av litt tid til det, og skaff en pastamaskin, for å kjevle ut for hånd er litt vel mye synes jeg. Det som er moro er at man kan lage forskjellige typer, la det tørke og oppbevare det i en lufttett boks. De fleste pastamaskiner kommer med tagliatelle og spaghettiruller, så kan man ellers lage farfalle, cavatelli, orecchiette, ja hva som helst. Eller fylle de for ravioli eller tortellini eller lignende. Uansett, ikke vær redd for å prøve!

400 g tipo 00 mel

4 egg

1/2 ts salt

2 ss vann

Det er to måter å sette i gang en pastadeig, den enkle måten er å dumpe alle ingrediensene i en foodprosessor og kjør i ca 30-40 sek eller til alt er kombinert sammen og det er små perler av deig. Etter det er det bare å helle det ut på benken og kna det sammen, før deigen pakkes i plast og legges i romtemperatur for å hvile i 20-30 minutter. Den andre måten er å tømme alt melet på en stor fjøl eller på kjøkkenbenken, lage en fordypning i midten, som en liten vulkan nesten, og ha i egg, salt og vann. Så tar man en gaffel og pisker blandingen sammen før man litt etter litt tar med seg mel fra veggene rundt. Tilslutt kna og elt sammen til en fin deig og pakk i plast og legg i kjøleskap.

Det viktigste er at man bruker tid på å få det sammen og at den får hvile, da blir den mer elastisk og er enklere å jobbe med.

Til utrulling, bruk ett steg av gangen på pastamaskina, de fleste starter på 0 og ender på 9. da er pastaen så tynn at man kan se gjennom, så litt avhengig av hva man skal lage så ender man på enten 7, 8 eller 9. Jeg ender på 7 for lasagneplater, 8 for fylt pasta og 7 for typer spaghetti. Husk at det eser litt når det kokes.

La det lufttørke litt, viktig å drysse over litt mel så det ikke kleber seg sammen. Kok opp vann tilsatt salt, det sies at pastavannet skal smake som middelhavet så ikke vær redd for å salte. Det tar ca 2 min å koke helt fersk pasta, men ta en sjekk uansett, husk bare at varmeprosessen fortsetter etter pastaen er ute av vannet også, så heller litt underkokt enn overkokt. Spar på pastavannet, kan være du trenger det til sausen!



 

BACON OG OSTESCONES

En enkel sak å lage til et deilig frokost eller lunsjbord. Disse sammen eggerøre og creme fraiche er så utrolig godt! Kajennepepperen gir det et lite kick som creme fraichen roer raskt ned. Vi følger basisoppskriften til scones med litt ekstra. Ved å kutte de til trekanter får man en morsom twist og hele deigen blir brukt på en gang, ingen ekstra forming. Har kanskje nevnt det før, men jeg hører alltid svigermor i bakhodet når vi skal samles til frokost eller lunsj i helgene, “Nå skal vi sitte lenge og kose oss” Det er noe med felles måltid, får oss til puste ut, til å åpne oss og den gode samtalen kommer så naturlig.

Kos dere!

300 g bacon

8 dl hvetemel

4 ts bakepulver

1 1/2 ts maldonsalt

1/2 ts kajennepepper

2 ts rosmarin

50 g cheddarost

100 g smør

3 dl melk

1 egg

Start med baconet, skjær det i terninger og stek de sprø i stekepanna. La de renne av seg og avkjøles på litt tørkepapir. Sett ovnen på 225 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Riv osten. Bland mel, salt, bakepulver, rosmarin og kajennepepper i en stor bakebolle. Smuldre inn det kalde smøret slik at teksturen blir som sand. Bland egg og melk, visp litt sammen og tilsett bacon og ost. Hell det over i melblandingen og rør sammen. Deigen skal ikke jobbes for mye med, men tilsett mer mel om nødvendig.

Dryss mel på bakepapiret og hvelv ut deigen. Form den til en sirkel, ca 3-3 1/2 cm tykk, bruk hendene til å forme og klappe den ned. Del opp i trekenater som om det var en pizza, 8 tilsammen. Separer de litt fra hverandre så de blir stekt jevn.

Stekes i 18-20 min. La de avkjøle seg litt med server de mens de er litt lune.



 

CHALLAH

Tradisjonelt er challah et brød som lages for sabbaten, det er på en måte en variant av brioche og er helt nydelig med mykt smør og honning. Oppskriften gir ett brød, og det er veldig mettende. Det er litt hevetid på det så det så start tidlig. Det fungerer fint å varme opp brødet dagen etter, eller bruke det til å lage french toast! Oppskriften er fra boka The New York Cult Recipes av Marc Grossmann, en kjempekul bok med så mye inpirasjon!

Det er litt vanskelig å skjønne helt hvordan man skal flette med 6 deler, så for enkelthet skyld er det ikke noe problem å bruke 3 og flette på vanlig måte. For en utfordring kan man sjekke ut videoer om fletting av challah på YouTube.

Det som er fint med dette brødet er at det passer godt å dele, man bryter bokstavelig talt brød, med flettene er det enkelt å få passende biter av brødet som man kan ha smør på og dyppe i god honning. Jeg liker veldig godt servere challah sammen med salte oliven, det er en god kombo!

575 g hvetemel

1 1/2 ts tørrgjær

60 g sukker

2 ts salt

1,5 dl vann

2 egg

2 eggeplommer

2 ss olivenolje

sesamfrø til pynt

Alle ingrediensene skal være romtemp, men vannet skal ha en temp mellom 37-41 grader. Start med å blande alt det tørre. I en annen bolle, visp sammen smør, egg, eggeplommer, vann og olivenolje. (Spar en eggehvite til pensling) Bruk en deigkrok på kjøkkenmaskina og bland det tørre med det våte. Når det har blitt til en deig, elt i 5-10 min. For hånd eltes det litt lenger, 10-20 min. Form deigen til en ball og legg den i en bolle med litt olivenolje på sidene, slik at den ikke setter seg fast under hevinga. Dekk med plast og la den stå på en lun plass i 1 1/2 time. Jeg pleier å sette den i stekovnen, der er det garantert trekkfritt og jevn temp. På en kald dag kan man skru på lyset inni stekovnen så gir den akkurat nok varme til å hjelpe heveprosessen i gang.

Del deigen i seks like deler, jeg liker å veie opp og fikk ca 155-165 g pr del. Eller i tre like deler om man vil flette en enklere flette. Rull hver del til en pølse på ca 30cm, oljen som var i bollen under heving gjør deigen smidig å jobbe med men om det trengs kan benken meles litt. Samle delene og knip sammen i toppen og flett brødet, sikre det godt i endene og dytt de litt under brødet for å feste det.

Legg brødet på en bakeplate dekket med bakepapir, dryss litt mel over og dekk det med plast for en ny heving, ca 1-1 1/2 time. Mens det hever kan ovnen varmes opp til 180grader. Bland eggehviten med 1 ts sukker, visp sammen med en gaffel og pensle brødet. Strø på sesamfrø etter ønske og stek brødet i ca 25 min, til det er gyllenbrunt. Avkjøl på rist og server med smør og en skål honning for å duppe brødet i.



 

AVOKADO SANDWICH

En gang hadde jeg en idè om å lage en kokebok med oppskrifter på sandwicher. Jeg er så glad i brød og elsker lange lunsjer. Det er viktig å ha noen go to sandwiches til en piknik eller en søndag hvor tida bare kan fly avsted. Denne er enkel og fort gjort, det eneste man trenger å tilberede er pinjekjernene, og de skal bare ristes i en tørr panne så det går fort!

4 skiver godt brød

1 avokado

4 ss ricotta

2 ss pinjekjerner

ca 10 skiver agurk

salt og pepper

olivenolje

Bruk et godt brød, er det noen dager gammel kan det pensles med olivenolje og legges i ovnen på 200 grader i ca 5-8 min så blir det sprøtt og godt. Bland ricotta med litt salt og pepper og bre det utover skivene. Del en avokado i to, skiv den og fordel over to av brødskivene, ha på salt og pepper. Fordel agurken og dryss over ristede pinjekjerner. Rist de i en tørr stekepanne med litt maldonsalt, pass på så de ikke brenner seg.



 

FOUGASSE

Jeg er den som synes at skorpa på pizza ofte er det beste, så å lage fougasse er en perfekt snack eller tilbehør for min del! Det som er spennende med dette brødet er at man kan tilsette alt mulig rart! Oliven, nøtter, hvitløk, krydder, rødløksmarmelade, pesto, osv osv. Bare juster litt på mengden vann om noe vått som pesto eller marmelade brukes. Har du en pizzaovn er det den som må brukes for å steke disse, men en stekeovn fungerer også. Har du pizzasten er det bare å børste støv av den. Når det kommer til mønster kan man kutte som man vil, jo flere hull og mer skorper blir det. De er strålende å servere sammen med gode oliven og et glass rødvin, eller til en suppe eller pasta. Den er på en måte en fransk versjon av focaccia.

250 g tipo 00 mel

250 g hvetemel

10 g tørrgjør

10 g maldonsalt

2 hvitløksfedd

2,5 dl vann

1 dl olivenolje

Finhakk hvitløken eller bruk en hvitløkspresse, bland sammen hvitløk, mel, salt, tørrgjær, olivenolje og temperert vann, 37-40 grader. Jobb sammen og elt i ca 4-5 min i en kjøkkenmaskin eller 5-10 min for hånd. Form deigen til en ball og legg den i en bolle drysset med mel. Dekk til med et fuktig klede eller plastfolie og la den heve i en times tid.

Del opp deigen, det kommer an på hvordan de skal stekes. Skal du bruke en pizzaovn blir det flere små. Ikke bruk en kjevle men dytt fingrene ned i deigen slik at den dyttes utover og form den til en litt løs trekant. Pass på at benken er godt melet så deigen er enkel å jobbe med. Bruk enten en deigskrape eller en kniv og lag snitt i brødet. Legg de utover bakepapir og la de heve noen minutter før de stekes. For pizzaovn fra feks OBH Nordica bruker jeg høyeste temperatur og følger med hvert 2.-3. min. Skal de stekes i ovn, forvarm den til 250 grader og stek i omtrent 15 min.

Det er godt å pensle de med litt olje før de stekes og etter de er ferdige. Om man pensler først er det lettere for krydderurter, sesamfrø, nøtter eller maldonsalt å sitte fast. Avkjøl på rist.



 

ARANCINI DI RISO

Dette kan jeg spise til frokost, lunsj, middag etc. Jeg er så svak for teksturer i mat, og disse har en sprø skorpe og en myk innside. Avhengig av hva man har i risottoen kan smaken av gresskar, krydder, asparges, sopp eller annet plutselig dukke opp når man setter tennene i en arancini di riso. Perfekt om man har litt risotto til overs, men det har vi sjeldent så jeg pleier å lage en ny batch med ris for å få flest mulig arancini. De er gode alene, men kan varieres med rød pesto, grønn pesto, eller en arrabiata saus, alle disse fungerer jo godt til pasta så det er nok en link der.

300 g ferdig risotto

150 g tørr loff

4 ss parmesan

2-3 egg

salt og pepper

griljermel/panko

frityrolje

Bruk gjerne denne oppskriften til å lage risotto, den gir nok til at to kan få en liten lunsj eller smakebit på retten, før resten brukes til arancini.

Sørg for at risottoen som brukes er blitt avkjølt, romtemperatur fungerer greit. Den må bare ikke være så varm at det er ubehagelig å håndtere den.

Ha risen i en stor bolle. Kjør det tørre brødet i en blender så det blir små små biter. Det kan godt være lit forskjellige størrelser på brødbitene men ikke større enn en ert. Bland ris, brød, ett egg og revet parmesan, smak til med salt og papper og form til kuler på størrelse med en golfball. Legges på en fjøl eller en bakeplate. Når all risen er blitt rullet til baller kan en tykkbunnet kjele fylles med frityrolje og varmes opp. Du vet den er varm nok når en tresleiv får bobler rundt skaftet når det puttes i oljen. Mens oljen varmes opp, visp sammen to egg med en gaffel og ha de i en skål/bolle og ett par never med griljermel og/eller panko i en annen. Jeg liker en blanding. Ha ballene i de vispa eggene først, så over i skåla med griljermel/panko. Friter de ca tre og tre i gangen så oljen holder temperaturen sin og la de renne av på litt kjøkkenpapir når de er blitt fine og gylne. De holder varmen godt siden de er friterte så man rekker å fritere alle uten at de blir for kalde.

Riv over litt fersk parmesan og server med pesto eller arrabiata saus.



 

RISOTTO

Det var en gang en sommer jeg ikke gjorde annet enn å lage italiensk mat. Som nevnt i oppskriften til ricotta. Gennaro Contaldo og kameraten hans, sto for så mye av inspirasjon når det kom til hva vi spiste og hva jeg hadde lyst til å lage. Som så mye av maten jeg lager, er god italiensk mat enkel, har ofte få men gode ingredienser og endel variasjoner. Det er personlig mat og det er en følelse av ro og trygghet assosiert med maten. Kanskje pga felleskapet?

Dette er en basisoppukrift på risotto, den enkleste enkle, ingenting ekstra, bare risen og parmesan. Alt mulig kan tilsettes, f eks sopp, asparges, gresskar. Risotto kan serveres som hovedretten eller som tilbehør til alle typer protein. Her tar man hva man har og det man liker.

I oppskriften står det 4dl hvitvin, da tar man en vin man liker å drikke. Jeg tror ikke alltid på at det skal være en matvin og en drikkevin, med mindre man har en fin vin, da skal den drikkes og nytes i fred. Når det kommer til buljong/kraft, er det mange som er flinke til å ta vare på bein og bruker de og grønnsaker som har ligget litt lenge og lager egen kraft, det har jeg full respekt for og er alt for dårlig på å gjøre selv. Derfor bruker jeg som oftest kjøttbuljongterninger. Eller kylling om det er kylling i retten. Til denne risottoen brukte jeg kjøttbuljong.

300 g risottoris

4 dl hvitvin

8 dl buljong

1/2 stilk selleri

1 sjalottløk

50 g parmesan

smør

olivenolje

salt og pepper

Varm en tykkbunnet kjele, ha i en klatt smør og ca 1 ss olivenolje. Hakk selleristang og sjalottløk i små biter og fres de i kjelen.. I en annen kjele, kok opp kraften så den er varm. Når løken er blitt blank, ha i risen, rør om i ett par minutter og tilsett vinen. Skru ned plata ett par hakk, det skal kokes kontrollert ned, ikke fordampes og brennes. Rør om og la alkoholen i vinen koke ut og væsken absorberes av risen, ikke la det koke tørt. Når vinen er nesten borte, tilsettes en øse av den varme kraften. Det er viktig at den holdes varm så det ikke blir store temperaturforandringer i risen, men at det koker jevn. Når kraften har trengt inn i risen tilsettes en øse til, og slik går prosessen til alt av kraft er tømt over i risen.

Når risottoen har putret seg til fin konsistens og risen kjennes mør når den bites i, tas den av plata. Den kan godt være våt for for den vil fortsette å trekke til seg væske. Rør inn en god spiseskje smør og ca 40g revet parmesan. Kvern i litt pepper og smak til om det trengs mer salt. Parmesan er salt i seg selv og det er nok buljongen også, så det er ikke sikkert det trengs salt i det hele tatt.

Riv resten av parmesan over og server med litt olivenolje.