PASTA MED ROMESCOSAUS

Romesco er en spennende saus som kan brukes til fisk, pasta, kylling eller vegetarretter. Den er frisk, litt søt og kan være spicy om man er litt dristig og går for ekstra kajennepepper. Den er veldig lett men samtidig kremet og rik. Jeg er ikke så tøff med krydder og er en typisk fløte og creme fraiche person, men denne er så utrolig god og allsidig! Om man dropper blender og heller knuser alt i morter slik at det blir litt mer rustikt og mer biter av paprika i sausen, passer den perfekt som en seng for et godt stykke torsk. Når den brukes til pasta kan man velge om man vil ha en kald pastasalat eller om man vil ha en varm middag eller lunsj. Enjoy!

valgfri pasta

3 røde paprika

1 stor tomat

3 hvitløksfedd

1 neve hasselnøtter

1 dl olivenolje

1 ts maldonsalt

4 ss sherryeddik

ca 40 g parmesan

1/2 ts spansk paprikapulver

1/2 ts kajennepepper

2 stilker fersk rosmarin

Denne oppskriften gir nok saus til en middag for fire personer, og man kan bruke den til hvilken som helst pasta. Min anbefaling er å bruke den til skruer eller orecchiette, de fanger opp både saus og nøtteblandingen godt.

Sett ovnen på 180 grader varmluft. På et stekebrett legges hasselnøtter og hvitløksfedd, på et annet, hele paprika og tomaten, den deles først i to, skrapes ut av og legges på brettet med kuttsiden ned. Hasselnøtter og hvitløk stekes i 10 min, resten i til sammen 30 minutter. Når steketiden er over legges paprika i en bolle med plastfilm over, la den ligge der og dampe og avkjøle seg i ca 15 min, da blir skallet enklere å fjerne.

Om hasselnøttene har et tynt skallag, kan de gnus mot hverandre mellom hendene så løsner det. Ha nøttene i en morter sammen med blader fra to rosmarinstilker og slå løs så de deler seg i mindre biter. Noen skal være helt most og noen bare delt i to og tre, det er godt med variasjon. Ha i 1 ts maldonsalt og ca 1/3 av olivenoljen, bland og sett til side i en serveringsskål. Ha hvitløken i morteren og gnu feddene godt sammen. Fjern skallet på tomaten og ha den i morteren sammen krydderet og sherryeddik, bland godt. Etter skallet er fjernet på paprikaen blandes de sammen hvitløksblandingen fra morteren, kjør i en blender eller med en stavmikser og tilsett siste rest av olivenoljen, kjør sammen til en jevn og fin saus. Smak til med salt og pepper.

Kok pasta etter anvisning på pakken, bland den sammen sausen, riv over parmesan, dryss over nøtteblandingen og server med godt brød og smør til. Blir det rester er morgendagens lunsj i boks.



 

SOYAGLASERT RIBBE

Perfekt til tapas, men også god til en søndagsmiddag i månedene utenom desember. Regner med den fint kan langtidsstekt på grillen om man har lokk og nogenlunde kontroll på temperatur. Kryddermixen som smøres på lukter så godt og gir deg vann i munnen under hele steketiden, det er nesten umulig å bare la den ligge og hvile, men vær flink, ikke la all den gode kjøttsaften renne ut for tidlig!

ca 2 kg ribbe

2 ss chinese five spice

2 ss chillipulver

1 ts hvitløkspulver

2 ts maldonsalt

1 ss fersk ingefær

3 ss kecap manis

3 ss soyasaus

Forvarm ovnen til 130 grader.

Selv om det høres og føles feil ut, skjær av svoren på ribba… Ikke vær redd, du kommer ikke til å savne sprø svor denne gangen. Fjern også beina slik at man står igjen med ett rent og helt kjøttstykke som er enkelt å dele i fine porsjonstykker til en tapaskveld. Rut fettet som er igjen med en skarp kniv. Legg ribba i en ildfast form. Riv den ferske ingefæren og bland sammen alle ingrediensene, pensle det så over ribba og på sidene og stek den i 2 timer på 130 grader. Skru så opp temperaturen til 225 grader og stek i ca 15 min, så får det renne av litt fett og skorpa med alt det gode krydderet blir litt sprøtt og deilig.

La den hvile seg i 15 min på kjøkkenbenken før den deles opp i porsjonsstykker. Nå er det lov å prøvesmake!



 

ELTEFRITT GRYTEBRØD

Dette brødet tenker jeg så ofte på å lage, men siden det krever litt forberedelse blir det dessverre ikke så ofte. Det er kjempeenkelt og det lager seg selv, men jeg skulle så gjerne hatt det akkurat nå! Ingrediensene har vi alltid har i skuffa så det er ingen unnskyldninger, det er bare å sette deigen. Det forsvinner fort, og det beste er den gode gamle nybakt brød med Hapå, men ikke glem godt smør da! Bland frø og eller nøtter i deigen etter smak og ønske, strø litt gresskarkjerner i bunnen av gryta før deigen legges i, og hell over så brødet blir dekket av de, eller hva med valmuefrø? Sorte sesamfrø kunne vært litt spennende!

500 g hvetemel

2 ts maldonsalt

1/4 ts tørrgjær

4 dl vann

Bland alt det tørre i en bolle. Hell i temperert vann, litt over kroppstemperatur, typ 39-41 grader varmt, og jobb deigen raskt sammen med en tresleiv. Den skal bli fast, ikke klissete. Ikke vær bekymret for klumper, alt ordner seg. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve i romtemperatur i ca 12 timer.

Dryss godt med mel på et bakeark og hvelv deigen ut på arket. Ha også mel på hendene eller en slikkepott og brett deigen inn fra kantene, inn mot midten for å samle den. Snu deigen og legg den med brettesiden ned på bakearket, sørg for at det er godt melet. Snu bakebollen over deigen og la brødet heve i 30-45 min.

Samtidig, sett ovnen på 250 grader og sett inn en støpejernsgryte med lokk. Pass på at håndtaket tåler så sterk varme. La den stå i 30 min for å bli skikkelig varmt før gryta tas ut når brødet er ferdig hevet. Løft deigen ved hjelp av bakepapirarket og legg det direkte ned i gryta, inkludert papiret. Ha på lokk og sett gryta tilbake i ovnen, stek i 30 min, ta av lokket og senk temperaturen til 200, stek videre i 15-20 min til brødet er gyllent.

Avkjøl på rist.



 

STEAK SANDWICH MED RØDLØKSMARMELADE

Denne retten ble lagd første kveld i ny leilighet. Vi var unge, skulle feire at vi hadde kjøpt vår første leilighet, flyttet inn og kommet på plass. Da passet det med en rett som i og for seg er enkel å lage men som tar littegranne tid. Da fikk vi jobbet litt på nytt kjøkken og alt var spennende og nytt. Rødløksmarmeladen har vi tatt med oss videre og er nå et fast innslag på julaften til juleribba! Parmesandressingen er så god at jeg ikke får nok, og den kan godt brukes til en Cæsar salat. Deilig rett til en datenight eller brunch. Lag søtpotetchips med aioli til for et mer mettende måltid.

2 eggeplommer

1 egg

3 ss sherryeddik

1 fedd hvitløk

dl olje

60-70 g parmesan

salt og pepper

1 rødløk

4 ss brunt sukker

2 ss honning

5 ss balsamicoeddik

400 g okse indrefilet

1/2 pk ruccola

1 ss olivenolje

1 ss smør

2 skiver godt brød

1 tomat

salt og pepper

salt potetgull

Dressingen lages ved å ha egg, eddik og hvitløksfedd i en blender og kjør i 10 sek til eggene skummer. Tilsett oljen gradvis mens blenderen går. Rør inn revet parmesan og smak til med salt og pepper, husk at parmesan er litt salt i seg selv.

For marmeladen kuttes rødløken på en mandolin for å få tynne jevne skiver. Ha løk, brunt sukker, honning og balsamicoeddik i en kasserolle og kok opp. La det putre i ca 15 min og la det avkjøles, slik at den tykner.

Varm opp en stekepanne og krydre oksekjøttet med salt og pepper. Ha smør i panna og la det bli nøttebrunt. Stek kjøttet på høy varme et par minutter på alle sider. Ta kjøttet ut av panna og pakk det litt løst inn i aluminiumsfolie og la det hvile i ca 10 min.

Skyll ruccolasalaten og vend den i litt olivenolje med salt og pepper. Rist brødskivene, fordel ruccola og skiver av tomat over. Skjær kjøttet i tynne skiver og legg det på brødet. Topp med parmesandressing og rødløksmarmelade.

Server med litt salt potetgull.



 

SUKKERERTER MED RICOTTA

Første gang jeg leste et Kinfolk magasin ble jeg på en måte introdusert til en ny verden, en verden jeg kjente meg igjen i, identifiserte meg veldig i og ville vite mer om. I noen år hadde jeg abonnement og gleden var stor når det dukket opp i postkassa. Har fulgt de jevnt og trutt, blar ofte i bøkene og har stor glede av Kinfolk Table. Der er denne oppskriften fra. Den er tweeka litt for å tilpasse oss litt, det er klart at livsstilen som presenteres der er helt i vår gate. Oppskriften er endra litt for å tilpasses et dekket bord med flere småretter, server på et stort fat så det kan spises familystyle. Og det er akkurat slik jeg ønsker at Bordfolks oppskrifter skal tolkes også, tilpasses hver enkelt og være til inspirasjon.

1 pk sukkererter

600 g ricotta

3 ss olivenolje

saften av 1/2 sitron

liten håndfull mynteblader

3-4 ss pinjekjerner

5-7 stk asparges

2 vårløk / 1 purreløk

salt og pepper

Fjerne den nederste delen på aspargesene og legg de i kokende saltet vann. La de koke i 2-3 min før sukkerertene tilsettes. Ha en bolle med isvann stående ved koketoppen. La alt koke i 1-2 min til før de flyttes over i isvannet med en hullsleiv.

Mens grønnsakene ligger i isbadet, visp opp ricottaen i en blender. Det kan brukes en ballongvisp og vispes for hånd men resultatet i blender blir så fløyelsmykt at det er å foretrekke. Varm opp en stekepanne og rist pinjekjernene til de får en gyllen farge. Dryss over litt maldonsalt og sett til side.

Renn av det kalde vannet fra sukkerertene og aspargesene og la de tørke seg litt på et tørkepapir. Kutt asparges i passende biter og ha de så i en bolle sammen med sukkererter, pinjekjernene, kuttet vårløk, olivenolje, sitronsaft, salt og pepper.

Bre ricotta utover en stor tallerken, og fordel innholdet i bollen over, så de ligger på en seng av ricotta. Pass på å få med all dressing og dryss over mynteblader.



 

CÆSAR SALAT

En god gammel favoritt. Cæsar salaten har vært med meg i mange år, og personlig liker jeg den best med grilla kylling. I dag hadde jeg ikke brød eller ferdiglaga brødkrutonger å ha i, savnet det litt men hadde ekstra bacon så gikk det helt fint.

Oppskriften nedenfor er for en stor porsjon, den står seg greit i kjøleskapet ett par dager, og blir det mye dressing til overs kan den være god sammen med litt spekemat og eggerøre faktisk!

Når det kommer til parmesan så er det opp til hver enkelt hvor mye man vil bruke. Selv er jeg veldig glad i parmesan, så jeg bruker endel. Tips: Riv litt parmesan og ha i bunnen av skåla/bollen/fatet.

1 grillet kylling

ca 50-80g parmesan

blandet salat

6 skiver bacon

2 dl rapsolje

1 egg

3ss sitronsaft

1/2 ss dijonsennep

2 ansjosfileter

1 hvitløksfedd

2 ss vann

1/2 ss hvitvinseddik

Riv biter av kyllingen, enten med hendene eller med to gafler. Skyll salaten og få vekk mest mulig av vannet, bruk kjøkkenpapir å klapp den tørr. Bland det sammen i en stor blandebolle. Stek bacon, jeg foretrekker tørrsaltet type, ikke kjør full varme. Det er flere måter å steke bacon på, enten i stekeovn eller ved å varme opp panna først, selv bruker jeg å legge de i kald panne og sette på full varme først, for så å skru ned varmen litt så baconet steker godt i sitt eget fett uten å bli brent. La det renne av seg på tørkepapir mens dressingen lages.

Dressingen er superenkel! Du trenger en stavmikser og en høy beholder som pleier å følge med mikseren. Ha alle ingrediensene i beholderen og kjør. Om den blir tykk kan det tilsettes litt ekstra vann, en spiseskje i gangen. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.



 

SCONES

Hvor frustrerende er det ikke å stå der søndag morgen, gammelt brød i skuffa og lite lyst på å ut av pysjen for å handle, da lager man scones! Så lite arbeid, så lite ingredienser og så raskt! Det finnes så mange forskjellige typer scones, man kan gjøre de savory eller mer søt, men her er en basic oppskrift som passer til frokost, brunsj, kvelds eller bare sånn lell. Min favoritt er med creme fraiche og lemoncurd.

8 dl hvetemel

4 ts bakepulver

1 ts maldonsalt

100 g kaldt smør

1 egg

3 dl melk

Sett ovnen på 225 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Bland sammen mel, salt og bakepulver. Smuldre inn smøret, det skal bli nesten samme tekstur som våt sand. Bland egg og melk og visp lett sammen, ha det så i melblandingen og rør sammen. Deigen skal ikke jobbes med, da blir det tørre og smuldrete scones. Ved behov, tilsett mer mel.

Dryss godt med mel på benken og hvelv ut deigen, bruk hendene og klem den flat, ca 2 1/2 cm tykk. Stikk så ut rundinger med enten et melkeglass eller en kopp, og plasser de på ei bakeplate med papir. Stekes på midterste rille i ca 13-15 min. De skal bli litt gylne oppå og når man dunker på bunnen skal det komme en hul lyd. En slik deig gir ca 9-10 scones, litt avhengig av glasstørrelsen.



 

GULROTSUPPE

Innimellom får jeg så lyst på noe, men vet ikke hva. Da kan jeg bli rastløs og urolig! En dag jeg følte det slik ringte jeg til mannen og ba om råd, han sa jeg kunne lage gulrotsuppe for han visste vi hadde endel gulrøtter. Det hadde jeg ikke laget før og var litt skeptisk, men etter litt googling og pinterestsøk dukket det opp bilder med creme fraiché og bacon sammen med suppa, og jeg var solgt. Jeg hadde ikke alt som skulle til, men som man skal gjøre på et kjøkken så improviserte jeg litt, og resultatet ble så godt! Varmende het suppe sammen crispy bacon og mild creme fraiché, alle teksturer jeg søker i et måltid.

1 løk

3 ss olivenolje

2 fedd hvitløk

1 ts kajennepepper

1 ts malt paprika

500 g gulrøtter

200 g potet

9 dl kyllingkraft

salt og pepper

4 strimler bacon

4 ss creme fraiché

Skrell poteter, løk, hvitløk og gulrøtter og skjær de i jevnstore biter. Ha olje i en gryte og tilsett løk, den skal frese i 2-3min til den er blank og myk. Tilsett hvitløken og krydderet. La det surre i et par minutter og tilsett gulrøttene og potetene. Surr de sammen resten under omrøring slik at ingenting brenner seg, men mykner litt. Hell så i kyllingkraften og la det koke i 15-20 min til grønnsakene er møre. Imens kan baconet stekes, og la det renne av seg på litt kjøkkenpapir så det blir sprøtt og godt.

Kjør hele blandingen i en blender eller bruk en stavmikser til å få en glatt suppe. Om suppa blir litt for tykk kan det tilsettes litt vann eller en skvett melk. Smak til med salt.

Brekk opp baconet i mindre biter, server suppa med creme fraiché og dryss over baconbiter. Har du en god olivenolje, hell noen dråper over suppa før servering.



 

RICOTTA

For en tid tilbake hadde jeg en skikkelig italiensk fase innen mat. Pasta, polpatini, ricotta og parmesan. Hver dag, hver uke, en hel sommer. Når jeg fant ut hvor enkelt det er å lage egen ricotta var det en gamechanger og det ble mye ricotta den sommeren.

9 dl helmelk

3 dl matfløte

1 ts salt

7 ss sitronsaft

Ha melk, fløte og salt i en kasserolle, helst en tykkbunnet gryte, typ Le Creuset. Varmes opp og bringes nesten til kokepunktet. Når det såvidt starter å boble i væsken, ta kjelen av plata og ha i sitronsaften. før en tresleiv gjennom væsken et par omganger for å fordelen syren.

La det stå i 10 min. Hell over massen i et osteklede lagt i en siv og la det renne av seg i ca 20 min. Klem så ut resten av væsken. Gir ca 300 g ferdig ricotta.